Știri

Mihai Constantin – «stăpânul „inelelor”» din notele maxime obținute la probele BAC 2017

Laureat de bacalaureat în cel mai înalt grad, fără nicio legătură cu personajul principal, și nici cu celelalte personaje ale romanului de fantezie scris de englezul Tolkien, câmpineanul Mihai Ioan Constantin poate fi considerat unul dintre «stăpânii „inelelor”» din notele maxime obținute de aceștia la ultimul examen de Bacalaureat din România anului de grație 2017, într-o perioadă în care sistemul național de educație este într-o continuă dizgrație. În toată țara au fost 97 de astfel de „stăpâni” ai inelelor de la notele de 10 cu care acești tineri deosebiți au fost notați la toate probele BAC-ului. Nu știm dacă ei sunt cei mai maturi dintre toți cei aproximativ 137.000 de absolvenți de liceu înscriși pentru susținerea examenului național de Bacalaureat, dar, cu siguranță, au fost cei mai buni, din punct de vedere al rezultatelor, la examenul de maturitate din această vară. Suntem convinși că au fost destui absolvenți cel puțin la fel de bine pregătiți ca și «stăpânii „inelelor”», care însă nu au luat note maxime, pentru că nu au reușit să-și gestioneze cel mai bine emoțiile și stresul. Tot atât de convinși suntem că au fost mulți elevi-absolvenți confuzi, pregătiți cât să confunde Bac-ul bun pentru trecerea de la absolvirea liceului la absolvirea unei facultăți cu bacul de la trecerea Dunării de pe un mal pe altul.  
Proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, Mihai Constantin este unul dintre cei doi elevi prahoveni care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2017. El a absolvit liceul cu media generală 9.89, la profilul matematică – informatică. Prin toate performanțele sale la învățătură, Mihai ne aduce aminte de vremurile în care orașul nostru era cunoscut ca având cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori. 


– Cine ești tu, Mihai Constantin?
– Sunt născut în Câmpina, unde am și trăit până acum. Am crescut într-o familie de intelectuali, mama fiind profesoară de matematică, iar tata, inginer. Am urmat cursurile Școlii Centrale până în clasa a VIII-a, perioadă în care mi-am descoperit pasiunea pentru materiile reale: matematica, fizica, informatica. Am avut profesori foarte buni în gimnaziu, fiecare punându-și amprenta asupra evoluției mele.
– Ce materii ți-au plăcut cel mai mult în liceu și ce profesori din „Grigorescu” și-au pus amprenta pe formarea ta educațională?
– În liceu am urmat aceeași linie pe disciplinele reale, absolvind profilul Matematică-Informatică. Și aici am avut profesori foarte buni atât la materiile reale (matematica, fizica, informatica), cât și la materiile de cultură generală (limba română, biologie, istorie).
– În liceu, ai încercat să înveți foarte bine la toate materiile sau ai învățat numai la cele care urmau a-ți fi folositoare la admiterea în facultatea aleasă?
– Am încercat să învăț cât mai bine la toate materiile și am reușit să mă mențin la un nivel foarte bun pe toată perioada liceului. În clasa a XII-a, m-am axat totuși pe materiile la care am dat bacalaureatul și la care voi da admitere pentru facultate, dar fără a neglija total celelalte materii.
– Ce deficiențe crezi că are sistemul de învățământ liceal din România, criticat de multă lume pentru faptul că nu orientează elevii spre domenii pentru care au aptitudini?
– Din păcate, în România sistemul școlar nu are și acest rol: să ghideze elevii după aptitudini. Așa că fiecare se ghidează cum poate: urmează indicațiile părinților sau sunt influențați de prieteni sau cunoscuți, care s-au realizat într-un domeniu.
– Performanța ta, pentru care meriți tot respectul nostru, a venit pe fondul unor așteptări personale sau te-a surprins și pe tine?
– La Matematică și la Fizică eram sigur pe mine și asteptam note de 10. Și la Limba Română așteptam o notă mare, speram la 10, dar trebuie ținut cont că aici nota finală depinde de mai mulți factori, unii subiectivi, care nu pot fi cuantificați în același mod ca la Matematică și Fizică.
– Mi-a plăcut sinceritatea ta atunci când ai declarat în mod public că nu te așteptai să iei nota maximă la proba de română. Unii, mai cârcotași, ar putea spune că ai avut noroc în obținerea acestei performanțe. 
– Un rol important l-au avut simulările de la Limba Română, care m-au ajutat să identific zonele în care mai aveam de lucru. Am progresat permanent și am reușit să ajung la maximul de performanță la bacalaureat. Nu cred că a fost noroc, pentru că în ultimele luni am muncit pentru Limba Română mai mult decât pentru celelalte materii de la Bac.
– Ce-o fi în sufletul colegilor care, la finalul liceului, au obținut o medie generală mult mai mare decât a ta, dar nu au reușit performanța de a promova Bacalaureatul cu media 10? Poți să-i înțelegi? 
– Am terminat cursurile liceului cu media 9.89, iar, în general, nu am avut colegi cu medii mai mari decat a mea, deoarece în clasa mea am avut chiar prima medie timp de mai mulți ani. Așa că nu se pune problema unor medii mult mai mari ca a mea. De fapt, sunt convins că foarte mulți din colegii mei ar fi putut să ia, de asemenea, nota 10 la toate materiile examenului.
– La ce facultate vrei să dai și de ce această alegere?
– Vreau să urmez cursurile Facultății de Automatică, pentru că mi-am descoperit de ceva timp pasiunea pentru ingineria în domeniul calculatoarelor și sper să pun în practică ceea ce voi învăța la facultate.
– Astăzi ești pe buzele tuturor, ești celebru – pe merit și pe bună dreptate. Îți place celebritatea?
– Celebritatea este efemeră și nu trebuie să pierd din vedere obiectivul de a promova examenul de admitere, care se anunță destul de greu.
– Te-ai gândit să pleci din țară după ce termini facultatea? Ce părere ai despre tinerii care pleacă din țară după ce și-au desăvârșit educația pe cheltuiala contribuabililor români? 
– Chestiunea cu plecarea din țară ține de opțiunea fiecăruia, dar eu cred că dacă muncești suficient de mult, te poți realiza și la noi. Nu exclud în viitor un master sau o specializare la o universitate din străinătate, dar nu fac din asta un scop în sine. Deocamdată, mă concentrez pe ceea ce am de realizat aici.
– Cum te vezi peste 20 ani?
– Sper să îmi aduc contribuția la un proiect nou în IT, fie de software, fie de integrare hardware-software.
– Cum crezi că va arăta România peste 20 de ani? 
– Sper că va arăta mai bine decât acum. Odată cu evoluția tehnologiei, vom fi obligați să evoluăm și noi, ca oameni, și asta sper să ne aducă mai multă bunăstare.
Adrian BRAD

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare