Știri

Mareșalul Averescu a fost omagiat în parcul care-i poartă numele

În comuna Poiana Câmpina, sâmbătă, 20 august 2016, la ora 10.00, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor din Câmpina a depus o coroană de flori la monumentul mareşalului Alexandru Averescu, din parcul cu același nume, situat pe drumul care duce la Gara Câmpina. Au fost prezenți membri ai asociaţiei și iubitori ai istoriei locale. Colonelul (rtr) Marian Dulă, preşedintele Subfilialei Câmpina a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a informat asistenţa despre opera maestrului Ioan Bolborea, realizatorul bustului mareşalului Averescu, ca și despre  istoricul amplasării operei în această locație. Statuia a fost comandată, în anul 2011, de către omul de afaceri Radu Călin, fostul patron al Stadionului “Poiana Câmpina” şi al echipei de fotbal Fortuna Poiana Câmpina din Liga a III-a. 
Acesta a donat-o ulterior comunei. Lt. cdor (rez) Constantin Gînjoaie a evocat personalitatea complexă a mareşalului şi faptele sale de arme. Parcul Averescu a fost inaugurat de Ziua Armatei, în octombrie 2013, pe locul unui teren viran, un spaţiu verde de mari dimensiuni, dar cu vegetaţie sălbatică. Menţionăm că Alexandru Averescu, general şi comandant al Armatei a II-a în Primul Război Mondial, artizanul victoriei de la Mărăşeşti, a fost ridicat la rangul onorific de mareşal în 1930. A fost primul militar român de carieră ridicat la acest grad suprem, ulterior, în acelaşi an, fiind ridicat la rangul onorific de mareşal şi celălalt mare general al Armatei Române din prima conflagraţie mondială: Constantin Prezan (şeful Marelui Cartier General). Cel de-al treilea mareşal al Armatei Române, mareşal activ, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, adică nu ridicat la acest rang în mod onorific, a fost Ion Antonescu. Ne-am referit mai sus la cei trei militari de carieră ridicaţi (onorific sau în plin război), la acest suprem rang militar, iar nu la regii României, care, cu excepţia lui Carol I, au fost toţi, prin lege, comandanţi şi mareşali ai Armatei Române, dar, evident, mai mult simbolici. Am mai adăuga faptul că a existat și un al şaptelea mareşal al Armatei Române, regele Alexandru al Iugoslaviei, numit onorific în acest rang, în 1933, în virtutea relaţiilor de prietenie româno-iugoslave. 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare