Știri

mamă, tată, PĂRINTE …

E nevoie de permis pentru a conduce un autovehicul . In țările civilizate e necesar un permis pentru a crește un animal de companie . Atributele de mamă sau tată se dobândesc lesne , prin procrearea unui copil , fără a fi necesare calități speciale – știința a inventat pentru asta denumirea comună de „genitori“. Calitatea de PĂRINTE , presupune responsabilitate , dragoste , devotament și , mai ales , prin dezvoltarea aptitudinilor de asigura copilului condițiile necesare unei dezvoltări fizice și psihice armonioase .   
      
Din clipa în care vine pe lume, copilul este o persoană cu drepturi cel puțin egale cu ale părintelui,  iar interesul său este suveran față de cel al adulților. Drepturile copilului sunt, în fapt, responsabilități ale părintelui . Laptele matern este un drept al copilului și nu un drept de alegere al mamei . Dacă acest drept îi este refuzat copilului încă din primele zile de viață , nu se poate vorbi despre certitudinea unei dezvoltări normale .
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de neglijență și , de aceea , responsabilitatea de părinte, presupune,  în egală măsură  asigurarea climatului familial, ca entitate afectivă, cât și asigurarea resurselor materiale necesare copilului . Fără aceste elemente , procrearea unui copil nu se diferențiază esențial de procrearea din cadrul altor specii .
Orice comportament – bun sau rău – se învață , iar un adevărat PĂRINTE , este în mod necesar o persoană educată și deschisă la învățare . Învățarea comportamentelor favorabile trebuie susținută continuu și consistent . Acest  principiu stă la baza proiectului Școala Părinților , inițiat de Fundația Medis în 2011 .
Anul s-a încheiat cu un bilanț încurajator pentru continuarea proiectului în 2012 . De activitatea de consiliere la sediile din Campina și Ploiesti  au beneficiat gratuit sute de părinți sau viitori părinți . Prin programul „Si tu poți respira liber” , au fost investigați peste 200 de copii cu boli respiratorii în cursul lunii decembrie , asigurându-se fundamentarea  tratamentelor pe termen lung și instruirea părinților pentru controlul afecțiunii
La Balul Halatelor Albe au fost decernate premii pentru stimularea hrănirii la sân , pentru susținerea îngrijirii unor copii cu dizabilități și pentru susținerea prevenției unor boli potențial fatale , evitabile prin vaccinare . Absolvenții cursului de comunicare și discurs au cules roadele interesului arătat pentru educație , primind certificatele de absolvire și , odată cu acestea , o excursie la munte susținută printr-un parteneriat cu primăria Bușteni și administrația pârtiei Kalinderu .
Principiul că un copil cu o afecțiune de durată , nu trebuie să se diferențieze de semenii săi prin bola pe care o are , ci prin valorizarea și perfecționarea unor abilități , a stat la baza activității de instruire în arta filigranului de hârtie – quilling – asigurată de voluntarii Fundației și finalizată cu o expoziție . Intitulat „ Timpul  tău liber cu copilul , un bun neprețuit „ , această activitate a oferit părinților oportunitatea unui act creativ ,  de natură să întărească respectul de sine al copilului –cu sau fără dizabilități –  și să consolideze legăturile afective .
Activitățile din 2012 au debutat odată cu data de 3 ianuarie .  Programul de investigații gratuite respiratorii – spirometrie și determinarea oxidului nitric – continuă cel puțin până la data de 1 februarie . În curând va debuta un program social pentru depistarea precoce a displaziei de șold prin ecografie – cu colaborarea dr. Valentina Contanu , medic specialist ortopedie și traumatologie pediatrică – și un curs adresat gravidelor , coordonat de dr. Cristina Radu –medic primar obstetrică -ginecologie . Perioada Mărțișorului va fi marcata de activități și premii surpriză .
Pentru orice informații legate de Școala Părinților 2012 , părinții se pot adresa zilnic la tel. 0731319347 sau skype : scoalaparintilor-medis (luni și miercuri – 18.00-20.00).
Dr. Minerva Stanciu –  medic primar pediatru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare