Știri

Lucrări de mântuială la reabilitarea staţiei de epurare

Continua seria de nereguli la investiţiile derulate de Hidro Prahova
Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului generat de întârzierile reabilitării canalizărilor de pe zeci de străzi câmpinene (lucrări încadrate în proiectul cu fonduri europene “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţul Prahova”, gestionat de operatorul judeţean de apă Hidro Prahova), că o altă investiţie publică extrem de importantă pentru Câmpina este cuprinsă de flăcările unui nou scandal. Este vorba despre scandalul ce învăluie reabilitarea Staţiei de epurare a Câmpinei. Lucrările fac parte din cadrul proiectului “CL2 – Reabilitare Statii de Epurare Câmpina şi Plopeni”, gestionat tot de Hidro Prahova şi tot cu o preponderentă finanţare UE. În realizarea a două bazine din cadrul Staţiei de epurare Câmpina (la ieşirea din oraş, în partea dreapta a podului spre Băneşti), se pare că nu s-au respectat multe lucruri (poate de proiectare, poate unele ce ţin de calitatea materialelor, nu suntem noi competenţi să ne pronunţăm în această privinţă, dar aşteptăm organele abilitate ale statului să o facă). Altfel nu se explică de ce oare cele două bazine amintite au fost dislocate de presiunea unou pânze freatice subterane care s-au încăpăţânat să se formeze chiar sub locul construcţiei. În niciuna dintre variante – nepriceperea, neglijenţa sau reaua-credinţă a constructorului, imaginea Hidro Prahova nu scapă de petele ruşinii şi ale oprobriului public. Pentru că diriguitorii companiei de apă nu sunt la prima abatere la Câmpina. Nu mai vorbim despre scandalurile proiectelor Hidro Prahova derulate în alte oraşe din judeţ, de-ar  fi să amintim acum doar un singur nume: Comarnic. 
Zilele trecute, un cititor al publicaţiei noastre, pe numele său George Glăvan, ne-a trimis o scrisoare electronică la redacţie în care se arăta profund indignat de calitatea lucrărilor din acest ultim proiect coordonat de Hidro Prahova. Aceeaşi adresă fusese transmisă şi Primăriei Câmpina. Iată consideraţiile cititorului nostru: “Prin prezenta, doresc sa alertez autoritatile pentru lucrarile NECONFORME executate la Statia de Epurare Campina, lucrare ce se desfasoara in cadrul priectului CL2, unde beneficiar este SC HIDROPRAHOVA S.A. In luna decembrie am fost informat indirect de un anume  dl. Valeriu Ionita,  managerul de proiect din partea antreprenorului General Passavant din cadrul proiectului CL2 – Reabilitare Statiide Epurare Campina si Plopeni, referitor la o solutie constructiva si rapida pentru remedierea unor lucrari compromise in cadrul statiei de epurare Campina. Este vorba de bazinele nr. 240 si nr. 260 care, in urma presiunii foarte mari a apei subterane, au fost pur si simplu ridicate/dislocate cu aproximativ 1,5 metri. Totusi vorbim despre greseli grave atat in executie, cat si in proiectare, tinand cont ca aceste bazine au o suprafata de peste 3000 metri pătraţi şi un volum de peste 18000 metri cubi.  Exista si poze care dovedesc acest lucru. Din informatiile pe care le detin, aceste lucrari au fost deja receptionate si platite. […] Ma ingrijoreaza faptul ca se pot musamaliza astfel de lucrari neconforme, care probabil nu vor fi remediate conform normelor in vigoare si vor fi musamalizate. Trebuiesc recuperate atat sumele platite, cat si daunele produse ca imagine si intarzieri. Pe aceasta cale va rog sa luati masurile necesare ce se impun intr-o astfel de situatie, sa aveti in vedere garantia acestor lucrari. Care este termenul de finalizare pentru aceste lucrari? Cum este oare posibil sa se receptioneze si sa se mai si plateasca astfel de lucrari?” 
Pentru că suntem deja păţiţi, ne gândim să tragem un semnal de alarmă. Chiar cu riscul de a fi exageraţi. Decât o calamitate, mai bine riscul unei alarme exagerate. Aşadar, reabilitarea staţiei de epurare a municipiului pare a fi fructul otrăvit al unor lucrări de mântuială, executate într-un total dispreţ faţă de beneficiarii finali – locuitorii acestui oraş ale cărui investiţii publice par a fi urmărite în ultimii ani ori de ghinion, ori de prostie, ori de rea-credinţă. 
Pentru întârzierile reabilitării canalizărilor câmpinene, Hidro Prahova a găsit doi ţapi ispăşitori: Primăria Câmpina şi Consiliul Judeţean. În opinia conducerii Hidro Prahova, Consiliul Judeţean Prahova a fost vinovat pentru emiterea cu întârziere a autorizaţiilor de construire, iar Primăria Câmpina – pentru emiterea cu întârziere sau deloc a autorizaţiilor de lucru pe domeniul public şi pentru condiţionarea emiterii respectivelor autorizaţii. Se pregăteşte cumva găsirea unui al treilea ţap ispăşitor? 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare