Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova vota la data de 22 iulie instituirea carantinei zonale în satul prahovean Gornet după ce în decursul a două săptămâni în localitate fuseseră depistate 15 cazuri pozitive COVID-19. Ulterior, şeful DSU emitea și un ordin în acest sens, iar timp de 14 zile accesul în localitate a fost limitat.
Autorităţile locale au contestat această măsură și, mai mult, au cerut DSU să plătească daune în valoare de 4 milioane de euro.
Prefectura Prahova transmite că astăzi, 5 august, în urma unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii a fost adoptată o hotărâre privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet, după ce ieri Curtea de Apel București emitea o hotărâre în acest sens în urma contestației făcute de avocatul administrației locale din Gornet. Judecătorii au respins însă cererea autorităţilor locale ca DSU să plătească daune de 4 milioane euro.
Măsura ieșirii din carantină va intra în vigoare după emiterea ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Termenul de 14 zile de carantină urma oricum să expire în această seară la ora 22.00.
Întrebat de jurnalistul Adelin Petrișor dacă va face recurs în ceea ce privește despăgubirile solicitate, avocatul care a reprezentat administrația locală din Gornet a declarat că nu va face acest lucru întrucât și-a atins obiectivul. «Daunele uriașe erau pentru “a ține presa caldă”» – citează jurnalistul pe pagina sa de Facebook.
Starea de sănătate a locuitorilor din Gornet urmează să fie monitorizată prin intermediul asistenţei medicale primare (medici de familie, asistenţi sociali), sub supravegherea DSP Prahova, cu atât mai mult cu cât în urma anchetelor epidemiologice efectuate DSP în perioada 22 iulie – 3 august au fost depistate 13 cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV-2.