Știri

Liceele câmpinene au pregătit oferte educaţionale dintre cele mai variate

Mai puţin de o lună a mai rămas până la începerea examenelor de admitere în licee. Cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia pe 14 iunie, urmând ca primul examen să fie susţinut de candidaţi pe 25 iunie. Admiterea se va face computerizat, ţinându-se cont de media fiecărui elev la evaluarea naţională, precum şi de media obţinută în clasele V-VIII. Calendarul evaluării naţionale pentru admiterea la liceu în acest an este următorul: 14 iunie 2013, Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 17-19 iunie 2013, Înscrierea la îEvaluarea Naţională; 25 iunie 2013, Limba şi literatura română – probă scrisă; 26 iunie 2013, Limba şi literatura maternă – probă scrisă; 27 iunie 2013, Matematica – probă scrisă; 29 iunie 2013, Afişarea rezultatelor (până la ora 16); 29 iunie 2013, Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20); 30 iunie-2 iulie, 2013 Rezolvarea contestaţiilor; 3 iulie 2013, Afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Liceele câmpinene vin cu oferte din ce în ce mai diversificate. Vom încerca o sinteză a acestor oferte, în cele ce urmează.
Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”
Cel mai titrat liceu câmpinean vine, şi în acest an, cu o ofertă educaţională bogată pentru absolvenţii ciclului gimnazial. Şase clase de liceu sunt pregătite pentru candidaţi: două de “matematică-informatică”, una de “ştiinţe ale naturii”, două de “ştiinţe sociale” şi una de “filologie”. Clasa a IX-a A va fi de matematică-informatică, având engleza şi franceza ca limbi străine principale sau secundare, alături de cele secundare numărându-se şi germana. Clasa a IX-a B va fi de matematică-informatică+informatică intensiv, cu aceleaşi combinaţii de limbi străine ca şi la clasa precedentă. Clasa a IX-a C va avea profilul “ştiinţe ale naturii”, cu aceleaşi limbi străine. Clasa a IX-a D va fi de “ştiinţe sociale”, la fel ca şi clasa a IX-a E, ultima deosebindu-se prin faptul că elevii săi vor face franceză intensiv. În fine, clasa a IX-a F va avea profil de filologie (cu engleza studiată intensiv).

Colegiul Tehnic “Constantin Istrati”
Referitor la oferta educaţională a liceului, Luminiţa Jugănaru, profesor de ştiinţe socio-umane, actualul director al Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” (fostul Petrol), ne-a declarat următoarele: “Pentru anul 2013-2014, colegiul nostru a pregătit şapte clase a IX-a. Pentru profilul Teoretic, am făcut o clasă de matematică-informatică. Pentru profilul Servicii am propus două clase cu calificările tehnician activităţi economice şi tehnician în gastronomie. La “Resurse naturale şi protecţia mediului” am făcut o clasă de tehnician în industrie alimentară, iar la profilul Tehnic am propus trei clase, după cum urmează: una pentru tehnician mecanic întreţinere şi reparaţii, a doua pentru tehnician instalaţii electrice, iar a treia pentru tehnician instalator pentru construcţii. Noi am promovat această ofertă în diverse moduri şi sperăm că am convins cât mai mulţi absolvenţi de gimnaziu că liceul nostru le poate oferi educaţia şi pregătirea profesională de care au nevoie în viaţă. Mulţi elevi de clasa a VIII-a ne-au vizitat colegiul, în ultima vreme, şi s-au declarat impresionaţi de cele văzute la noi, de clasele, laboratoarele şi dotările noastre.”
 
Colegiul Tehnic Energetic
La Colegiul Tehnic Energetic sunt două filiere (teoretică şi tehnologică), având împreună trei profiluri: real, servicii şi tehnic. La profilul Real este o singură clasă cu 28 de elevi şi cu specializarea matematică-informatică. Trebuie să menţionăm aici că toate clasele de liceu au fiecare câte 28 de elevi. La profilul Servicii, există o clasă cu specializarea Turism şi alimentaţie. La profilul Tehnic sunt, în total, cinci clase. Două clase pentru domeniul Electronică şi automatizări, iar alte trei, pentru domeniul Electric. Corespunzător fiecărui profil se vor distribui locuri pentru elevii romi absolvenţi ai clasei a VIII-a. Aceştia vor participa la o admitere separată, exclusiv pentru locurile alocate. Se propune ca romilor să le fie alocate patru locuri (câte unu pentru fiecare domeniu sau specializare).
Liceul Tehnologic Mecanic
Poate cea mai bogată şi mai diversificată ofertă educaţională o are, anul acesta, Liceul Tehnologic Mecanic, singurul liceu câmpinean care are  clase a IX-a cu cursuri de zi, cursuri serale şi cursuri cu frecvenţă redusă. Pentru cursuri de zi sunt pregătite trei clase cu trei specializări (tehnician mecatronist, tehnician mecanic pentru întreţinere-reparaţii şi tehnician transporturi). Pentru cursurile serale sunt două clase a IX-a care oferă două calificări: tehnician mecanic pentru întreţinere-reparaţii şi tehnician prelucrări mecanice. Aceleaşi două clase/specializări sunt rezervate celor care vor să-şi completeze studiile liceale prin cursuri serale. Cursurile cu frecvenţă redusă pot fi urmate doar de cei care vor să urmeze filiera Teoretică, profil Real, specializarea Ştiinţe ale naturii. Ei vor face cursuri trei-patru săptămâni pe semestru, la această perioadă adăugându-se cea a evaluărilor. Liceul are şi o formă specială de învăţământ, prin programul “A două şansă”. El este dedicat persoanelor cu vârsta peste 14 ani care, din motive socale, nu au finalizat învăţământul gimnazial, astfel încât aceştia să îşi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu, precum şi pregătirea pentru obţinerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu. În anul şcolar 2013-2014, în cadrul învăţământului profesional cu durata de doi ani, Liceul Tehnologic Mecanic are propuse două clase a X-a cu calificările “mecanic auto” şi “tinichigiu vopsitor auto”, calificări care asigură şi obţinerea permisului de conducere pentru categoriile B şi C. Programul se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat care îţi oferă posibilitatea de a te califica intr-o meserie încă de pe băncile şcolii şi de a obţine astfel mai repede un loc de muncă plătit. Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională recunoscut şi la nivel european, cu care te poţi angaja imediat după terminarea studiilor în România, dar şi în Uniunea Europeană.
 
Colegiul Tehnic Forestier
În ciclul inferior de liceu (clasa a IX-a), Colegiul Tehnic Forestier are şase clase cu un total de 168 de locuri (28 de locuri pe clasă). La filiera Teoretică, profil Real, există o clasă de ştiinţe ale naturii. La filiera Tehnologică, sunt trei profiluri. Pentru profilul Tehnic au fost pregătite două clase cu specializarea “tehnician designer mobilă şi amenajări interioare”. La profilul Resurse naturale şi protecţia mediului este o singură clasă cu specializarea “tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere”. În fine, profilul Servicii este reprezentat de specializarea “tehnician în activităţi economice”, pentru care au fost propuse două clase. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare