Dupa victoria los barbudos si instaurarea comunismului in Cuba Che a detinut mai multe responsabilitati, printre care, cea mai sangeroasa, a fost cea de comandant-sef al inchisorii din La Cabana, post pe care-l va ocupa incepand cu data de 3 ianuarie 1961 si până în luna iulie, de responsabil al Comisiei de epurare. Che a ordonat executarea a aproape o suta optezeci de sentinte de condamnare la moarte. A fost si presedintele Bancii Nationale a Cubei si ministru al Industriilor chiar daca habar nu avea nici de finante si nici de economie, insa stiinta revolutionara, stim bine, poate trece peste astfel de detalii minore. In ciuda demnitatiilor, argentinianul “Ernesto Che Guevara nu-si gasea locul. Devenind indezirabil pentru Castro dar putând fi in continuare util pentru a crea probleme inamicului a fost aruncat în fostul Congo belgian unde a condus un grup de luptatori comunişti cubanezi, în majoritatea lor negri, care trebuiau să sprijine o actiune de guerilla locală îndreptată împotriva guvernului condus de Tshombe şi sprijinit de şeful statului major al armatei, Mobutu. Un previzibil eşec aşa cum au fost absolut toate republicile populare din Africa, din Europa si, in general, din intreaga lume.
După ce a spălat putina din Congo, într-un mod prea puţin demn, a ajuns la refacere în RDG. După câteva săptămâni de antrenament militar în Cuba, şi-a început ultima aventură în Bolivia în fruntea unui detaşament format doar din patruzeci şi trei de oameni, fapt ce spune totul despre dorinţa lui Fidel Castro de a scăpa definitiv de el. Chiar daca Che spera sa ralieze o parte din populatie la miscarea sa, aceasta asertiune s-a dovedit complet nefondata pe teren. Populatia locala fugea de el drept pentru care capturarea grupului nu a reprezentat decat o chestiune de timp. CIA îl urmărea încă din Congo. “Bolivienii nu aveau deloc intenţia să-i cruţe pe prizonierii lor. Americanii, în schimb, considerau că e preferabil să-i pastreze pe Che şi pe camarazii acestuia în viaţă, pentru a nu face din ei nişte martiri.”2 Necruţătorul şi crudul Che (atunci când se afla la putere în Cuba) devine foarte uman în timpul ultimei confruntări, alegând calea logică, aceea de a se preda, înconjurat fiind de trupe mult mai numeroase, în speranţa şi că va fi judecat şi doar condamnat la închisoare (pedeapsa capitala neexistând în Bolvia). S-a înşelat căci generalii aflaţi la putere în Bolivia in acea perioadă au ordonat asasinarea lui. „Orice acţiune a noastră e un strigăt de război împotriva imperialismului… Oriunde ne-ar surprinde moartea, fie ea binevenită câtă vreme strigătul nostru de luptă a ajuns la o ureche receptivă şi o altă mână se întinde să ne preia armele…” De altfel toate trasaturile sale denotă un fanatism fără limite care se aseamană doar cu cel al lui Dzrejinski şi Lenin, la mare distanţă totuşi de minţi diabolice, de acord, dar calculate, axate eminamente pe dimensiunea politică precum Stalin sau Castro.
Ma multe la:
http://filme-carti.ro/carti/che-guevara-sau-mistificarea-istoriei-de-jacobo-machover-9310
1 Apărut la Pro Editură şi Tipografie, Bucureşti, 2008, traducere din limba franceză de Cristina Livia Vasilescu
2 Ibidem, pag.97
Hristos a Inviat!
Domnule Constantinescu,
Ce-ar fi daca, in aceste frumoase zile de primavara, ati comenta, la aceasta rubrica pe care o pastoriti, si un alt gen de carti. Am descoperit, intr-o librarie din oras (la Diverta), un volum de poezii dedicat unei concitadine, profesoara de limba romana, Elena Tudorache, disparuta prea devreme dintre noi – Oglinzile timpului, autor Alexandru Radut, editura Eminescu, Bucuresti. Interesandu-ma de autor, am aflat ca anul trecut a mai publicat un volum de poezii – Inocenta cuvintelor, cu versuri de o frumusete aparte. Ganduri bune si … carti cat mai frumoase.