Miercuri, 26 noiembrie, la Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” a avut loc un eveniment inedit în istoria şcolară a localităţii: o întâlnire româno-japoneză. În amfiteatrul colegiului, peste 50 de elevi au avut oportunitatea întâlnirii cu un grup de trei japonezi: Ishikawa, Hara şi Boro, invitaţi speciali ai prof. dr. Nicolae Geantă, promotorul activităţii.
Ischikawa, pastor şi profesor în Kyoto dar şi la Viena, a vorbit publicului prin translatorul Daniel Mereuţă, despre alfabetul japonez, cultura, economia şi problemele sociale ale ţării soarelui răsare, Hara a cântat un imn tradiţional din regiunea Kyoto, iar Boro, care este student la drept în Tokyo, a avut un mic moment artistic specific culturii japoneze.
„Care este cheia succesului Japoniei de a reuşit să ajungă dintr-o ţară feudală în anii 1860 la ichiban (prima în lume) în numai 100 de ani?” – a întrebat profesorul Geantă. „Munca de calitate” – a precizat Ishikawa, care spune că japonezii nu fac nimic de cârpeală. Profesorul japonez a subliniat că în timp ce japonezii repară lucrurile stricate cu meticulozitate, românii le aruncă la gunoi şi cumpără altele.
La finalul întâlnirii, directorul Colegiului, prof. Ioan Necula, a înmânat niponilor un album cu imagini din Câmpina modernă.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!