Lansarea volumului „Poeme cu Filip” al scriitoarei Maria Dobrescu, un eveniment cultural binevenit
Oglindadeazi7 iulie 2020Ultima actualizare: 22 ianuarie 2022
Emoție, bucurie, revedere, sunt cuvintele cele mai potrivite pentru a descrie atmosfera evenimentului de lansare a cărții „Poeme cu Filip” semnată de profesoara Maria Dobrescu, o poetă sensibilă, care prin versurile sale reușește să cucerească inimile și să tulbure emoțiile oricărui cititor iubitor de poezie. Nici nu este de mirare, pentru că Maria însăși, prin simpla sa prezență, emană o feminitate și o delicatețe aparte.
De profesie dascăl și din pasiune scriitor, Maria Dobrescu a fost întotdeauna convinsă că nu va scrie poezie. Ea a debutat cu proză, însă totul a luat o întorsătură neașteptată în momentul în care a întâlnit-o pe Cezara Răducu, buna sa prietenă de suflet, a cărei prezență în viața sa a înlesnit trecerea de la proză la poezie. Acum, poeta se află în situația în care nu crede că ar mai putea să scrie proză vreodată: „M-am învățat să-mi exprim sentimentele foarte pe scurt și cuprinzător”.
Sâmbătă, 4 iulie, a fost despre el, despre Filip al Mariei. Cu toții ne-am întrebat: oare cine e Filip? Este o persoană din viața scriitoarei sau este un rod al imaginației? Răspunsul se mai lasă așteptat. Terasa Clubului Montana din Câmpina a fost locul în care toți cei care o îndrăgesc și o admiră pe Maria Dobrescu s-au întâlnit pentru a o susține și pentru a afla totul despre cartea mult așteptată. Moderator al evenimentului a fost poetul Florin Dochia, căruia i s-au alăturat pe parcus pentru a lua cuvântul și Christian Crăciun, Raluca Faraon, Mioara Bahna și Dan Precup. Volumul a fost extrem de apreciat și recomandat, toți recunoscând faptul că Filip este un personaj mai degrabă martor, pentru că el este caracterizat de absența lui, de tăcere, de mister.
Profesorul și eseistul Christian Crăciun a subliniat faptul că volumul este caligrafiat foarte fin, alcătuit extrem de unitar și extrem de atent: „Deschide o adâncime a perspectivei teribile, iar poeziile trebuie citite împreună ca un unic poem. Te face să te întrebi imediat: cine e Filip? Întrebarea corectă este: ce este Filip? Este o chemare! În fiecare poezie este chemat, este un vocativ, o strigare după o absență. Filip este o absență”.
Raluca Faraon a mărturisit că i-a placut enorm cartea Mariei, deși în general nu îi place orice carte de poezie: „Mi-a plăcut atât de mult, încât într-o seară am citit-o pe toată. M-a tulburat, însă în sensul bun. M-a stăpânit această tulburare frumoasă multe zile. Mi-am dorit să o includ la cartea de căpătâi și așa am făcut”.
Pentru a mă lămuri cine este Filip, am întrebat-o chiar pe autoare: „Filip este o stare. Face referire la o iubire, dar nu neapărat la o iubire neîmplinită. Cred că, mai degrabă, la o iubire așteptată. Filip e poezie. Deși, în aparență, poezia mea e simplă, are foarte multe dedesubturi”. Maria Dobrescu mai spune că acest volum s-a născut dintr-o absență, nu neapărat absența unei iubiri, ci absența unei stări și mărturisește că este cartea la care a lucrat cel mai mult, pe parcursul a cinci ani, pentru că, între timp a mai scris și alte poezii: „Pentru volumul acesta am lucrat când a vrut Filip să vină, am scris doar când a vrut el”. Provocarea cea mai mare a întâmpinat-o atunci când muza nu voia să mai vină, când o părăsea, când avea perioade în care nu putea scrie.
Ceea ce îl face atât de prezent pe Filip în inima personajului feminin, el însuși fiind o absență, este așteptarea: „Întotdeauna când aștepți ceva să se întâmple, te gândești că momentul acela va fi special. Și atunci, cumva, pregăteam venirea lui Filip”, mai povestește poeta.
În prezent, Maria Dobrescu lucrează la un alt volum, al cărui titlu nu l-a ales încă, ce îi are ca protagoniști pe Mira și Igor, în care Igor este o altă față a lui Filip.
Roxana TUDOSE
Oglindadeazi7 iulie 2020Ultima actualizare: 22 ianuarie 2022