Știri

Lansare multiplă de carte la Biblioteca “Nicolae Iorga” din Ploieşti

Sub egida Asociaţiei Culturale “Conştiinţa” (care a sărbătorit şi apariţia nr. 100 al revistei sale omonime), joi, 13 februarie, la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Iorga” din Ploieşti a avut loc lansarea de carte “Ritualuri”. Cu acest prilej au fost prezentate patru titluri: “Încercări de hermeneutică antopologică asupra ritualurilor religios-creştine” – autor pr. prof. dr. Bogdan Costin Georgescu; “Isografii. Eseuri despre evaluarea în esenţial” – de prof. dr. Christian Crăciun; “Universalism românesc” – autor pr. Sandu Tudor; “Duhovnicii Sihăstriei sub cenzura comunistă” – de  Ierom. Cosma Giosanu. 
Activitatea, onorată de un public numeros, a fost deschisă de Mihaela Radu, directoarea Bibliotecii Judeţene, cu cuvinte pline de căldură: “Mulţumesc că sunteţi alături de noi, mulţumesc invitaţilor, care s-ai gândit să ne ofere patru titluri interesante, lansate laolaltă”. În acelaşi sens, directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder, a scos în evidenţă valoarea deosebită a cărţilor şi a autorilor, remarcând, printre altele: “Am elogii deosebite pentru un intelectual de marcă, care îşi depăşeşte locul, profesia. Un om extraordinar, prof. dr. Christian Crăciun, care îşi face o datorie de onoare în a publica astfel de cărţi. Puţini oameni oneşti mai întâlnim astăzi în literatură”.
Stimulaţi de intervenţia d-lui Valentin Ajder, câţiva autori şi prefaţatori de carte au făcut numeroase aprecieri deosebit de pertinente: “Aceste cărţi – a subliniat Christian Crăciun – au în comun un element între întâlnirile orizontale şi verticale, între intelectuali şi rugăciune, întâlniri care se desfăşoară în numele unei idei. Cartea mea este alcătuită din eseuri pe diferite teme: despre starea criticii literare (A doua zi); prietenia literară (Prietenia vs solidaritate); cartea şi literatura (Cele două culturi); grafomani, veleitari (A scrie cu o mână)”.
Lucrarea prof. Ch. Crăciun este structurată în două părţi: 1. Isografii (“Din nou”; “Câteva literaturi?”; “Adio, Europa!”; “A murit Europa Liberă!” etc) şi 2. Solilocvii şi colocvii (teme diferite: “Despre generaţii” etc.). “Isografiile – precizează autorul – ar fi scriere aidoma cu scriere asemănătoare… Cu ce? Cu un adevăr căutat şi nu promulgat. Cu un adevăr interior, dar nu subiectiv. Cu o convingere care înseamnă, în fond, cam acelaşi lucru. În vechime, isograf era pictorul de icoane, deci cel care avea pururi în faţă ochiul interior, chipul”.
În cuvântul său, prefaţatorul cărţii “Încercări de hermeneutică antopologică asupra ritualurilor religios-creştine” , pr. Gheorghiţă Geană, a menţionat: “Preot el însuşi, Bogdan Costin Georgescu izbuteşte o performanţă deosebită, aceea de a scrie despre religiozitate fără a se abate de la imperativele dogmaticii creştine, dar efectuând generoase descrieri şi asumându-şi o înţelegere culturală a faptelor de care se ocupă”.
Lectorii reuniunii au vorbit, de asemenea, despre unele capitole din cărţile lansate: “Universalitatea jertfei ca temei fondator al civilizaţiei şi culturii europene” (Bogdan Costin Georgescu); “Duhovnicii Sihăstriei sub cenzura comunistă” (Ierom. Cosma Giosanu) şi “Universalism românesc” (Sandu Tudor).
Majoritatea lectorilor au considerat lansarea multiplă de carte o adevărată sărbătoare spirituală.
O activitate extrem de interesantă şi utilă, prin problematica abordată, prin discuţiile vii şi constructive, care a satisfăcut din plin sufragiile întregii asistenţe.
Theodor MARINESCU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare