Autori: Hariton Nicolau şi Tudor Moisin.

Lansarea de carte a adunat în sala mică a Casei de Cultură peste o sută de prieteni ai Filarmonicii înfiinţate de inimosul muzician Tudor Moisin, inginer de profesie, dar care are şi un doctorat în pian obţinut la Conservator la vârsta de 70 de ani. Muzician şi muzicolog, Tudor Moisin, împreună cu sora sa, poeta Maria Cristina Moisin, oferă periodic câmpinenilor concerte simfonice de înaltă ţinută, la care participă interpreţi celebri. Despre activitatea desfăşurată un sfert de veac în Câmpina, Tudor Moisin, cu o îndârjită muncă, a realizat, cum menţionează pe coperta cărţii, “o micromonografie culturală a oraşului Câmpina”. Muncă, muncă şi iar muncă pentru adunarea materialului, sistematizarea datelor, redactarea şi tehnoredactarea cărţii, pe care acest neobosit şi veşnic tânăr Tudor Moisin a depus-o pe parcusul câtorva ani.
În cuprinsul cărţii, un capitol se referă la istoria oraşului Câmpina, altul la Câmpina cultural-artistică şi un altul la activitatea Societăţii Filarmonice. Foarte interesant este capitolul privind viaţa muzicală a oraşului. Aflăm de aici că la Câmpina s-a stabilit şi a predat lecţii de pian, încă din 1901, Marioara Raţiu, sora lui Ciprian Porumbescu. Ea a înfiinţat şi primul cor mixt din oraş, dirijat de profesorul Gh. Strat. Corul avea un repertoriu impresionant (250 de lucrări) şi pentru prima oară a interpretat la noi arii din opereta “Crai nou” şi alte lucrări de Ciprian Porumbescu: “Cântec de primăvară”, “Tricolorul”, “Serenada” şi “Balada”. Mai târziu, în 1931, compozitorul Gh. Danga a înfiinţat împreună cu dr. Macri, Societatea Corală “Lira”. Corul lor a devenit în scurt timp renumit, dând numeroase concerte.
Prefaţa cărţii lansate este semnată de distinsul prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, care aduce un impresionant elogiu oraşului nostru: “În viaţa muzicală internaţională, multe «oraşe ale muzicii» s-au construit astfel, cucerind an de an faima zonală, regională, naţională, continentală. La Câmpina există cu acest obiectiv Concursul Internaţional de vioară «Cornelia Bronzetti», tot acolo activează cu mereu mai bune rezultate învăţământul muzical specializat, spaţiile de reprezentare-spectacole oferite de municipalitate sunt gazdele muzicii, concertelor simfonice şi recitalurilor. Chiar dacă mai sunt multe de spus, aflându-le vom şti că, pentru Câmpina secolului XXI, Societatea Filarmonică este o certitudine a civilizaţiei contemporane şi că acest sfert de veac sărbătorit de noi simbolizează o semnătură de prestigiu în Cartea de aur a muzicii româneşti”.
Alin CIUPALĂ
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!