Miercuri, 1 aprilie a.c., după ora 16.00, la librăria Diverta din urbea noastră, Nicolae Geantă şi-a lansat cea de-a şaptea carte: Iubire cu mâini rupte, un volum cu „tablete pentru suflet”, apărut la editura „Fabrica de vise” din Beiuş, 2015. Totodată, prof. dr. Nicolae Geantă a prezentat invitaţilor săi şi volumul de eseuri „Lupta cu inerţia”, carte apărută la aceeaşi editură în decembrie 2013, care deşi a fost lansată în peste 20 de localităţi din România, la Câmpina „nu i-a sosit ceasul”.
Înghesuiţi printre rafturile de cărţi, invitaţii – profesori şi elevi, ortodocşi şi protestanţi, gazetari sau simpli cititori – au fost introduşi în lumea cărţilor profesorului Nicolae Geantă de către criticul literar Christian Crăciun, care s-a declarat încântat de o astfel de invitaţie, mai ales că „într-o vreme în care nu mai e de bonton să aperi creştinismul, cărţile domnului Geantă nu vorbesc numai de Dumnezeu, ci cu Dumnezeu”. „ «Iubire cu mâini rupte» e un volum nu de eseuri, ci de parabole („parabola e dincolo de vorbire, e inepuizabilă ca înţeles”), în care autorul vorbeşte prelimba poporului, la fel ca pe vremuri Mântuitorul!. Ambele cărţi prezentate azi au două atuuri: atenţie şi acţiune. Domnul Geantă scoate o apoftegmă din fiecare imagine pe care o vede. O pune în scriere, apoi acţionează. Autorul a scris un splendid elogiu al lacrimei, ceva de gen Cioran… Alte parabole se referă la esenţa rugăciunii – care nu e matematică: Dumnezeu nu îţi răspunde după cât îi dai; despre lupta creştinismului – care nu e plutire pe nori de puf, ci sac de box; despre toleranţă – pe care eu o consider o siliconare a iubirii. Textele (foarte) scurte sunt cristale. Sunt foarte bine scrise. Volumele sunt nuclee de predicare… Împing omul să dorească să-şi alinieze vorba cu fapta”, a mai precizat profesorul Crăciun.
Dintre invitaţi, istoriul Alin Ciupală a subliniat că admiră nu doar de scrierile d-lui Geantă, dar şi faptul că este un personaj cu multe valenţe: „profesor care depăşeşte cu mult cadrul unui dascăl obişnuit; cercetător ştiinţific minuţios – a umplut un gol pe care îl avea Câmpina şi un excelent predicator, mai ales că activează pe un teren arid. Ar fi o pierdere pentru oraş dacă pleacă în Bihor, aşa cum îşi doreşte”.
Ioan Necula, directorul Colegiului „C-tin Istrati”, unde activează Nicolae Geantă, a spus despre scrierile acestuia că sunt nişte doze de adevăr. „Luate, pot avea efect Placebo… Autorul încearcă să te apropie de suflet… Un mare atu al său este că îl umanizează pe Dumnezeu, îl face accesibil pentru profani!”
Profesorul de istorie Marcel Vlădescu, absolvent şi de teologie ortodoxă, a fost de părere că volumul domnului Geantă „nu poate fi citit decât pe îndelete. Rumegat, în vreo două luni, pentru reflexie, pentru că pune întrebări existenţiale. Soluţiile d-lui Geantă sunt ale omului Omega: surprinde mult în cuvinte puţine”.
Gheorghiţa Neacşu, profesor de filozofie, a remarcat saltul pe care îl face scriitorul de la ştiinţă, de la dinamică teritorială, la eseistică, la reflexii. „Autorul are sensibilitate, poezie care nouă ne scapă momentan”, a mai spus prof. Neacşu, care crede că autorul are o genă bună. „Trebuie să fii recunoscător lui Dumnezeu pentru asta! Are dezvoltată şi glanda pineală, al treilea ochi”.
După alte scurte intervenţii ale invitaţilor, Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local, a subliniat că scrierile domnului Geantă ar trebui să pătrundă în mâinile tuturor, dar ale tinerilor în special.
Nicolae Geantă a mărturisit invitaţilor că îşi scrie devoţionalele în maxi-taxi, în tren, în pauze la cancelarie, în pat sau în biserică, în funcţie de cum îi vin ideile. Pe laptop, pe tabletă sau PC, pe agendă şi mai puţin pe manşeta de la cămaşă. „Am ales să scriu despre iubire cu mâini rupte, deşi pare un demers inconştient, deoarece românii au început să iubească doar negustoreşte, doar pentru recompense. Ceva gen fifty-fifty. Mulţi au abandonat să mai iubească. Modelele de iubire din cotidian sunt gonflate. Siliconate. Falsuri. De aceea suntem năpădiţi de buruienile urii. De fapt, ura nu există. Ura e absenţa iubirii. Noi trebuie să iubim chiar şi atunci când cel de lângă noi ne dă cu ciocanul peste degete! Dar asta n-o poţi face decât dacă îl ai model pe Hristos” – a mai spus autorul.
Evenimentul de la Librăria Diverta Câmpina a mai reunit printre invitaţi şi pe fostul profesorul de istorie Gheorghe Stanciu, profesorii de religie Nicolae Meleacă şi George Muşat, pictorul Elisei Comnoiu, ziaristul Serghie Bucur, omul de afaceri Emanuel Păun ş.a. După discuţii şi un mic protocol, autorul a mulţumit încă odată invitaţilor şi în mod expres patroanei şi personalului de la Diverta pentru găzduire.