Știri

Lansare de carte la Cornu

Nicolae Cristache. „Hitler sunt eu” 
„În sfîrşit m-am simţit ca acasă!”. Aceasta a fost concluzia scriitorului Nicolae Cristache la finalul întîlnirii cu oamenii din Cornu – şi nu numai – prezenţi la cea de-a treia lansare a volumului „Hitler sunt eu/ În alai popular spre Auscwitz”. 
Aşa cum v-am informat deja, pe 15 mai a avut loc, la căminul cultural din comuna prahoveană Cornu (localitatea adoptivă a autorului), o premieră culturală: lansarea celei mai recente cărţi a scriitorului Nicolae Cristache. În afara organizatorilor – Graţiela Cîrciu, directorul Bibliotecii din Cornu şi Gabriela Dobrescu, directorul Căminului Cultural, în sala de festivităţi au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Cornel Nanu, precum şi fostul prefect de Prahova, Georgică Diaconu, dar şi ctitorul căminului cultural, fostul primar Gheorghe Iancu; directorul Bibilotecii Judeţene „Nicolae Iorga”, d-na Mihaela Radu; oameni de afaceri locali şi – atipic pentru astfel de evenimente – mai mulţi elevi. La prezidiu, în afara autorului, s-au aflat editorul Vasile Poenaru (coordonatorul editurii eLiteratura), profesorul de limba română Alin Vîrforeanu şi profesorul de istorie Traian Lazăr. 
Mai bine documentat şi mai profesionist decît mulţi dintre critici, profesorul Lazăr a spus, printre altele: „Ce gânduri ne poate declanşa titlul romanului «Hitler sunt eu», al prozatorului Nicolae Cristache, volum publicat la editura «eLiteratura» în 2014? Afirmaţia şocantă şi îndrăzneaţă din titlu ne poate determina să presupunem că autorul va nara întâmplări în care gândeşte şi acţionează ca Hitler, ceea ce nu e de natură să ne asigure o lectură plăcută, având în vedere reputaţia personajului. Transpunerea scriitorului în postura personajelor scrierii este o tehnică scriitoricească  obişnuită. Dar de ce să te transpui în pielea Răului? De ce să fii personajul negativ?…
Autorul conturează, ca într-o istorie romantică şi romanţată, copilăria lui Adolf (în mediul rural şi apoi urban) insistând asupra trăirilor sale imaginare cu nucleul situat în vechea mitologie germană (anglo-saxonă), în care cavalerii Mesei Rotunde, Parsifal, Lohengrin etc., încearcă să găsească Sfântul Graal şi să-l aducă regelui Arthur… Calităţile de reporter ale lui N. Cristache sunt, aici, pe deplin puse în valoare. Folosind o mare diversitate de material documentar, autorul realizează adevărate reportaje de la faţa locului, unele cu redactare amplă, sugerând anvergura acţiunii, altele cu redactare telegrafică, pentru a convinge asupra velocităţii ei. În câteva intervine şi pana de prozator, împletind relatarea acţiunii prezente, cu evocarea unor trăiri similare din trecut, când erau doar în stadiul imaginar”. 
Ce înseamnă această carte? Înseamnă o nouă „descoperire” a lui Hitler, înseamnă o interpretare unică a acestui personaj malefic, dar nu în ultimul rînd înseamnă un mesaj pe care puţini oameni ar fi avut curajul să-l rostească public, aşa cum o face Nicolae Cristache. Cu romanul „Hitler sunt eu”, autorul se desparte de drumul liniar, încearcă să mute lumea pe ambele ei picioare zicând: omul,  pentru a păşi într-un nou Ev şi a evita ambuteiajele prin care a trecut şi va mai trece, e obligat să afle cine este: adică atât demiurgul miracolelor ştiinţei, cât şi bestia care a creat camerele de gazare şi deopotrivă bombele ucigaşe de la Hiroşima şi Nagasaki. De ce  era nevoie de încă o carte despre Hitler, câtă vreme s-au scris atâtea şi atâtea cărţi şi s-au făcut atâtea şi atâtea filme? Fiindcă Hitler este paravanul după care se ascund toate celelalte crime – crimele învingătorilor; ca să fie uitate şi iertate, era nevoie de o crimă mai mare care să le întreacă pe toate: Holocaustul. În rest… aşa cum spuneam de la început, lansarea la Cornu a volumului „Hitler sunt eu” a fost un real succes. Iar în semn de omagiu, primarul Cornel Nanu i-a decernat lui Nicolae Cristache „Diploma de Excelenţă”. 
Talida COVACI

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare