Știri

LANSARE DE CARTE. «Epistolar genevez. Student în Occident»

Vineri, 30 octombrie, într-o superbă după-masă de sfârşit de octombrie a avut loc lansarea cărţii «Epistolar genevez. Student în Occident» scrisă de Codruţ Constantinescu. 
Volmul a apărut la Editura Vremea din Bucureşti iar lansarea de la Casa de Cultură Geo Bogza prefaţează lansarea volumului în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Carte de Învăţătură, care va avea loc duminică, 22 noiembrie. Despre carte au vorbit publicistul şi scriitorul Christian Crăciun care a făcut o radiografie personală a două secole de istorie românescă în care s-ar fi manifestat atât paşoptismul original cât şi neo-pasoptismul, cu rezultate mult diferite, istoricul Alin Ciupală şi autorul care a afirmat că a fost martorul unei adevărate revoluţii comunicaţionale, a trăit şi s-a format iremediabil în perioada clasică, a scrisului de mâna, a hârtiei, a stiloului (chiar dacă acesta putea fi un amărât de pix chinezesc la 1000 de lei vechi) cu tot ceea ce decurgea de aici « Apoi a venit peste noi era internetului cu tot ceea ce decurge de aici. 
Se plăteşte on-line, se cumpără on-line, se iubeşte on-line, se fac declaraţii de dragoste on-line. Scrisorile ţineau de sfera PRIVATĂ, când scriam cel căruia îi scriam era o imagine interioară, poate în cel mai bun caz o fotografie în portofel sau înrămată. » Volumul reuneşte scrisori pe care Codruţ Constantinescu le-a trimis celor de acasă, din Elveţia, unde a studiat la Institutul European al Universităţii din Geneva în perioada 2001-2003. Codruţ Constantinescu i-a informat pe elevi, viitori studenţi din Câmpina că «Uniunea Europeană prin Comisia Europeană a anunţat că programul Erasmus + va beneficia în 2016 de un buget în valoare de 2,2 miliarde de euro. Aceşti bani sunt destinaţi finanţării de oportunităţi pentru aproximativ 600.000 de tineri care vor participa la programe internaţionale de educaţie, formare, voluntariat şi schimburi de experienţă” La final Codruţ Constantinescu a oferit elevilor din sală şi două sfaturi „1. Să nu ezite să accepte mici slujbe part-time care îi vor ajută atât să-şi rotunjească veniturile dar şi să cunoască în mod direct ţară unde vor ajunge şi studia 2. Să pună accentual serios încă de acum pe studierea limbilor străine care le sunt predate în şcoală. Să cunoşti solid engleză şi franceză reprezintă un atu în orice circumstanţă pentru că trăim într-un prezent dominat de comunicare şi libertatea de mişcare, una din cele 4 libertăţi fundamentale ale Uniunii Europene din care iată, facem, parte din 2007.” La evenimentul de vineri au luat parte, din partea Comisie de Cultură a Consiliului Local şi consilierii Florin Frăţilă, Marian Dulă şi Viorel Bondoc, directoarea Bibliotecii Municipale Câmpina, Liliana Ene precum şi numeroşi elevi de la Colegiul Naţional N. Grigorescu şi Şcoală Centrală. Oare câţi dintre ei vor ajunge să studieze peste câţiva ani în străinătate, acumulând experienţe noi, care-i vor ajută în cât mai lungul lor parcurs în viaţă? Câţi dintre ei ne vor face mândri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare