Știri

La ultima vizită în Câmpina, Britanicii au donat Biblioteca Engleză administraţiei locale

La împlinirea a zece ani de la inaugurarea secţiei engleze a Bibliotecii Municipale “Dr. C. Istrati”, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc o întâlnire între reprezentanţii municipalităţii şi fondatoarea acestei secţii, Wendy Pratt, preşedintele Fundaţiei “East European Trust”, devenită între timp “English Outreach”, ceea ce într-o traducere literară ar însemna “Englezii întind mâna”.La acest moment au fost prezenţi Wendy Pratt, soţul ei, unul dintre directorii Fundaţiei, Constanţa Coman, cea care a făcut posibilă crearea acestei secţii la Câmpina şi reprezentantele Bibliotecii Municipale “Dr. C. Istrati”, în frunte cu Petra Briciu. De partea cealaltă s-au aflat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Gheorghe Tudor şi purtătorul de cuvânt Mariana Pătraşca. De asemenea, au fost invitaţi fostul primar Romul Remus Micu şi consilierii din cadrul Comisiei de Cultură, dar au venit numai Ion Mircea, Viorel Bondoc şi Lucian Cercel. În decursul celor zece ani de la înfiinţarea Bibliotecii Engleze, Wendy Pratt a venit de mai multe ori în vizită la Câmpina şi niciodată nu a venit cu mâna goală. Aşa se face că toate donaţiile în cărţi, numărând peste 10.000 volume, au fost făcute de această fundaţie britanică. Volumele acoperă o arie largă de interes, din foarte multe domenii de activitate, printre abonaţii acestei secţii numărându-se elevi, studenţi, dar şi îndrăgostiţi de literatura engleză.
“Noi ne schimbăm, biblioteca rămâne!”
Primarul Horia Tiseanu a urat bun venit oaspeţilor şi le-a mulţumit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea secţiei engleze a bibliotecii: “Noi ne schimbăm, biblioteca rămâne!” – a afirmat primarul Tiseanu.
“Câmpina este foarte specială în inimile noastre”
La rândul său, Wendy Pratt a declarat: “Câmpina este foarte specială în inimile noastre pentru că proiectul nostru a funcţionat foarte bine aici de la bun început şi n-am avut nici un fel de problemă din punct de vedere administrativ. Acum, România este un stat european, iar noi ne vom înceta activitatea… Am venit şi cu un contract în acest sens… Este trist că ne încetăm colaborarea, dar este bine pentru că toate bunurile din Biblioteca Engleză rămân în proprietatea administraţiei locale”.
“Speram să continuăm…”
În vreme ce primarul Horia Tiseanu citea contractul pus la dispoziţie de partea britanică, a rostit câteva cuvinte şi fostul primar Romul Remus Micu, cel de numele căruia se leagă apariţia acestei biblioteci engleze: “Începutul acestei colaborări a fost frumos, mai ales că eram cu zece ani mai tânăr, mai entuziast. M-a întristat că veţi înceta colaborarea… Faptul că suntem în Uniunea Europeană speram să ne ajute să continuăm şi chiar să extindem colaborarea noastră. Chiar, la un moment dat, existase varianta creării unor burse pentru elevi şi a unor schimburi culturale de experienţă între elevii din Marea Britanie şi elevii din Câmpina”.Întâlnirea s-a încheiat cu o fotografie de grup, dar şi cu promisiunea oaspeţilor britanici de a reveni la Câmpina.
Micu a venit cu ghiocei
Extrem de emoţionat de revederea cu Wendy Pratt s-a dovedit a fi fostul primar Romul Remus Micu. Acesta a venit cu un bucheţel de ghiocei pe care i l-a dăruit englezoaicei, iar cei doi au discutat minute întregi ca doi prieteni, care nu s-au mai văzut de multă vreme.
Cadou – operele complete Shakespeare pe DVD
Wendy Pratt a surprins asistenţa în momentul în care a dorit să mai ofere un cadou Bibliotecii Engleze. Ea i-a înmânat primarului Tiseanu un pachet conţinând 37 de DVD-uri cu operele complete ale lui William Shakespeare în interpretări de excepţie. Filmele şi piesele de teatru sunt o producţie BBC şi vor putea fi vizionate la Biblioteca Municipală “C. Istrati”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare