Știri

La Şcoala de Poliţie, promoţia 2015 a depus jurământul în faţa ministrului de interne Gabriel Oprea

La sfârşitul săptămânii trecute, la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr”, promoţia 2015 a depus jurământul în faţa unui demnitar de rang înalt: vicepremierul şi ministrul de interne Gabriel Oprea. Nu este prima dată când şcoala câmpineană primeşte vizita unui ministru de interne, aşa cum, suntem convinşi, nu este nici ultima oară când organizarea evenimentului a fost fără cusur, totul fiind pregătit foarte bine până la cel mai mic amănunt. La ceremonia de absolvire, Gabriel Oprea a fost însoţit de şeful Inspectoratului Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. La tribuna oficială, lângă chestorul Ion Tomescu, directorul Şcolii de Poliţie “Vasile Lascăr”, şi alţi membri din conducerea  unităţii câmpinene, s-au aflat, de asemenea, prefectul judeţului, Rodica Paraschiv, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Radu Ionescu, viceprimarul Câmpinei – Ion Dragomir, precum şi numeroşi reprezentanţi din conducerea Ministerului de Interne. 
Pe platoul central al celei mai mari unităţi de învăţământ secundar din cadrul Poliţiei Române, au fost prezenţi pentru a depune jurământul de credinţă patriei, după ridicarea lor la rangul de agenţi de poliţie, 442 de absolvenţi. Dintre ei, doar 294 au fost elevii unităţii câmpinene (246 băieţi şi 48 fete), restul provenind de la Şcoala de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj. 
Tinerii absolvenţi au încheiat cei doi ani de studii şi, de luna viitoare, vor începe lucrul. Absolvenţii vor fi repartizaţi pe posturile disponibile în întreaga ţară, în funcţie de mediile de absolvire, cel mai probabil, în compartimentele “ordine publică” şi “circulaţie rutieră”. Anul acesta, ca în atâţia ani, şefa de promoţie a Şcolii de Poliţie Câmpina a fost o reprezentantă a sexului frumos:  Nela Muşescu din Brăila, care a absolvit cu media 9,83. Numele ei va fi scris pe panoul de onoare al Şcolii de Poliţie, alături de numele tuturor şefilor de promoţie care au absolvit instituţia de la înfiinţarea ei şi până în prezent. 
De altfel, cei mai buni zece elevi ai promoţiei 2015 (şapte fete şi doar trei băieţi, toţi promovând cu medii de peste 9,70), au fost evidenţiaţi în timpul ceremonialului, fiind chemaţi mai aproape de tribuna oficială. Ei au primit flori şi diplome de merit, fiind felicitaţi de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. Cei 10 absolvenţi au dreptul de a-şi alege singuri localitatea unde vor să fie repartizaţi pe post. Denumirea Şcolii de Poliţie se leagă de numele avocatului şi deputatului liberal Vasile Lascăr, cel care a trecut prin Parlament prima lege organică a Poliţiei Române, concepută dupa principii ştiinţifice moderne, pornind de la realităţile şi necesităţile specifice româneşti şi având ca bază studierea aprofundată a organizării serviciilor de poliţie moderne din Franţa, Germania, Belgia, Austria etc. 
La susţinerea în Senat a proiectului de lege (25 ian.1903), Vasile Lascăr sublinia: ,,…orice alte reforme am face, oricât de bune şi folositoare ar fi, ele ar fi de prisos daca n-avem garantată mai întâi ordinea publică şi siguranţa interioară a statului”. Înfiinţată la 1 februarie1968, instituţia se numără printre primele şcoli aparţinând Ministerului de Interne care au pregătit poliţişti. La data de 1 februarie 1993, cu prilejul aniversarii a 25 ani de la înfiinţare, prin Ordinul ministrului de interne nr.273, unitatea a primit denumirea de: Şcoala Militară de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. De-a lungul celor 47 de ani de existenţă, şcoala a pregătit şi a format peste 70 de promoţii de poliţişti. Începând cu anul 2000, aici se pregătesc şi agenţi de poliţie femei. La început, prin alocarea, anual, a unui număr variabil de locuri, în funcţie de necesităţi, ulterior, numărul de locuri fiind nediferenţiat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare