După ce a operat cu succes cinci ani pe meleaguri pariziene, răstimp în care a acumulat o bogată experiență în materie, un chirurg operează astăzi pe meleaguri câmpinene. Este vorba despre doctorul Emil Barbu, medic specialist chirurgie generală, care a încheiat, de curând, o colaborare cu Centrul Medical SanConfind. Noul membru al echipei medicale SanConfind acordă consultații în Policlinica spitalului și operează de câte ori este solicitat. Pentru doctorul Emil Barbu jurământul lui Hippocrate putea să nu fie, deoarece îl avea în sânge încă de la naștere, s-a născut cu el și a trăit în spiritul lui până când l-a rostit odinioară, în fața profesorilor și a colegilor săi. Pentru doctorul pe care vi-l prezentăm astăzi, jurământul lui Hippocrate nu a fost doar un jurământ de onoare, un jurământ profesional și moral care i-a marcat încheierea studiilor universitare și absolvirea facultății de medicină, ci un crez indestructibil cu care rezonează din toată ființa sa, un legământ prin care s-a angajat solemn și cu toată sinceritatea să își consacre viața în slujba umanității, fără ca vorbele sale să constituie o formalitate. Iar acest angajament solemn a fost atât de bine primit în sufletul său cald, a răsunat atât de convingător în forul său interior strălucind de altruism, încât la terminarea rezidențiatului, doctorul Barbu avea să dovedească tuturor că sănătatea pacienților este, cu adevărat, pentru el o obligație sacră, indiferent de starea socială a pacientului și de sacrificiile cerute de realizarea unui act medical în locuri periculoase și în condiții improprii. Drept pentru care, în cinci concedii consecutive aferente perioadei în care a lucrat în cadrul unui mare spital situat într-un oraș din vecinătatea Parisului, un spital care deservește un arondisment din regiunea ce înconjoară capitala Franței, în cele cinci concedii la care mulți alți colegi ai săi nu ar fi renunțat, medicul altruist a acordat servicii medicale gratuite săracilor din câteva țări africane și din periculoasa junglă amazoniană a Braziliei. Cei care îl cunosc bine spun că, și dacă nu ar fi depus jurământul lui Hippocrate, principiile ”părintelui medicinei” erau de mult săpate în cugetul și în simțirile sale pline de empatie.
De la Cluj la Paris
Doctorul Emil Barbu este originar din Câmpulung Muscel, dar a trăit mulți ani la Cluj, unde a absolvit Facultatea de Medicină și de unde s-ar putea spune că a împrumutat vorba blajină a ardelenilor. S-ar putea spune, dar eu, unul, nu aș zice, pentru că pe tot parcursul întrevederii noastre, noul chirurg de la SanConfind mi-a vorbit cu o voce de catifea și un tempo domol, dar vorba sa blajină o simțeam ca venind din adâncul sufletului său blajin, nu din anii petrecuți la Cluj. Nu prea mă înșel în asemenea situații, fiindcă, deși sunt născut în Câmpina, am sânge de ardelean pe ambele filiații părintești, părinții mei fiind chiar din județul Cluj. După ce a terminat facultatea, doctorul Emil Barbu a fost asistent universitar în primii cinci ani ai rezidențiatului. În al șaselea și ultimul an de rezidențiat a plecat în Franța, unde a lucrat la un spital dintr-un oraș situat aproape de Paris, în regiunea Île-de-France (fosta Regiune Pariziană), una dintre cele 18 regiuni ale Franței. După terminarea anilor de rezidențiat, a revenit la Cluj, unde și-a dat examenul de specialitate, iar apoi s-a întors în orașul-satelit al Parisului, în care lucrase un an ca medic rezident (intern, spun francezii). S-a întors, dar de data asta, ca medic specialist, având propriii pacienți și propriile sale operații (era chirurg mâna întâi, cum se spune). Spitalul respectiv are dimensiuni considerabile, funcționând într-o clădire cu 15 etaje dotată cu heliport.
Medicul și binefăcătorul sărmanilor
„Eu sunt membru al unei fundații americane de caritate, iar cu această fundație, în fiecare vară, o lună de zile, când este concediul meu de odihnă, mă duc și operez gratis în țări sărace. Fac voluntariat cu o echipă de medici americani (chirurgi, anesteziști, infecționiști etc). Și în acest fel, am operat până acum în patru țări africane (Burundi, Rwanda, Kenia și Etiopia), plus în Brazilia, în inima junglei Amazonului. Am operat în spitale din țările amintite, dar și în spitale de campanie. Se știe că sistemele sanitare din aceste țări sunt în mare suferință. Am operat și salvat oameni care nu fuseseră în viața lor la un doctor. Mă simt împlinit atunci când îngrijesc sărmani, care mă consideră binefăcătorul lor. Fundația americană aducea materiale sanitare, aparatură medicală, dar, cu toate acestea, erau multe lipsuri, operam uneori în condiții foarte grele, nu ca în regiunea Parisului, unde aveam cele mai moderne și mai performante dotări. De fapt, ce mi-a plăcut în Franța, un pacient, când intră într-un spital, este pacientul întregului spital, nu al unui singur doctor”, ne-a mărturisit chirurgul Emil Barbu.
(PUBLICITATE)