(P) Zilele trecute, la Maternitatea SanConfind a început o nouă formă de educație medicală din domeniul specific de activitate al acestei structuri. Centrul Medical SanConfind nu este doar cel mai mare spital privat din Prahova, ci și unul dintre cei mai mari formatori de educație medicală (prenatală, natală și postnatală) din județ. În afară de cursurile de puericultură denumite generic „Școala viitorilor părinți” (sau „Școala Mamei”), eveniment devenit deja tradiție și realizat împreună cu Banca de celule stem Biogenis, Maternitatea SanConfind a dorit să vină în sprijinul femeilor ce se pregătesc să devină pentru prima dată mame și printr-o metodă relativ nouă și mai puțin practicată în România: metoda Lamaze. Nașterea prin metoda Lamaze este, în general, o naștere naturală, fără intervenție medicală și, pe cât posibil, fără medicamente de atenuare a durerii. Mămica va folosi în timpul nașterii o serie de metode și practici speciale de relaxare, concentrare și respirație numite tehnici Lamaze.
Totuși, metoda nu este doar o tehnică de respirație ce ajută parturienta pe parcursul nașterii naturale, ci și o întreagă filosofie a nașterii, construită și îmbunătățită în cei peste 50 de ani de cercetare și învățare din experiența femeilor care au dat naștere, fără probleme, unor pui de oameni sănătoși. Educația și practicile Lamaze sunt corelate și cu cele mai bune și mai recente informații medicale disponibile.
Această metodă, dezvoltată de obstetricianul francez Ferdinand Lamaze, este folosită în Statele Unite și în multe țări occidentale și nordice din Uniunea Europeană încă de la finele anilor 1950. În România metoda a pătruns ceva mai greu, după aproape o jumătate de secol. Cursurile Lamaze sunt printre cele mai frecventate cursuri de naștere. La început, erau axate pe folosirea celebrelor tehnici de respirație controlată (pentru ușurarea travaliului), dar, între timp, viziunea Lamaze s-a extins foarte mult.
Cursul Lamaze este dedicat, în primul rând, mamelor care își doresc să nască natural, însă dacă, din diferite motive, gravida știe că urmează să nască prin cezariană, există și un curs de pregătire în acest sens. Într-o exprimare foarte succintă, metoda ajută femeile să învețe să reacționeze la durere în moduri care să le ajute travaliul și să le mărească, de asemenea, confortul. Totodată, scopul cursurilor Lamaze este de a oferi viitoarelor mămici siguranță și încredere în capacitatea lor de a da naștere unor copii sănătoși, precum și de a fi mame bune. Astfel, ele vor participa activ și vor lua decizii informate pe parcursul nașterii, vor trece mai ușor peste durere, vor avea o naștere normală și vor îngriji corect nou-născutul în perioada post-partum.
Deși filosofia nașterii prin metoda Lamaze afirmă că „nașterea este ceva normal, natural și sănătos“, și că „femeile au dreptul de a naște fără intervenții medicale de rutină“, în cursurile Lamaze nu se promovează interzicerea administrarii medicamentelor de ușurare a durerilor in timpul travaliului (anestezia epidurală etc).
La mijlocul săptămânii trecute, Centrul Medical Sancofind, în colaborare cu Ionela Stoica, educator prenatal certificat Lamaze, a demarat o serie de cursuri dedicate gravidelor care vor naște la SanConfind, și nu numai, în timpul cărora acestea pot primi informații competente și valoroase despre travaliu, naștere și alăptare. Evenimentul cuprinde mai multe secțiuni:
• O introducere a ceea ce înseamnă metoda Lamaze (filozofia metodei, rolul educatorului prenatal Lamaze);
• Travaliul: stadiile travaliului, măsuri de confort pe durata travaliului, exerciții și tehnici de respirație, rolul partenerului;
• Despre nașterea vaginală, nașterea prin operație de cezariană, NVDC (naștere vaginală după cezariană);
• Importanța întârzierii tăierii cordonului ombilical imediat după naștere, a contactului ”piele pe piele”, a ”orei magice”;
• Inițierea alăptării.
Anestezia epidurală – beneficii și dezavantaje
Anestezia epidurală este cea mai folosită metodă de ameliorare a durerii în timpul travaliului. Mai mult de 50% dintre femeile gravide solicită anestezia epidurală înainte să nască. Acestea ar fi indicat să știe cât mai multe detalii despre opțiunile de calmare a durerii nu doar pentru a fi pregătite, ci și pentru a lua cele mai bune decizii legate de travaliu și naștere. Anestezia epidurală este o anestezie care blochează durerea în anumite zone ale corpului.
Beneficiile anesteziei epidurale:
– Anestezia epidurală permite parturientei să se odihnească în cazul în care travaliul este prelungit;
– Prin diminuarea durerilor sau a disconfortului, experienta nașterii devine mai pozitivă;
– În mod normal, anestezia epidurală nu adoarme parturienta, ceea ce îi permite acesteia să participe activ la naștere;
– Pentru că anestezia epidurala nu are ca efect adormirea viitoarei mame, durerea va fi acceptabilă în perioada recuperării.
O anestezie epidurală poate ajuta femeia însărcinată să se odihnească, să se relaxeze, să se concentreze și îi va oferi puterea de a merge mai departe, ca participant activ în experiența nașterii.
Dezavantajele anesteziei epidurale:
– Anestezia epidurală poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Din acest motiv tensiunea arterială va fi monitorizată pentru a se confirma faptul că atât la la mamă, cât și la copil ajunge un flux adecvat de sânge. Dacă există o scădere bruscă a tensiunii arteriale, poate fi necesară administrarea intravenoasă de fluide, medicamente si oxigen;
– Pacienta trebuie să alterneze părțile pe care va sta întinsă și să se monitorizeze continuu frecvența cardiacă fetală. Poziția într-o parte poate determina încetinirea sau chiar oprirea travaliului;
– Pot fi experimentate următoarele efecte adverse: frisoane, tinitus, dureri de spate, durere atunci când este introdus acul, greață sau dificultăți la urinare;
– În cazul anesteziei epidurale pot fi necesare și alte intervenții suplimentare în timpul nașterii, utilizarea de oxitocină (pitocin), a forcepsului, a vacuum-extractorului sau poate fi necesară chiar operația de cezariană;
– Câteva ore după naștere, jumătatea inferioară a corpului proaspetei mame poate fi amorțită.