Contactarea băncii pentru încheierea contractului
Primul pas este contactarea unui consultant medical de la banca de celule stem pe care o dorește pacienta. Prin intermediul lui, viitoarea mămică va primi toate informaţiile de care are nevoie pentru a semna contractul de recoltare. Totodată, respectiva bancă de date îi va pune la dispoziție întreg setul de recoltare şi transport. Următorul pas este recoltarea propriu-zisă a sângelui. Procedura de recoltare la naștere durează maximum 3 minute, nu implică riscuri și nu este dureroasă pentru mămică sau bebeluș. Când se apropie momentul emoționant al nașterii, viitoarea mămică trebuie să ia setul de recoltare cu ea, la spital. Cu ajutorul lui, imediat ce aceasta va aduce copilașul pe lume, personalul medical va recolta sângele ombilical. Colectarea sângelui este o procedură simplă şi scurtă, ce se desfășoară în deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a bebelușului ei. În România, sunt astăzi aproape 20 de bănci private ofertante în zona de family banking de celule stem.
Anunțarea recoltării și eliberarea certificatuluide stocare
După recoltare, proaspăta mămică trebuie să apeleze numărul de telefon de urgenţă al băncii alese, pentru a anunţa existenţa probei. Poate suna la orice oră din zi și noapte, pentru că, de regulă, numărul este disponibil nonstop. Personalul autorizat și specializat de la banca aleasă va transporta în condiţii de siguranţă proba, din spital până la banca de celule stem destinatară. Proba va fi analizată și prelucrată apoi în laboratoarele ultramoderne ale băncii de celule stem, echipate cu aparatură și tehnologie de ultimă generație. Apoi, proba va fi stocată în condiţii de criogenie, în conformitate cu toate normele legale şi profesionale. După validarea procedurilor, mama respectivă va primi de la banca de celule stem certificatul de stocare în condiţii de criogenie. Din acel moment, ea va începe efectuarea plăţilor, în conformitate cu termenii stabiliți de comun acord cu banca la semnarea contractului. Proba recoltată va fi stocată în criotancuri, în vapori de azot lichid. Astfel, celulele stem pot fi păstrate pentru perioade îndelungate de timp (de regulă, 25 de ani), dar la unele banci acest termen este nelimitat. Iar banca aleasă îi poate pune la dispoziție mamei proba de celule stem în orice moment, dacă va avea nevoie de ea.
Serviciile oferite de bănci
Practic, când spunem preț recoltare celule stem, includem sub aceeași umbrelă următoarele servicii oferite de băncile private:
• Kit-ul de colectare a sângelui ombilical.
• Recoltarea de sânge din cordonul ombilical, recoltarea de țesut de cordon ombilical, recoltarea de sânge și țesut din placentă.
• Transportul probei de sânge și a unității de țesut ombilical sau placentar în condiții de criogenie.
• Analiza sângelui și procesarea celulelor stem prin reducere volumetrică (obținerea unui concentrat de celule stem prin separarea acestora de celulele roșii și de plasmă).
• Stocarea în două recipiente, pentru mai multă siguranță în ipoteza contaminării uneia dintre probe sau în varianta în care în viitor vor fi necesare două tratamente diferite.
• Depozitarea celulelor stem în recipiente concepute special pentru a rezista la diverse calamități naturale. Stocarea probelor în azot lichid sau în vapori de azot lichid, la -196 grade Celsius.
• Punerea probei stocate la dispoziția pacientului, oriunde în lume, în eventualitatea unui transplant.
• Testarea nou-născutului pentru identificarea eventualelor afecțiuni genetice, ceea ce ar permite introducerea unui tratament în timp util.
• Accesul la sfaturile unui specialist internațional în ce privește etapele, aspectele legislative și financiare ale unei astfel de proceduri.
Ce sunt celulele stem
Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Când o celulă stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, așa-numitele celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare etc.). Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici. Sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Ele se pot împărţi în două mari categorii: embrionare şi adulte. Celulele stem embrionare (CSE) pot da naştere oricărui tip de celulă/ţesut (totipotente) şi se pot obţine din ţesut embrionar. Utilizarea lor, însă, este limitată din considerente etice. Celulele stem adulte au o capacitate de diferenţiere ceva mai limitată (pluripotente, multipotente) şi pot da naştere unor celule ce vor forma diverse ţesuturi (ţesut hepatic, celule sangvine, ţesut nervos, ţesut osos, etc). Din cordonul ombilical se recoltează două tipuri de celule stem şi anume: celulele stem hematopoietice, recoltate din sângele cordonului ombilical; celulele stem mezenchimale, recoltate din peretele cordonului ombilical, mai exact din gelatina Wharton. Celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul unor transplanturi autologe, maximizând şansele vindecării copilului, şi de până la 50% în cazul altor membri din familie (transplanturi alogene). În cazul unor astfel de transplanturi cu celule stem hematopoietice efectul de “grefă contra gazdă” (adică de respingere a transplantului) este mult redus dacă se folosesc şi celule stem mezenchimale recoltate din ţesutul cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice se pot folosi în tratarea unui număr de peste 70 de afecţiuni, în special ale sângelui. În urma unor transformări, celulele stem mezenchimale pot regenera ţesuturi (miocard, ţesut hepatic, epidermic etc), având o mare perspectivă de utilizare în medicina regenerativă, considerată medicina viitorului. În viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroza multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!