Știri

La Liceul Energetic, programul “Campusuri şcolare” se prelungeşte la nesfârşit

În cadrul Liceului Tehnologic Energetic (fostele grupuri şcolare industriale se numesc, mai nou, licee tehnologice), se derulează programul denumit “Campusuri şcolare”. Este vorba despre un program pilot, derulat cu fonduri guvernamentale, care are menirea de a moderniza unităţile de învăţământ de pe întreg teritoriul ţării. Dacă acest program va reuşi, se preconizează, ulterior, continuarea sa cu fonduri europene. La nivelul fiecărui judeţ al ţării sunt patru astfel de investiţii în curs de finalizare. “În curs de finalizare” este un fel de a spune, căci punctul terminus al lucrărilor, la mai toate aceste investiţii, este încă foarte departe. 
La Energetic, lucrările au început în 2007, iar valoarea investiţiei prevăzute a se realiza aici este de cinci milioane de euro. În cinci ani de zile, s-au bifat câteva obiective, dar nu prea multe, în comparaţie cu planul iniţial. Şi asta nu din cauza constructorului, Edilconst SA, ci din cauza permanentei subfinanţări a programului, cauzată de criza economică, dar nu numai. Proiectul are ca scop reabilitarea, dar şi dezvoltarea liceului câmpinean. Prin urmare, s-a avut în vedere atât reabilitarea unor clădiri vechi, cât şi ridicarea unor construcţii noi, toate pentru îmbunătăţirea procesului de învăţământ. S-a început cu repararea corpului C, situat vizavi de poarta principală. Imobilul include mai multe laboratoare şi a fost dat în folosinţă deja. Reparaţiile au fost foarte complexe, căci s-a umblat şi la structura de rezistenţă a acestei clădiri, afectată de cutremurele care au trecut peste ea. Înnoirea corpului C a inclus şi mobilier modern (achiziţionat cu fonduri de la Primărie), dar şi dotări de ultimă generaţie. Aici trebuie menţionat faptul că reprezentanţii municipalităţii (şi din mandatul trecut, şi din acest mandat),  au ajutat, cât s-a putut, pentru ca lucrările să nu se împotmolească din cauza lipsei fondurilor guvernamentale. Conducerea Primăriei a făcut numeroase intervenţii la autorităţile centrale, în vederea obţinerii cât mai multor fonduri pentru realizarea investiţiei. Iar atunci când banii de la guvern se lăsau prea mult aşteptaţi, de la bugetul local au fost alocate Liceului Energetic sume consistente, cu care s-a putut plăti constructorul pentru unele lucrări realizate, făcându-se şi diverse achiziţii absolut necesare. Pe măsură ce vor sosi fondurile guvernamentale restante, în bugetul local ar urma să intre sumele distribuite pentru rezolvarea problemelor financiare urgente din cadrul programului derulat la Liceul Tehnologic Energetic. 
În afară de reabilitarea corpului C, o altă investiţie notabilă este construirea corpului G, ridicat din temelii. Aici, lucrările de finisare sunt aproape gata, dar chiar şi după terminarea acestora, corpul de clădire nu se va putea da în folosinţă fără mobilier şi alte dotări necesare elevilor în procesul de învăţământ. Problema dotărilor acestei clădiri, asemănătoare cu cea a corpului C, nu va putea fi rezolvată fără un nou sprijin financiar din partea Consiliului Local. Corpul G conţine, în principal, săli de clasă, iar la demisol va funcţiona o bibliotecă. Nici problema încălzirii acestei clădiri nu este încă lămurită. De fapt, încălzirea tuturor clădirilor incluse în proiectul “Campusuri şcolare” rămâne o problemă cu multe necunoscute. Între corpurile A şi B, cele mai vechi clădiri ale liceului, se va mai construi un corp AB, de legătură, în care va fi instalată o centrală termică performantă. Aceasta ar trebui să încălzească toate corpurile de clădire amintite ceva mai devreme, A, B, AB, C, şi G, dar şi sala de sport (corpul D). Se estimează că preţul centralei termice se ridică la suma de un miliard de lei vechi. 
Proiectul guvernamental ce se derulează în Liceul Energetic, aşa cum a fost el planificat iniţial, este departe de finalizare. În continuare, sunt programate lucrări de reparaţii acoperişuri la sala de sport şi la corpul A, apoi se va construi corpul AB, repararea corpului B fiind lăsată pentru mai târziu, întrucât ea nu constituie o urgenţă. Dar programul “Campusuri şcolare” prevede, de asemenea, modernizarea şi construirea unor clădiri în care nu se desfăşoară efectiv procesul de învăţământ.  Este vorba despre corpul F, situat aproape de intersecţia străzilor Griviţei şi Castanilor, unde se află actuala bibliotecă. Clădirea pomenită va fi demolată pentru a lăsa loc unei cantine moderne. Lângă corpul F, se va construi o clădire pe trei niveluri, cu garsoniere pentru profesorii navetişti ai liceului care au domiciliul în localităţi îndepărtate. “Deşi programul ce se derulează în liceul nostru cuprinde şi construirea unei cantine şi a unui bloc cu garsoniere pentru profesorii navetişti, sunt sceptic în ceea ce priveşte realizarea acestor obiective, care, în opinia mea, vor avea mult de aşteptat, după ritmul în care primim fondurile guvernamentale alocate programului. Noi am fi foarte mulţumiţi dacă reprezentanţii municipalităţii ne vor putea ajuta în continuare, aşa cum au făcut-o şi până acum (lucru pentru care le mulţumesc şi pe această cale), pentru înzestrarea corespunzătoare a spaţiilor de învăţământ, atunci când apar probleme finaciare generate de lipsa alocării fondurilor guvermnamentale necesare. Căci cu numeroase probleme financiare, sunt sigur, ne vom confrunta şi în viitor. Deşi investiţiile proiectului trebuiau terminate în acest an, până acum cred că nu s-a realizat nici un sfert din totalul lucrărilor planificate”, ne-a declarat directorul liceului prof. Stan Sârbu. (A.N.) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare