O scurtă întrevedere, vineri, 4 decembrie 2015, cu d-nul prof. dr. Gheorghe Râncu, preşedintele Filialei Câmpina a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, în cabinetul domnie sale de director al Colegiului Tehnic Forestier, a prilejuit decelarea problematicii ştiinţifice pe care ANUARUL acestei filiale o reflectă în ediţia ce va apărea în ajunul sărbătoririi Zilei atestării istorice-documentare a municipiului Câmpina, acum 513 ani, pe 8 ianuarie 2016.
– Când aţi început să publicaţi această revistă, domnule profesor?
– În anul 2010. A fost precedată de fascicule redactate de câţiva dintre colegii mei, în condiţii grafice modeste şi la intervale diferite.
– Ce anume a determinat forma actuală a revistei?
– Finanţarea tipăririi ANUARULUI, din 2010 încoace, de către Primăria Câmpinei şi Consiliul Local, cărora, împreună cu redactorii şi colaboratorii lui, întreaga echipă le mulţumeşte profund! Cum, de asemenea, este momentul să mulţumim şi sponsorilor din municipiu, care, în cazul ediţiei precedente, nr. 5 / 2014, este o onoare pentru noi să le amintim numele: ELECTROUTILAJ Câmpina, TECHNOFARM Cornu, PARTNERS Bucureşti şi PAROHIA Sfântul Nicolae Slobozia-Câmpina.
– Vă rog să spicuiţi câteva din temele abordate în ediţia nr. 5 / 2014.
– „Relaţiile politico-diplomatice SUA-CHINA, 1969-1972”, de Marius Brezeanu; „Cantacuzinii şi localitatea Măgureni”, de Ioan Furdui; „Constantin Brâncoveanu – de la prinţul aurului la martir al neamului românesc”, de Niculae Meleacă; „Administraţia militară în Câmpina în primul război mondial 1916-1918”, de Gabriela Pascu; „Centenarul Şcolii Gimnaziale Centrale din Câmpina, 1914-2014”, de Emilia Râncu; „Podul Vadului – pagini din istoricul unei localităţi „dispărute”, de Gheorghe Stanciu…
– Dumneavoastră sunteţi în revistă?
– Fireşte, semnez „Studiul comparativ cu stemele altor regimuri republicane, a Stemei României, din perspectivă heraldică”!
– Observ coperta vechii ediţii şi mă întreb cam ce epocă reprezintă fotografia.
– Clipa surprinsă de invenţia lui Lumiere redă strada principală din Câmpina anului 1910 şi provine din „Albumul Câmpina” apărut la editura GRAFOANAYTIS din Ploieşti. Pe-aici „trece” acum Bulevardul Carol I.
– ANUARUL aflat în pregătire ce materiale va publica?
– „Telega, într-o sursă istorică inedită”, de Gheorghe Bâlgă, „Clubul MINERUL din Filipeştii de Pădure”, de Marius Brezeanu, „Cum se câştigă un război şi se pierde o pace”, de Alin Ciupală, „Străzi cu nume de eroi şi veterani de război” şi „Unităţi militare dislocate pe vremuri”, în Câmpina, de Marian Dulă, „Câmpina pe harta Specht”, de Mădălin Cristian Focşa, „Alba Julia, scurt istoric”, de Ioan Furdui, „Arnold Daghani / Arnold Corn”, de Maria Mariana Gheorghe, „Relaţii spirituale româno-italiene de la începuturi până în secolul XX”, de Gheorghe Luncă, „Marea invazie mongolă în Europa (1230-1242) şi efectele ei asupra teritoriilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic”, de Niculae Meleacă, „Familia boierilor Câmpineanu în documente din secolele XVII şi XVIII”, de Cristina Modoianu, „Conferinţa lui Juliu Popper”, de Petru Moga, „Autorităţile române din Câmpina, în timpul primului război mondial (Extras din Viaţa cotidiană a oraşului)”, de Gabriela Pascu şi „Detenţia femeilor în Moldova şi Muntenia, până la instaurarea regimului comunist. Legislaţie şi închisori”, de Ştefania Pascu Nica.
Serghie Bucur