Știri

La Brebu, s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică de parohie

Săptămâna trecută, la Brebu, s-a sfinţit locul pe care se va ridica, în următorii ani, o biserică de mir: biserica Parohiei Brebu 1(sau Parohia Brebu – Mănăstire). Aceasta va fi a doua biserică ce se va construi în ultimul deceniu la Brebu, după cea din Podu Cheii. Aşa cum îi spune şi numele, parohia a funcţionat 150 de ani în lăcaşul Mănăstirii Brebu, ctitorită de voievodul Matei Basarab la mijlocul secolului al XVII-lea (în jurul anului 1640). În toamna lui 2013, a fost un adevărat scandal printre enoriaşii parohiei din centrul comunei,  generat de hotărârea Sfântului Sinod de reînfiinţare a Mănăstirii Brebu, desfiinţată în 1863, în urma secularizării averilor mănăstireşti din timpul domniei lui Al. I. Cuza. A fost un gest de reparaţie istorică în sensul învăţăturilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, care susţineau că o mănăstire căzută din rangul ei trebuie ridicată din nou la rangul avut la întemeierea sa. Până la urmă, scandalul s-a stins încet, el fiind născut şi întreţinut un timp în special de faptul că nemulţumiţii au fost mai vocali decât marea mulţime a enoriaşilor care au înţeles situaţia şi nu s-au lăsat cuprinşi de indignarea şi orgoliile unora, ci de o firească şi sănătoasă bunăvoinţă creştinească. Aproape toţi enoriaşii au mers în continuare la mănăstire, în incinta căreia s-au oficiat mereu slujbe de parohie, având încredere în promisiunea primită din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, că Parohia Brebu 1 va avea, în curând, o nouă biserică.  
Zilele trecute, promisiunea a început să prindă contur prin oficierea de către P.S. Episcop Vicar Timotei Prahoveanul a slujbei de sfinţire a locului pe care se va înălţa biserica parohiei, prilej cu care a fost pusă şi piatra de temelie pentru noul lăcaş de închinare de la Brebu. 
La eveniment, au participat numeroase feţe bisericeşti: oficialități din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor (Părintele – consilier administrativ, arhimandritul Veniamin Goreanu, şi Părintele arhimandrit David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarh al mănăstirilor din județul Prahova), reprezentantul Protoieriei Câmpina (PC Pr Grigorie Melnic), preoții comunei Brebu (Pr Cristian Stavriu, cel care va păstori această parohie, Pr. Mihai Albu, Pr. Valentin Dima și Pr. Claudiu Antonie Coroabă), alături de care s-a aflat slujitorul Mănăstirii Brebu, ieromonahul Macarie Iftimie. Au participat, de asemenea, şi cele trei măicuţe de la Mănăstirea Brebu, în frunte cu maica stareţă Sebastiana. Nu a lipsit de la eveniment primarul Adrian Ungureanu, alături de care s-au aflat mai mulţi consilieri comunali. Dacă în urmă cu doi ani, în fața Mănăstirii Brebu se scandau cuvinte potrivnice construirii unei noi biserici de parohie, astăzi, sub oblăduirea preotului paroh Cristian Stavriu, spiritele s-au domolit, pe feţele celor 100 de mireni participanţi putându-se citi liniştea şi mulţumirea sufletească, feţele unora dintre ei fiind brăzdate de lacrimi de emoţie, bucurie şi poate chiar de pocăinţă pentru  cele petrecute după reînfiinţarea Mănăstirii Brebu. Biserica Parohiei Brebu 1 va avea  hramurile „Schimbarea la Faţă“ şi „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica“. Pe piatra de temelie a viitoarei biserici era inscripţionat următorul text: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Dus, s-a pus temelie bisericii acesteia, în timpul arhipăstoririi Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Cuvios Gheorghe Starețul de la Cernica”, în anul 7523 de la zidirea lumii și după nașterea  Lui Dumnezeu Cuvântul anul 2015, luna Mai, ziua 18, de către PS. Episcop Timotei Prahoveanul, Paroh fiind P.C Preot Cristian Stavriu”.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare