Știri

La Breaza, primarul Răzvan Bălăşescu se ţine de cuvânt!

Se fac demersuri pentru demararea proiectulului de amenajare a centrului civic
„Mă frământă şi vreau să rezolv, împreună cu studenţii de la Facultatea de Arhitectură, amenajarea centrului civic. Asta nu înseamnă că nu iau în calcul şi zonele periferice, dar vreau să construiesc această «inimă» a Brezei” – ne declara într-un interviu primarul Răzvan Bălăşescu, în urmă cu 3 luni.
Şi iată că lucrurile încep să se pună în mişcare. Joi, 22 noiembrie, a sosit la Breaza un grup numeros de studenţi aflaţi în ani terminali, condus de Cerasela Crăciun, doctor în arhitectură, directorul Departamentului de Proiectare Urbană şi Peisagistică din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu din Bucureşti. Un aspect demn de menţionat este acela că arhitecta Cerasela Crăciun este născută în Breaza. Oaspeţii au fost primiţi de către primarul Răzvan Bălăşescu, consilieri, profesori şi funcţionari din cadrul primăriei.
Pentru demararea acestui proiect de amenajare a centrului civic au fost cooptaţi Iulian Soiu, profesor de geografie, consilier local şi profesorul de istorie Viorel Focşăneanu, care activează la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, ambii având lucrări de specialitate în domeniile în care activează.
„Este un proiect pe care mi-l doream de mult, de când eram un simplu cetăţean al oraşului. Astăzi, nu facem decât să demarăm un parteneriat între Primăria Breaza şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Vrem să studiem toate tradiţiile Brezei, relieful, peisajul, oportunităţile pe care le avem. De ce ? Pentru a începe să construim o localitate frumoasă. Nu vrem să facem construcţii sau să amenajări care nu se potrivesc locului. Vrem lucruri deosebite, care ţin de tradiţia oraşului, de poziţia sa geografică, peisagistică şi aşa mai departe. Vreau să fie un proiect integrat, să participe, să se implice, cât mai mulţi factori, pentru a putea să se concretizeze ceva bun pentru comunitate. Parteneriatul nu se referă doar centrul civic, ci include tot oraşul. Revenind la centrul civic, avem în proiect şi reabilitarea clădirilor de patrimoniu, chiar dacă unele pot fi proprietăţi particulare. Intenţionăm să obţinem fonduri şi pentru reabilitarea acestora, pentru păstrarea amprentei istorice şi culturale a monumentelor respective” – a declarat primarul Bălăşescu.

Breaza chiar poate fi o staţiune balneoclimaterică
Pe de altă  parte, ochiul specialistului, cu care priveşte arhitecta Cerasela Crăciun potenţialul arhitectonic al oraşului de baştină, ne dă certitudinea că în viitorul apropiat oraşul Breaza îşi va găsi un loc de cinste în panoplia peisagistică şi urbanistică a ceea ce poate deveni cu adevărat o staţiune balneoclimaterică.
„Puţină lume ştie că peisajul înseamnă, de fapt, peisaj antropic, peisaj construit, înseamnă peisaj natural, peisaj cultural. Şi mai înseamnă şi oameni. Din punct de vedere al proiectului pe care noi vrem să-l realizăm la Breaza, ne propunem să realizăm o strategie în toate componentele peisajului natural, antropic şi cultural, pornind de la partea de infrastructură reală dar şi infrastructură turistică. Pornim de la  tradiţie, obiceiuri, locuri cu poveste şi, evident, focalizându-ne pe partea balneoclimaterică precum şi pe zone mai puţin cunoscute, chiar şi de către localnici” a precizat Cerasela Crăciun.
     Grupul de studenţi, condus de Cerasela Crăciun şi susţinut de către administraţia locală, este hotărât să-i implice şi pe brezeni în implementarea acestui proiect, pentru reuşita unui lucru benefic tuturor. Conducerea oraşului îi va ţine la curent cu toate etapele pe  care le va parcurge acest proiect până  la finalizarea sa.

Carmen Negreu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare