Știri

La Baza de Tratament și Recuperare Medicală SanConfind se pot face și băi cu bioxid de carbon

Beneficiile terapeutice ale băilor cu bioxid de carbon
Apele carbogazoase pot fi folosite în cura balneară internă, dar și externă. În cele ce urmează, vom prezenta doar rolul benefic pe care îl are asupra organismului cura externă.
Apele carbogazoase conțin bioxid de carbon (CO2), cu un important efect mecanic, termic și chimic asupra organismului, în funcție de cantitatea de acid carbonic din apă.
Acidul carbonic dizolvat în apă se găsește și sub formă de bule de bioxid de carbon libere, care se distribuie uniform pe tegumente, formând o peliculă fină. Mișcarea continuă a bulelor de gaz excită receptorii tegumentari producând senzația simultană de cald-rece.  O parte din bioxidul de carbon se resoarbe direct prin tegument și stimulează receptorii vasculari ai vaselor arteriale de calibru mic și mijlociu din periferie. Astfel, se produce inițial o vasodilatație arteriolară și, apoi, acumularea sângelui în sistemul venos.
După numeroase studii s-a constatat că efectele benefice ale curei externe de băi carbogazoase se adresează în primul rând pacienților cu afecțiuni cardiovasculare:
– în cazul hipertensiunii s-a observat o reducere a valorilor tensionale preponderent diastolice fără modificarea frecvenței cardiac; 
– în cazul dislipidemiei apare o scădere a lipemiei și creșterea catabolismului colesterolului;
– ameliorarea indicelui de claudicație la pacientii cu ischemie arterială periferică.
Efecte benefice s-au mai observat și în afecțiunile de tip reumatismal, având ca mecanism activarea corticosuprarenalei.
Baia cabogazoasă se recomandă zilnic, sau o ședință la 2 zile, în cure de 18-20 de ședințe, durata unei băi fiind de aproximativ 30 minute, iar temperatura de 28-32 grade Celsius.
Indicații terapeutice: hipertensiune arterială (HTA) std I-II, recuperarea sechelelor după infarctul acut de miocard, cardiopatia ischemică, valvulopatii operate, tulburări circulatorii periferice arteriale și venoase (ex: sechele postflebitice, boala Raynaud, insuficiența venoasă etc)
Nu se recomandă la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare decompensate hemodinamic sau în stadiul acut de boală, afecțiuni renale decompensate.
De câteva zile, la Baza de Tratament și Recuperare Medicală SanConfind se pot face și băi cu bioxid de carbon în căzi speciale. 
Dr. Simona Fătulescu
Medic specialist BFKT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare