La numai un an și jumătate de la numirea în funcția de judecător la Judecătoria Câmpina, prin decret prezidențial, Elena Corina Vîlcu s-a ales cu trei dosare disciplinare.
Inspecția Judiciară a constatat că judecătoarea a întârziat motivarea hotărârilor și a încheierilor în 183 de cauze, astfel că a fost trimisă în judecată disciplinară pentru nerespectarea, în mod repetat și din motive imputabile, a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor și pentru neredactarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege.
„Inspectorii judiciari au constatat ca faptele doamnei judecator Vilcu Elena Corina din cadrul Judecatoriei Campina, de a nu redacta in termenul legal hotararile / incheierile intr-un numar de 183 cauze, au condus la lipsirea partilor de posibilitatea luarii la cunostinta a continutului hotararilor judecatoresti sub aspectul considerentelor, indispensabile in aprecierea argumentelor necesare exercitarii unei cai de atac, fapt ce are drept consecinta prelungirea nejustificata a procedurii judiciare” – se arată în referatul organelor de cercetare.
După o amânare a pronunțării sentinței și conexarea celor trei dosare, judecătorii Curții Supreme de Justiție au hotărât miercuri, 22 noiembrie, ca Elena Corina Vîlcu să fie sancționată cu avertisment.
Numele judecătoarei apare pe lista întocmită de CSM cu situația instanțelor judecătorești de la care au fost formulate cereri de transfer pentru etapa a II-a, octombrie – noiembrie 2023. Elena Corina Vîlcu solicită transferul către Judecătoria Târgoviște ori către alte cinci judecătorii de sector din București. Numele altor doi magistrați ai Judecătoriei Câmpina apar, de asemenea, pe această listă – este vorba de George Alexandru Stan și Diana Stan, care solicită transferul la București.
Potrivit portalului just.ro, cel puțin din anul 2010 și până în prezent, la Judecătoria Câmpina nu au mai fost înregistrate abateri disciplinare și nici nu au mai fost aplicate sancțiuni de această natură, cu toate că întotdeauna a constituit o vulnerabilitate faptul că schema de personal nu acoperă volumul mare de muncă.
Volum de activitate în creștere, magistrați puțini la Judecătoria Câmpina
Criza de resurse umane în sistem a dus la un volum de muncă foarte mare pentru judecători. Tocmai din acest considerent, în vara acestui an, Secția pentru Judecători din cadrul CSM a adoptat o măsură cu caracter provizoriu ce prevede ca fiecare complet de judecătorie să aibă de soluționat, într-o lună, cel mult 40 de dosare, având prioritate dosarele urgente.
„Indiferent unde ești judecător în această țară, să ai un volum de muncă rezonabil. Fie că ești la Judecătoria Câmpina, unde îți pică tavanul în cap și plouă în sala de ședință, fie că ești la Judecătoria Sectorului 1, unde stau 10 judecători în 20 de metri pătrați într-un birou” – declara pentru Euronews Alin Ene, membru CSM.
Din raportul de activitate pe anul 2022 al Judecătoriei Câmpina rezultă că în cursul anului 2022, pe rolul instanței au fost înregistrate 9.852 dosare, la care se adaugă stocul dosarelor nesoluţionate la data de 1 ianuarie 2022, în număr de 2.703. Din totalul de 12.555 dosare aflate pe rol în anul 2022 (din care 10.660 civile şi 1.895 penale), au fost soluţionate 9.343 (din care 8.015 civile şi 1.328 penale).
Volumul de activitate al instanței de judecată câmpinene a crescut cu 11.46% față de anul anterior, în condițiile în care în 2022 aici și-au desfășurat activitatea 12 judecători definitivi și un judecător stagiar. În prezent, Judecătoria Câmpina funcționează cu 11 judecători.
Din punct de vedere teritorial, această instanță are în raza sa de competenţă urmatoarele localitaţi: municipiul Câmpina, oraşele Breaza, Băicoi şi un număr de 17 comune, respectiv: Băneşti, Cocorăştii Mislii, Scorţeni, Filipeştii de Pădure, Filipeştii de Târg, Adunaţi, Ocina, Şotrile, Măgureni, Poiana Câmpina, Valea Doftanei, Brebu, Telega, Proviţa de Sus, Proviţa de Jos, Cornu, Floreşti.
Da’ de pensia speciala nesimtita nu zice nimic „duamna”? Judecatorii si procurorii sunt stat in stat in Romania – stat politienesc