Irinel Dumitraşcu este o femeie pe cât de puternică, pe atât de sensibilă şi de generoasă, un spirit viu care pune pasiune în tot ceea ce face. Şi nu sunt puţine şi nici neînsemnate acţiunile pe care le întreprinde şi în care a reuşit să angreneze mulţi oameni care, ca şi ea, încearcă să determine societatea câmpineană să treacă graniţele cotidianului, să evite rutina, să zâmbească mai des, să iubească mai mult, să trăiască frumos şi sănătos. Pentru Irinel Dumitraşcu această reţetă funcţionează şi nu încetează s-o dovedească în fiecare zi.
– Ce v-a determinat să contribuiţi la starea de bine a câmpinenilor şi ce fel de activităţi desfăşuraţi?
– Dragostea faţă de oameni a fost principalul motiv pentru care am dorit să mă implic în viaţa comunităţii câmpinene. Activităţile în care m-am implicat sunt, în general, de natură sportivă, fără însă a le ocoli pe cele de natură culturală sau socială. Practic, obiectivele Asociaţiei Pro Câmpina, al cărei preşedinte sunt, au legătură cu toate aceste domenii.
– Cum a luat fiinţă Asociaţia Pro Câmpina?
– Pro Câmpina a luat naştere din dorinţa de a fi pentru şi nu împotrivă. Am crescut într-o epocă în care dizidenţa era o modalitate de a ieşi din cotidianul cenuşiu. Am rămas cu acest obicei, dar odată cu trecerea anilor m-am înclinat către o doctrină care înseamnă că a alege democraţia ca stil de viaţă implică să fii tolerant cu părerile celor din jur. Pot să spun că dragostea pentru sport m-a determinat să scot în evidenţă valoarea unui subsistem al sportului şi anume activităţile de timp liber. Încă din 2012 am început organizarea unor evenimente care au venit în întâmpinarea nevoilor câmpinenilor de a face sport. Am derulat şi derulăm în continuare proiecte în parteneriat cu ACS Contratimp, sponsorizaţi fiind de către Tinmar Ind SA, precum şi parteneriate cu Primăria şi Consiliul Local Câmpina.
– Sunteţi totodată şi fondatoarea Clubului Femina. Ce reprezintă el pentru dumneavostră?
– Odată cu înfiinţarea Asociaţiei Pro Câmpina s-a constituit şi Clubul Femina, care este o grupare compusă din femei dornice de socializare, active şi darnice, care se întrunesc o dată pe lună pentru a organiza evenimente mondene, cultural-sportive sau de caritate. Club Femina este un fenomen al cărui cuvânt de ordine este prietenie. În cadrul întâlnirilor noastre am învăţat să construim proiecte care au finalitate. Ne dorim se ni se alăture toate femeile ale căror principii de viaţă se pliază pe obiectivele noastre şi care doresc să se exprime într-un cadru larg, în funcţie de pasiunile şi hobby-urile lor.
– Având în vedere că tot ceea ce faceţi în cadrul asociaţiei se bazează pe voluntariat, cât de greu este să organizezi şi să coordonezi acest tip de acţiuni?
– Nu este uşor deloc, dar în ceea ce mă priveşte este o plăcere, deoarece, la final, satisfacţiile nu se măsoară în bani, ci în mulţumire sufletească. Şi aici fac o paranteză… Chiar din primele zile ale lui martie, anul trecut, au început să curgă întrebări pe pagina web a Asociaţiei Pro Câmpina, despre cum şi când urmează să se desfăşoare “Vacanţa pe biciclete”, acesta fiind unul dintre concursurile cuprinse în programul nostru “Activităţi de timp liber. Metode alternative de educaţie.”
– Aşadar feedback-ul este pozitiv…
– Copiii, dar mai ales părinţii, se interesează când şi cum derulăm noi activităţi. Oamenii îşi doresc să facă mişcare. “Crosul toamnei”, “Marşul bicicliştilor” sunt evenimente care au adunat sute de oameni, care nu au venit pentru premii special, ci pentru bucuria de a face sport. Pot spune că am organizat, în premieră la Câmpina, un duatlon, cu sprijinul Federaţiei de Triatlon, care nu a însemnat numai un concurs, ci şi o educaţie, mulţi copii neştiind ce înseamnă un duatlon.
– La momentul actual aveţi vreun proiect în derulare?
– Pentru luna martie am propus spre aprobare şi s-a concretizat proiectul intitulat “Prin sport alături de oameni”.
– La ce se referă acest proiect?
– Este vorba despre trei evenimente pe care le organizăm cu susţinerea Primăriei şi a Consiliul Local Câmpina. Primul se numeşte “8 martie altfel” şi este o invitaţie pe care Clubul Femina o lansează femeilor şi care se va desfăşura după următorul program: la ora 11.00 va avea loc deschiderea, în centrul municipiului, la Parcul Soldat, unde împreuna cu oficialităţile din Primărie vom oferi flori şi felicitări doamnelor şi domnişoarelor. De la 11.15 până la 11.45 mers pe bicicletă – turul oraşului (Muscel – Căminul Petrol). De la 11.45 la 12.15 – 30 de minute de alergare pe pista terenului sintetic. De la 12.30 la 13.30 – înot la Bazinul Didactic. Închiderea evenimentului va avea loc la ora 14.00, însă vom continua cu voia bună la Pizzeria Bella Italia. Este a doua provocare pe care o lansăm doamnelor din Câmpina şi nu numai, de a petrece o duminică, de data aceasta Ziua Femeii, prin sport. Prima a fost cea din noiembrie 2014, care a constat într-o oră de înot la bazin.
– Ce ne puteţi spune despre cel de-al doilea eveniment?
– Cea de-a doua colaborare din luna martie, în zilele de 14 şi 15, se referă la participarea ca şi invitaţi, dar şi pentru prima oară în calitate de parteneri, a Primăriei şi Consiliului Local, la concursul “Masters Câmpina 2015”, memorial “Fridirich Schwing”, fost antrenor de înot la Galaţi. Acesta a fost antrenorul unui sportiv de performanţă, actualul antrenor de la Contratimp, Octavian Postolache. A fost cunoscut în lumea înotului românesc şi apreciat, dovada fiind şi participarea numeroasă la această competiţie a foştilor înotători de mare performanţă. Printre invitaţii din acest an şi participanţii la probele din concurs se află Carmen Bunaciu, Anca Pătrăşcoiu, Tamara Costache, Carmen Herea, Camelia Potec, Laurenţiu Nicolescu – directorul DJTS Prahova, fost înotător, Remus Miron – UltraSwim Challenge 2014. Concursul se află la cea de-a treia ediţie şi este împărţit în două reuniuni: sâmbătă de la ora 14.00 şi duminică de la ora 10.00. Această competiţie este destinată adulţilor peste 25 de ani care înoată, taxa de participare fiind de 40 lei. Vor fi participanţi din toată ţara, de la cluburi sportive de Masters, ocazie cu care promovăm şi turismul sportiv în Câmpina.
– Există potenţial pentru dezvoltarea acestuia pe plan local?
– Viaţa sportivă este împărţită în sport de masă, sport de performanţă şi sport şcolar. Din punctul meu de vedere, Câmpina are potenţial pentru dezvoltarea turismului sportiv, dar asta implică organizarea mult mai multor activităţi legate de acest domeniu.
– Al treilea eveniment al lunii martie la ce se referă?
– Al treilea eveniment este un concurs dedicat celor mici – “Special Olympics” şi se adresează copiilor cu sindromul Down. Acesta va avea loc pe 7 martie, începând cu ora 10.00. Pentru această competiţie Primăria ne sprijină prin asigurarea bazei materiale, respectiv bazinul de înot şi terenul de sport multifuncţional, în aer liber sau în sală, în funcţie de vreme. Organizarea competiţiei, din punct de vedere tehnic, aparţine organizaţiei “Special Olympics”, Pro Câmpina participând cu voluntari. Timp de aproape şase ore se vor desfăşura probe sportive în paralel, la bazin şi la sala de sport. Vor veni copii din toată ţara şi este un eveniment în premieră la Câmpina şi un motiv de mândrie pentru noi să facem parte din comitetul de organizare.
Andreea Ştefan
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!