(P) Domnul doctor Ionuţ Vâlcea, medic primar şi un profesionist al domeniului obstetrică-ginecologie, vine din Bucureşti, unde lucrează la un mare spital de stat, colaborând, de asemenea, cu mai multe clinici private din Capitală. El se va alătura echipei medicale SanConfind cel mai probabil sâmbătă, 23 februarie 2019.
– Bine ați venit în echipa medicală SanConfind. Cine sunteți dvs, domnule doctor Ionuț Vâlcea?
– Bine v-am găsit. Sunt medic primar obstetrică-ginecologie şi locuiesc în Bucureşti. Mă consider un medic tânăr, cu 12 ani de experienţă, care învaţă în fiecare zi. Am copilărit şi crescut în Gorj, am studiat medicina la Timişoara la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”. Îmi desfăşor activitatea în Bucureşti, într-un spital de urgenţă de stat, dar am şi câteva colaborări în clinici private. Vin aici la Câmpina cu convingerea că medicina trebuie aplicată la fel în toată ţara – bine şi corect-, şi aici, şi în Bucureşti, şi la Tulcea. Iniţial, am fost surprins de existenţa unui spital privat într-un oraş mic de provincie. Apoi am întâlnit şi am împărtăşit păreri cu colegii ce deja lucrează aici, încântat de atmosfera şi aparatura medicală existente la SanConfind. Şi aşa am ajuns la doar un pas de o colaborare.
– Specialitatea dvs vă dă posibilitatea de a observa viața intrauterină a fătului. Un făt văzut la ecograf pare o ființă de pe altă planetă, care începe să semene cu un pământean abia după câteva luni în pântecele mamei. Care sunt reperele dezvoltării sale? Când îi apar mîinile, picioarele, când deschide ochii, când dă cu piciorușele în burta mamei, vrând să facă primii pași spre Maternitatea SanConfind?
– Medicina maternofetală e o supraspecializare în obstetrică şi nu se referă doar la făt, cum pare la prima vedere. Ne interesează dezvoltarea şi creşterea lui, dar la fel de importantă e şi starea de sănătate a femeii gravide. Aparatele moderne ne permit obţinerea unor imagini sau clipuri extraordinare pentru viitorii părinţi. Desigur, aceasta este partea drăguţă a ecografiilor, dar lucrul cu adevărat important este să găseşti un făt şi o sarcină cu evoluţie normală. De acord, ecografia nu oferă garanţii 100% nici în cele mai bune centre de diagnostic din ţară sau Europa, dar încerci în fiecare caz să oferi cele mai bune informaţii şi recomandări gravidei, în aşa fel încât scopul final să fie atins: o mamă şi un făt sănătos după naştere.
– Ce este impresionant în evoluția puiului de om înainte de apariția lui pe această lume?
– Viaţa e interesantă începând de la prima celulă… Sigur “vedem cu adevărat ceva” cel mai devreme la 4-5 săptămâni de amenoree, auzim bătăile inimii pe la 6-7 săptămâni, observăm mişcări ale embrionului la 7-8 săptămâni… Aşa începe povestea vieţii oricărui pământean. Povestea fiecaruia dintre noi, nu-i aşa?
– De ce este important ca gravidele să facă o ecografie a fătului și în ce perioadă a sarcinii ar trebui făcută această ecografie?
– Pe parcursul sarcinii sunt recomandate mai multe evaluări ecografice, dar fiecare caz e diferit şi unic în felul lui. Medicul curant din spital sau din ambulatoriu stabileşte frecvenţa examinărilor. Ca evaluare de screening sau evaluare morfologică, în ghiduri sunt prevăzute trei ecografii. Prima este la sfârşitul trimestrului 1 (la 11-14 săptămâni), atunci când fătului, deşi mic (are doar câţiva centimetri), i se pot examina structuri anatomice aflate într-un număr semnificativ de mare.Tot acum putem calcula anumite riscuri statistice legate de anomaliile cromozomiale – cum este sindromul Down, ori riscul ca gravida să dezvolte hipertensiune în sarcină sau riscul unei naşteri premature. La sfârşitul evaluării, facem recomandări legate de continuarea investigaţiilor, prescriem medicamente care îmbunătăţesc prognosticul, stabilim un protocol de urmărire a sarcinii – util atât pentru pacientă, cât şi pentru medicul de familie şi medicul specialist curant. Cea de-a doua ecografie se face la mijlocul sarcinii (la 20-22 săptămâni). În acest caz avem o evaluare importantă pentru depistarea celor mai frecvente anomalii congenitale. Spre exemplu, o atenţie deosebită o acord diagnosticării defectelor congenitale cardiace, cât mai precoce, pentru a găsi cel mai bun loc pentru naştere, astfel încât nou-născutul cu afecţiune cardiacă să poată beneficia, rapid şi eficient, de asistenţa medicală, eventual, chiar şi de terapie chirurgicală. Cazuri deosebite sunt reprezentate şi de sarcinile gemelare, a căror frecvenţă a crescut o dată cu creşterea procedurilor de fertilizare in vitro. Examinarea se face cu grijă şi în detaliu, din punct de vedere anatomic şi funcţional. Cu puţin noroc, familia primeşte şi câteva imagini 3D cu “chipul” fătului. Din păcate, nu toate sarcinile evoluează bine. Întâlnesc în practica mea malformaţii fetale, sarcini care se opresc în evoluţie, afecţiuni asociate sarcinii. Aici intervine rolul echipei medicale, acela de a diagnostica şi apoi de a consilia familia/femeia gravidă, tocmai pentru a se lua o decizie corectă în recomandarea tratamentului potrivit. O a treia ecografie se poate programa la începutul trimestrului III, în perioada săptamânilor 30-32 de sarcină, cu scopul de a evalua creşterea fetală pentru excluderea anomaliilor ce se observă mai târziu în viaţa intrauterină. Sunt cazuri în care decizia de naştere trebuie luată mai devreme decât termenul de 40 de săptămâni (280 zile), pentru salvarea fătului sau a mamei. A diagnostica şi a rezolva aceste cazuri grele, cu risc deosebit, reprezintă o piatră de încercare pentru orice clinică şi pentru orice medic. Dar ele reprezintă un procent mic, sub 15-20% din sarcini. Restul au o evoluţie simplă, normală, cu o supraveghere medicală atentă şi o implicare sinceră a gravidei.
– Ce impresie v-a lăsat Spitalul SanConfind?
– Spitalul SanConfind este un pas spre normalitate în relaţia pacient-sistem de sănătate. Unitatea asigură servicii medicale de calitate într-un mediu civilizat, condiţii şi aparatură corespunzătoare pentru un spital din România anului 2019. Voi începe activitatea în luna februarie, probabil, sâmbătă – 23 februarie 2019. Programul pe lunile următoare îl vom stabili astfel încât pacientele însărcinate să poată beneficia de evaluare în perioada recomandată fiecărui trimestru.
Vreau si eu un nr urgent de teldak se poate a lu domnul doctor valcea
Bună ziua vreau si eu sa iau legatura cu dr vâlcea ionuț
Da vreau sa iau legatura cu dr vâlcea ionuf
Lucrează la spitalul Bucur din București sector 4
Cel mai profesionisit si sufletist doctor! Doua minuni exista datorita dansului ❤ Sanatate multa domule dr Ionuț Valcea !
Cel mai bun medic sanatate multa
Cel mai bun acum 5 ani mi-a urmărit sarcina un domn doctor sufletist si bun ….nota 10 domn doctor