La Centrul Medical SanConfind funcționează la standarde europene Departamentul Imagistică Medicală, care beneficiază de o aparatură ultraperformantă și de un personal medical pe măsură. Deși sunt mai rare, aici se pot efectua la o calitate ireproșabilă investigații de RMN/IRM cranio-cerebral, adică cele care vizează examinarea prin rezonanță magnetică în patologia cranio-cerebrală.
Cea mai utilă investigație în multe patologii craniene
RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) și IRM (Investigație prin Rezonanță Magnetică) sunt abrevieri care desemnează practic aceeași examinare, a doua fiind mai nouă și tot mai folosită, deoareece evită particula ”nucleară”, cuvânt care poate neliniști pacienții neavizați. IRM/RMN cranio-cerebral este o metodă imagistică de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza anatomia și activitatea cerebrală și pentru a identifica eventualele afecțiuni cranio-cerebrale. Se folosește un aparat cilindric care creează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. Câmpul magnetic format, bombardat cu unde de radiofrecvență, modifică alinierea naturală a atomilor de hidrogen din organism. Undele radio ajung la nucleul atomilor de hidrogen și le modifică poziția, iar atunci când aceștia se realiniază în poziția corectă, transmit semnale radio. Aceste semnale ajung la un computer care le analizează și le convertește într-o imagine 3D a unui organ. IRM cerebral este util în monitorizarea multor patologii ale structurilor cerebrale: anevrisme, tumori cerebrale sau meningeale, accidente vasculare cerebrale, malformații arterio-congenitale, malformații congenitale ale creierului, malformații congenitale ale meningelui, epilesie, hidrocefalie internă, atrofie cerebrală, encefalite, meningite, encefalopatii, scleroză multiplă etc.
Anevrismul cerebral – o patologie ascunsă și extrem de gravă
Detalii despre investigațiile RMN/IRM cranio-cerebral realizate la Spitalul SanConfind aflăm de la medicul specialist în radiologie-imagistică medicală Claudia Bugeac.
”Investigația RMN cerebral este o explorare neiradiantă, net superioară altor metode, de vizualizare a întregului parenchim cerebral și a vaselor de sânge aferente. Anevrismul cerebral poate fi foarte bine evaluat și monitorizat prin RMN cerebral. Anevrismul cerebral reprezintă o dilatație produsă în zonele slabe ale pereților vaselor de sânge și este o patologie extrem de gravă, cu repercusiuni foarte importante în viața unui om, deoarece poate produce sângerări în parenchimul cerebral cu efecte devastatoare. Este o patologie, în general, ascunsă, care nu trezește suspiciune diagnostică frecventă, având o prevalență în populație de 3-5%. Simptomatologia este destul de frustră, dar putem aminti aici dureri de cap (cefalee), cu mențiunea că, mai târziu, pot apărea deficite locomotorii sau episoade de epilepsie. Pentru rezolvarea cât mai rapidă a cazurilor, trebuie să existe o colaborare cât mai bună între medicul neurolog (către care trebuie să se îndrepte pacientul, pentru început) și medicul radiolog, cel care face investigația. Pentru că avem de-a face, în general, cu leziuni mici, se folosesc niște secvențe speciale, specifice investigației de RM cerebral, iar pe o astfel de investigație se ridică suspiciunea diagnostică. Gold-standardul, metoda de diagnosticare cea mai corectă în cazul anevrismului cerebral este angiografia cu substracție digitală, care se solicită pentru stabilirea certă a diagnosticului. În funcție de aspectul anevrismului respectiv, pacientul este direcționat către neurochirurgie”, consideră doamna doctor Claudia Bugeac. Angiografia este o investigație radioimagistică ce utilizează razele X pentru evidențierea vaselor sanguine și a cavităților cardiace. Etimologia provine din cuvintele grecești “angeion” – vas de sânge, și “graphein” – a înregistra.
(PUBLICITATE)