Știri

Iniţiatoarea Festivalului Toamnei consideră că recenta ediţie a evenimentului a fost cea mai reuşită

Directoarea Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, Jenica Tabacu, a fost, în perioada 2008-2009, preşedintele Comisiei de Cultură din Consiliul Local. Ea a avut ideea organizării Festivalului Toamnei ca sărbătoare populară a Câmpinei, deci a tuturor câmpinenilor, indiferent de vârstă, statut social ori nivel de instruire. Aşadar, prima ediţie a Festivalului a fost organizată şi sub coordonarea Jenicăi Tabacu. În opinia ei, această a cincea ediţie a celei mai importante sărbători a municipiului, cu cea mai numeroasă participare de până acum, a fost şi cea mai reuşită. Curios şi predestinat parcă este şi faptul că Mihaela Căciuleanu, preşedintele Asociaţiei “Demnitate pentru comunitate”, care a câştigat proiectul organizării evenimentului din week-end-ul trecut, în urma unei selecţii de oferte, a fost  cea care a organizat şi prima ediţie a manifestării, desfăşurată sub “zodia Caragiale”.
Duminică, în a doua zi a carnavalului, Jenica Tabacu ne-a mărturisit de ce i-a plăcut cel mai mult ediţia din acest an a Festivalului Toamnei: “Ediţia a cincea a Serbărilor Toamnei a avut o temă nouă, tema carnavalului. În centrul oraşului, publicul a putut admira prestaţia clovnilor, a dansatorilor, a actorilor purtători de măşti şi deghizaţi în diverse personaje, a majoretelor care sugerau atmosfera de la Moulin Rouge. Momentele s-au derulat alternativ, în mai multe puncte din Centrul Civic, unul dintre cele mai importante fiind Foişorul. Aici, câmpinenii au putut asculta arii celebre din muzica de odinioară, dar au putut urmări şi piese de teatru. De asemenea, recitalul Fanfarei Consiliului Judeţean a făcut deliciul multor localnici. O altă noutate a Festivalului au fost momentele de street-dance, foarte bine primite. Au dansat printre trecători membrii unei trupe fantastice, buni profesionişti, care au încântat oameni de toate vârstele. Au fost, de asemenea, acrobaţii pe bicicletă foarte interesante, cu traversări peste persoane culcate la pământ, aceste acrobaţii constituind o altă premieră pentru Câmpina. Publicul spectator a putut urmări, de asemenea, evoluţiile artistice ale unor tineri localnici (amatori, dar şi profesionişti), care au urcat pe scena de spectacole amenajată special. Nemaivorbind aici despre trupele celebre şi cântăreţii cunoscuţi care au dat minirecitaluri în cele două seri. Spectacolul a fost captivant şi interesant, momentul culminant reprezentându-l parada carelor alegorice ale celor cinci licee câmpinene. În ambele zile ale carnavalului, pe trasee mai lungi sau mai scurte, aceste care alegorice au defilat în ovaţiile mulţimii de pe margine, accentuând atmosfera de carnaval.  Fiecare car alegoric a reprezentat câte o temă şi câte un liceu. Colegiul “Nicolae Grigorescu” a avut drept simbol soarele, elementele solare reprezentând inteligenţa şi iubirea. Liceul Petrol a avut ca temă pământul şi bogăţiile sale. Liceul Forestier a fost reprezentat printr-un aranjament simbolizând biosfera. În fine, Liceul Energetic a avut ca simbol apa, iar tema carului alegoric al celor de la Mecanică 2 a fost mişcarea mecanică. Cum spunea cineva din public, carele au fost magnifice, aşa ceva nemaivăzându-se la Câmpina. Elevii de pe carele alegorice, foarte frumos costumaţi, au fost şi ei o pată de culoare. Trebuie subliniată participarea unor artişti profesionişti de la mai multe teatre bucureştene. Nu am avut artişti amatori. Şi, de fapt, nici nu se poate vorbi despre amatorism în organizarea şi desfăşurarea acestei sărbători. Remarcabili au fost cei de la “Gruia dell’Arte” din Bucureşti. Eu cred că fiecare câmpinean s-a bucurat cu acest prilej şi a petrecut măcar câteva ore fără stres şi fără a se mai gândi la problemele cotidiene de viaţă. În ultimii ani, de pe faţa românilor a cam dispărut zâmbetul. De aceea, rolul acestei sărbători a Câmpinei este de a ne ajuta să socializăm, să comunicăm, să zâmbim şi să fim mai buni.”
Jenica Tabacu nu a pregetat să îi dojenească uşor şi pe cârcotaşii care s-au îndoit de frumuseţea şi reuşita Serbărilor Toamnei 2012, aceştia considerând exagerată, mai ales pe vreme de criză, suma de 235.000 de lei alocată festivalului. “Sunt unele voci care susţin că nu există niciun profit economic de pe urma Serbărilor Toamnei. Nu ştiu cât profit au făcut comercianţii prezenţi, dar în opinia mea, profitul publicului spectator, al oamenilor care au participat în număr foarte mare la acest eveniment, s-ar putea măsura în mai multe zâmbete, într-o generală bucurie şi tonifiere a spiritelor şi sufletelor câmpinenilor prezenţi, mulţi dintre ei greu încercaţi de criza economică fără sfârşit. Aşadar, nu se poate cuantifica exact acest beneficiu popular, dar Serbările Câmpinei, cred eu, au avut un rol important şi benefic, iar semnalul cel mai evident pe care l-am primit în acest sens a fost faptul că lumea a participat la sărbătoare într-un număr record. Aş putea spune că a fost ediţia cu publicul participant cel mai numeros, ediţia cea mai reuşită.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare