Știri

În viitorul apropiat, Ortopedia SanConfind va intra în Programul Național de Protezare

Unul dintre punctele forte ale Centrului Medical SanConfind îl reprezintă ortopedia/chirurgia ortopedică, domeniu în care excelează un profesionist desăvîrșit, care a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o experiență de mare preț, rezolvînd numeroase cazuri de o complexitate deosebită. Este vorba despre medicul Viorel Albu, specialist în ortopedie și traumatologie, care, de o jumătate de an, lucrează la Spitalul SanConfind cu normă întreagă, ceea ce înseamnă că pacienții se pot programa pentru un consult în orice zi a săptămânii, de luni până vineri. La SanConfind, domnul doctor a rezolvat chirurgical multe cazuri de fracturi (dintre cele mai diverse și mai complicate), vindecând, de asemenea, prin artroscopie un număr important de pacienți care sufereau de gonartroză (artroza genunchiului). 

Artroscopia și protezarea genunchiului


Artroscopia este o procedură chirurgicală prin care o articulație (artro) este vizualizată (scopie) folosindu-se o microcameră video denumită artroscop. Artroscopia de genunchi oferă medicului o imagine clară a interiorului genunchiului, ajutându-l astfel să trateze leziunile existente. Rezolvarea leziunilor se face cu ajutorul unor instrumente chirurgicale introduse prin mici incizii făcute în jurul genunchiului. După artroscopie, pacientul se poate recupera foarte bine la Baza de Tratament SanConfind, una dintre cele mai moderne din România. Dacă pacientul cu gonartroză vine prea târziu, atunci când artroscopia nu mai este o soluție în cazul său, trebuie luată în calcul intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului (artroplastia totală de genunchi). ”Operaţia de înlocuire a articulaţiei genunchiului cu o proteză este o procedură sigură şi eficientă care duce la eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi reluarea activităţilor obişnuite. Intervenția se recomandă în mai multe situații. De regulă, atunci când există o durere de genunchi care nu cedează nici măcar în timpul repausului (diurn sau nocturn), când se ajunge la deformarea genunchiului etc. Sfatul meu către toții pacienții care au afecțiuni ale articulațiilor este să vină din timp la medicul ortoped, să nu mai lase să treacă un timp îndelungat până la primul control medical, întrucât este mai ușor să previi decât să tratezi”, consideră dr. Viorel Albu. 

Artroscopia și protezarea șoldului
Şoldul reprezintă una dintre cele mai mari articulaţii ale corpului uman, fiind formată dintr-o cavitate concavă la nivelul bazinului (acetabul) şi partea superioară și convexă a femurului (osului coapsei). Suprafaţa osoasă a articulaţiei şoldului este acoperită de un cartilaj articular ce protejează oasele, permițând mişcarea. Apariţia coxartrozei se caracterizează prin pierderea supleţei cartilajului articular, cu îngustarea sau dispariția spaţiului articular, atunci când oasele vin în contact direct, frecarea ”os pe os” ducând la dureri greu de suportat. ”Artroza de șold se rezolvă mai greu prin artroscopie, această intervenție chirurgicală neaducând decât arareori un beneficiu pacientului cu coxartroză. Sunt puțini medici în România specializați în artroscopia șoldului. De regulă, coxartroza se rezolvă prin protezarea totală a articulației șoldului, intervenție în cadrul căreia osul şi cartilajul deteriorat sunt îndepărtate şi înlocuite cu elementele protezei. Artroplastia cu proteză totală de sold este cea mai utilizată intervenție chirurgicală în coxartroză. Recuperarea medicală durează câteva luni și este la fel de importantă precum intervenția chirurgicală. Exerciţiile fizice sunt un factor esenţial în recuperarea la domiciliu, mai ales în primele săptămâni de la operaţie. La Spitalul SanConfind putem pune proteze de genunchi sau de șold, dar costul acestor intervenții chirurgicale este ridicat, deoarece protezele însele sunt foarte scumpe. De aceea, pentru a veni în întâmpinarea pacienților, spitalul nostru face toate demersurile pentru a intra în Programul Național de Protezare, ceea ce sperăm că se va întâmpla în câteva luni. După ce vom intra în acest program, iar Casa de Sănătate va cofinanța cu sume importante protezările pe care va trebui să le facem, costurile acestor operații vor scădea semnificativ”, ne asigură domnul doctor.

Un comentariu

  1. BUNA ZIUA.AS DORI SA STIU CUM POT FACE O PROGRAMARE DE CONSULTATIE LA DL.DR.ALBU PENTRU ORTOPEDIE SI DACA E NEVOIE DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE.APARTIN UNUI MEDIC DE LA CASA OPSNAJ .mULTUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare