Știri

În urma furtunii din 20 iulie, Câmpina a avut noroc şi la ultima vijelie

Clima blândă, cu cele mai multe zile senine, de care se bucură zona Câmpinei este deja un lucru de notorietate. Totuşi, această realitate nu s-a pupat deloc cu fenomenele meteorologice violente care s-au abătut asupra oraşului nostru în ultima vreme.  Furtuna cu grindină, de acum două săptămâni, a fost considerată cea mai puternică din judeţ, dintre toate furtunile trăite de prahoveni în acea zi. Şi cu toate acestea, tot nu a făcut atâtea pagube câte a produs vijelia din seara zilei de 20 iulie, care a lovit, cu destul prăpăd, Câmpina. Copaci rupţi sau scoşi din rădăcini prăbuşiţi peste clădiri şi peste liniile de energie electrică, cabluri de curent electric din reţeaua publică atârnând pe trotuare ca nişte liane, acoperişuri avariate etc. În lipsa primarului Horia Tiseanu, plecat în Franţa, în fruntea unei delegaţii a municipalităţii, toate operaţiunile de înlăturare a efectelor furtunii extrem de puternice au fost conduse de viceprimarul Ion Dragomir, şeful Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Câmpina. Conform aprecierilor celui de-al doilea demnitar al oraşului, pagubele au fost mai mari decât la precedenta furtună, de acum două săptămâni: “O parte din efectele furtunii le-am înlăturat în timpul nopţii, restul problemelor apărute, care mi s-au adus la cunoştinţă şi pe care le-am evaluat la prima oră a dimineţii, fiind rezolvate, în cea mai mare parte, până spre jumătatea zilei de 21 iulie. Furtuna care s-a năpustit în special asupra zonei de sud a oraşului a fost mai puternică decât precedenta, chiar dacă acum două săptămâni am avut şi o grindină cu gheaţă de dimensiuni considerabile. Principalele probleme au fost reprezentate de numeroşii copaci căzuţi peste casele oamenilor şi peste câteva instituţii importante, în diverse locuri, cum ar fi arborii căzuţi în curtea Spitalului (Secţia de recuperare), pe mai multe străzi din cartierul Slobozia (Aleea Mesteacănului şi altele), unde au intervenit rapid echipaje ale ISU pentru deblocarea carosabilului, Unitatea de Jandarmi etc.
  Cel mai dificil ne-a fost la deblocarea Bulevardului “Nicolae Bălcescu”, unde a fost doborât un stâlp de electricitate. Am stabilit un mod de acţiune dinspre centru spre zonele periferice, astfel încât să înlăturăm rapid resturile de copaci şi de vegetaţie de pe carosabilul străzilor, pentru a le reda traficului rutier, în condiţii normale. Am inspectat toată noaptea zonele cu probleme, împreună cu reprezentantul local al Electrica SA, ale cărui demersuri au contat mult în redresarea situaţiei, chiar dacă pe 21 iulie mai erau destule străzi în oraş care nu aveau curent electric”. Dintre clădirile care au avut de suferit, am putea aminti: căminul dintre liceele Petrol şi Energetic, blocul 17 de pe Aleea Margaretei, o parte a blocurilor de lângă IRA etc. Pe tot parcursul zilei de după potop, probleme cu furnizarea energiei electrice au avut multe comune din jurul Câmpinei, dintr-o enumerare a localităţilor afectate neputând lipsi Băneşti, Poiana Câmpina, Brebu ş.a.
Spitalul Voila a funcţionat o zi fără curent electric

Furtuna din 20 iulie a fost, se pare, mai puternică decât cea precedentă, chiar dacă la ultima vijelie nu a mai căzut grindină. O parte a locuitorilor din comunele situate în zona Câmpina a avut de suferit chiar şi două zile de pe urma întreruperii energiei electrice. Bunăoară, în comuna Băneşti, în unele locuri, curentul electric a revenit după circa 48 de ore. În Câmpina, cea mai afectată instituţie publică în acest sens a fost Spitalul Voila, unde curentul electric a lipsit aproape o zi. Managerul unităţii, doctorul Gabriel Ţintărescu, a stat toată noaptea care a urmat vijeliei pentru a se asigura că niciun impediment nu va afecta buna desfăşurare a activităţii din cunoscutul spital câmpinean care deserveşte mai multe judeţe ale regiunii Muntenia. “Am trecut printr-o perioadă destul de grea. Doctorul Gabriel Ţintărescu a rămas toată noaptea în spital pentru a coordona activitatea astfel încât să nu apară vreo situaţie gravă. Am avut noroc că nu au fost cazuri deosebite în ziua de 21 iulie. Noi eram, oricum, asiguraţi în aceste situaţii de avarii, deoarece Spitalul Voila este dotat cu generatoare pe benzină care produc curent electric pentru toate pavilioanele instituţiei noastre. Toate generatoarele au funcţionat bine, neavând emoţii din acest punct de vedere. A trebuit doar să achiziţionăm cantităţi suplimentare din combustibilul necesar, dar ne-am descurcat şi, până la urmă, totul s-a terminat cu bine”, ne-a declarat doamna doctor Irina Minescu, directorul medical al spitalului.

Un comentariu

  1. consider cererea d-lui senator ca fiind pertinenta iar d-l primar trebuie sa mai tina cont si de parerea cetatenilor campineni care l-au votat in ultimii ani si i-au fost aproape.chiar daca este vorba doar de 8 locuri de munca, acestea pot fii ocupate prin concurs, de persoane care si-au dorit cu adevarat sa lucreze la acest bazin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare