În următoarele săptămâni, se va da în folosință Secția obstetrică-ginecologie din cadrul Centrului Medical SanConfind. Medicul primar obstetrician Răzvan Mateescu, doctor în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști din domeniu, ne vorbește despre cum va arăta secția pe care o va conduce.
– Ați fost 20 de ani șeful secției Obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență Elias din Bucuresti. Acum, cu noua secție de profil pe care o veți conduce la SanConfind, practic, începeți un nou drum. Veți avea la SanConfind tot ce vă trebuie ca să ieșiți învingător și din această provocare?
– În curând, se va deschide secția de obstetrică-ginecologie din cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Câmpina. Secția are 14 paturi pentru internare continuă și internare de o zi – în rezerve de unu și două paturi, cu grup sanitar propriu, modern, mobilate și dotate cu aparatura medicală necesară. În rezervele de un pat este posibilă cazarea unui însoțitor. Pentru sistemul rooming-in, rezervele dispun de pat pentru nou-născut, masă de înfășat, chiuvetă specială pentru toaleta nou-născutului. De menționat că secția are o rezervă dedicată și utilată corespunzator pentru pacientele cu dizabilități. Blocul operator al secției dispune de o sală de operație modernă cu suprapresiune, ce asigură condiții de lucru optime pentru chirurgi, anesteziști, neonatologi, cu sisteme performante de sterilizare. Aici se pot efectua intervenții chirurgicale complexe, de mare amploare. Sala de preanestezie, compartimentul ATI cu trei paturi și nucleul pentru primele îngrijiri acordate nou-născutului extras prin operație cezariană, alături de vestiare, spălătoare pentru chirurgi, spații de depozitare etc., dispuse pe circuite funcționale corecte din punct de vedere igienico-sanitar, completează componența blocului operator. Secția are două săli de naștere pe cale naturală, dotate la cele mai înalte standarde, permițând o monitorizare corectă a travaliului și o naștere în condiții de siguranță pentru parturientă și nou-născut. Sălile de naștere sunt cuplate cu o rezervă de post-partum imediat, unde lăuzele vor fi monitorizate în primele două ore după naștere. Secția mai are în componență o sală de tratamente și mici intervenții pentru ginecologie, o sală de tratamente pentru lăuze, oficiu dietetic, sală de primire parturiente, camere de gardă pentru medici, unitate asistente etc. Activitatea din secție este intricată cu cea din cabinetul de obstetrică-ginecologie din Ambulatoriul spitalului. Asociat secției este și compartimentul de neonatologie. În secție își desfășoară permanent activitatea doi medici primari de obstetrică-ginecologie, foști șefi de secție, un specialist neonatolog și doi medici ATI. Vom avea colaborări cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu, condus de domnul profesor dr. Nicolae Suciu, Maternitatea din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias, condusă de domnul profesor dr. Radu Vlădăreanu și, desigur, cu secția de obstetrică-ginecologie din Spitalul Municipal Câmpina și cu cea din Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Suntem deschiși oricărei colaborări fructuoase pentru ambele părți, în beneficiul bolnavelor.
Cadrele sanitare medii și personalul de îngrijire au fost angajate pe criterii de profesionalism, disciplină, corectitudine, moralitate și loialitate. Activitatea secției va fi susținută și de munca personalului din laboratoare, din centrul de imagistică, din farmacie, de activitatea recepționerelor și a personalului tehnico-administrativ. După cum se vede, punerea în funcțiune a unei maternități este deosebit de complexă, dificilă, implicând un efort deosebit de resursă umană și financiară. Pentru toate acestea avem un singur autor: domnul Ioan Simion, președintele Consiliului de Administrație. Personal, sunt impresionat de dârzenia, profesionalismul și tenacitatea cu care domnul Ioan Simion a realizat, până la cele mai mici amănunte, concepția și construcția acestei unități sanitare private. Acesta este și motivul pentru care am venit să lucrez la Poiana Câmpina. Secția se va deschide doar atunci când vom fi complet pregătiți, când vom putea face față, încă din prima zi, oricărei provocări medicale.
– Chirurgia oncologică din domeniul obstetrică-ginecologie, specialitatea dvs, ar putea deveni unul dintre punctele forte ale Spitalului SanConfind?
– După cum se știe, țara noastră ocupă în Europa un loc nedorit și neonorant în ceea ce privește incidența cancerelor ginecologice. În ultimele trei luni, la un număr de 500 de consultații ginecologice efectuate în Ambulatorul spitalului, am diagnosticat cinci cancere genitale si peste 30 de leziuni precanceroase. Este mult, aș zice, de neacceptat! Lipsa controalelor ginecologice preventive are consecințe grave pentru sănătatea femeii. Avem posibilitatea depistării leziunilor displazice, preneoplazice și a cancerelor incipiente care, corect tratate, duc la vindecare. În acest sens, este de aplaudat inițiativa primarului din Băicoi, care a trimis la consult ginecologic întreg personalul feminin al Primăriei. Este un exemplu care ar trebui urmat de toate instituțiile judetului Prahova. Având dotările necesare și o experiență de peste 30 ani în domeniul chirurgiei ginecologice oncologice, în secția noastră putem rezolva chirurgical o patologie oncologică diversă și complexă, care implică totodată și colaborarea cu centre de radioterapie și chimioterapie, cu laboratoare de imunohistochimie și anatomie patologică.
– Ce sfaturi ați da femeilor gravide aflate în ultimele zile de sarcină?
– Obstetricianul trebuie să dea sfaturi femeii încă dinainte de concepție, pe întreg parcursul sarcinii, nu numai în ultimele zile ale sarcinii, când poate fi prea târziu. Sfaturile medicului trebuie să fie adecvate, specifice fiecărei perioade a sarcinii. O corectă dispensarizare a gravidei este unul din elementele care asigură un rezultat favorabil la naștere. Desigur, în ultimele zile de sarcină legătura obstetrician-gravidă este mai strânsă, mai aplicată, la nivel de amănunte. Totul este ca sfaturile să fie corecte, să fie însușite și aplicate întocmai de către gravidă.
– De ce ar trebui să vină pacienții la secția Obstetrică-ginecologie SanConfind?
– Dorinţa domnului Ioan Simion este ca secția de obstetrică-ginecologie din cadrul Centrului Medical SanConfind să fie un model de asistență sanitară preventiv-curativă, de înaltă ținută profesională și morală. Aceasta este și dorința întregului personal al secției. Profesionalismul cadrelor medicale, dotările cu aparatură modernă, existența permanentă a medicamentelor și a materialelor sanitare necesare unei asistențe medicale de calitate, grija permanentă pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, disciplina, corectitudinea, ținuta morală a personalului secției, condițiile de cazare și masă și, nu în ultimul rând, prețurile mult mai mici decât în alte unități sanitare private, constituie suficiente motive pentru care pacientele se vor adresa cu încredere secției de obstetrică-ginecologie din cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Câmpina.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!