Știri

În curând, la DentActiv va lucra un cunoscut medic din București, specialist în implantologie și paradontologie

(P) Centrul Stomatologic DentActiv din Câmpina (strada Progresului nr.20) își va îmbogăți personalul cu un medic de excepție: medicul stomatolog primar Violetta Băran-Poesina, specialist în implantologie și paradontologie, un profesionist desăvârșit în domeniul stomatologiei, dar și în cel al farmacologiei. Și când spunem asta trebuie să menționăm că doamna doctor a absolvit două facultăți (de stomatologie și de farmacie), dar, mai mult decât atât, este și doctor în științe (specializarea Farmacologie), titlul lucrării sale de doctorat fiind ”Cercetări experimentale in vivo, în administrarea alopată, homeopată și alopat-homeopată a fluorului”.  Precizăm că alopatia este un procedeu terapeutic, opus homeopatiei, bazat pe mijloace contrare naturii bolii. 
Asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară din UMF București și membru în mai multe societăți științifice naționale și internaționale, doamna doctor Violetta Băran-Poesina lucrează în prezent la unul dintre cele mai bune centre stomatologice private din București. Coautor al mai multor cărți de specialitate, a scris numeroase articole și lucrări publicate în reviste medicale sau în volume de conferințe. Pentru cei care vor să o cunoască mai bine, interviul de mai jos este folositor.
– Bine ați venit în echipa Dentactiv. Cum Dentactiv este brandul  Centrului Medical SanConfind în domeniul stomatologiei, am putea să vă urăm și „Bine ați venit în echipa SanConfind”. Vă rugăm să ne faceți o scurtă descriere a experienței dvs medicale, pentru cei care nu vă cunosc.
– Vă mulțumesc! Mă bucur să fac parte din această echipă şi apreciez foarte mult efortul depus pentru realizarea unei echipe medicale profesioniste într-un mediu plăcut și cu dotări pe care nu multe policlinici de specialitate le posedă. Am descoperit și un oraș interesant, fiind plăcut impresionată de faptul că orașul este foarte viu și se dezvoltă, în condițiile de azi din România, când parcă nu se prea pot demara proiectele.  Cât despre mine, sunt medic stomatolog de peste 20 de ani (din 1994), am profesat în București, din anul 1996 în mediul privat, specializându-mă în domeniul parodontologiei și al implantologiei. Mărturisesc că  atunci când am devenit medic stomatolog, nu credeam că îmi va plăcea așa de mult această profesie, descoperind că este provocatoare și te dezvoltă personal din multe puncte de vedere. Sunt medic primar stomatolog și Doctor în Științe, având un doctorat în domeniul Farmacologiei cu o temă de actualitate privind farmacotoxicologia fluorului, fluorul fiind utilizat în prevenția din domeniul stomatologiei. Sunt absolventă nu numai a unei facultăți de stomatologie, ci și a uneia de farmacie.
– Care credeți că este cel mai mare atu pentru un medic stomatolog implantolog?
– Un atu nu numai pentru un implantolog, ci pentru orice medic, este să trateze pacientul, nu afecțiunea cu care se prezintă la medic. Sunt implicite cunoștințele dobândite de medic în cursul anilor de studiu universitar si postuniversitar, care în domeniul medicinei sunt de foarte lungă durată, iar acumularea de noi informații este permanentă. Personal, nu mă pot opri din participarea la numeroase cursuri la care lectori,  chiar „mai proaspeți” în profesie decât mine, prezintă numeroase tehnici și principii de tratament extrem de interesante și inovative, cărora eu m-am raliat permanent cu interes. Colaborarea cu medici din diverse ramuri medicale este extrem de benefică pentru pacient, și mărturisesc că îmi plac provocările si „brainstorming-ul” rezultate din asemenea colaborări.
– Ce este important să știe un pacient care se pregătește să facă un implant? Există o pregătire specială? Contează vârsta?
– Un pacient care are nevoie de un tratament complex cu implanturi dentare trebuie să înțeleagă, în primul rând, ce beneficii aduce acest tip de tratament. Din punctul de vedere al stării de sănătate, trebuie să nu fie pacienți  cu deficiențe imunologice sau boli cronice care s-au instalat de o perioadă lungă de timp, sunt excluse complet gravidele sau sunt excluși pacienții necooperanți din varii motive. În general, recomand acest tip de tratament pacienților echilibrați fizic și psihic, care pot oferi organismului un echilibru corespunzător pentru ca perioada de vindecare să decurgă fără complicații. Aceste complicații trebuie prezentate pacientului, pentru că ele, statistic, apar într-un procent variabil, în funcție de condițiile fiziopatologice generale și locale. Înainte de realizarea unui tratament cu implanturi se execută o evaluare clinică complexă, dar și paraclinică, referindu-mă la analize biochimice de rutină și tomografii computerizate specifice sferei stomatologice. Astfel se poate conduce un tratament corect al cărui prognostic poate fi evaluat obiectiv. Tratamentul cu implanturi se poate recomanda oricărui pacient adult, echilibrat psihosomatic.
– Implanturile sunt mai durabile decât lucrările protetice clasice de tipul punților dentare?
– Implanturile prezintă avantajul că prin ele se realizează lucrări protetice fixe, în cazul absenței de pe arcadă a unuia sau a mai multor dinți, păstrându-se integritatea dinților restanți. În general, durata lor de viață este foarte mare, uneori pentru tot restul vieții, existând cazuri particulare de osteoporoză manifestă sau boli cronice care pot afecta sistemul osos sau aparatul dento-maxilar. La pacienții sănătoși nu există contraindicații și evoluția post-intervențională este extrem de favorabilă. 
– Câteva cuvinte despre importanța îngrijirii dinților, în special pentru tineri.
– Persoanelor tinere le recomand să facă vizitele periodice la medicul stomatolog, și nu numai, pentru că profilaxia este mai bună decât orice tratament. Din păcate, în sfera stomatologică vindecările spontane nu prea există, afecțiunile din această sferă fiind tratate numai prin intervenția medicului stomatolog. Îi invit pe toți pacienții să meargă la  consultație în cabinetul de medicină dentară la primul simptom prezentat în legătură cu dantura sau cu mucoasa bucală, urmând să trateze în fază incipientă orice leziune sau afecțiune. Costurile sunt minime, ele reprezentând o investiție pe termen lung în propria persoană care se poate bucura de o viață echilibrată și fericită. Sfatul meu este să se aibă în vedere că temporizarea crește costurile tratamentelor stomatologice și mărește perioada de tratament. Îi mai sfătuiesc ca atunci cand au numai un dinte de înlocuit, să nu temporizeze, deoarece vor ajunge să trateze mult mai mulți dinți decât unul, odată cu trecerea timpului. Vor apărea modificări de poziție sau defecte dento- maxilare care vor necesita tratamente suplimentare, cu costurile corespunzătoare. O vizită la fiecare șase luni la medicul stomatolog ajută foarte mult la transformarea consultațiilor de specialitate în vizite de placere.
– Cum ați găsit cabinetele Dentactiv, din punct de vedere al dotărilor (aparatura și echipamentele existente), al personalului medical?
– Sunt plăcut impresionată de mediul profesionist construit, de aparatura prezentă în policlinică, care aduce informații rapide și precise despre tratamentele realizate. Mi-a mai plăcut faptul că oamenii care lucrează aici sunt tineri și entuziaști. Și aș mai dori să menționez și vizita la spitalul privat construit în Poiana Câmpina, la SanConfind, unde am trăit cu mirare sentimentul că și în România se mai poate face ceva pentru oameni, chiar și în condițiile nefavorabile socio-economice și politice actuale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare