Știri

În această săptămână, Primăria îi va amenda pe recenzaţii care nu şi-au declarat CNP-urile

La începutul săptămânii trecute, Paul Moldoveanu, secretarul municipiului nostru, a organizat o conferinţă de presă în regim de urgenţă, pe tipicul unei conferinţe de presă desfăşurate, cu o zi înainte, la sediul Prefecturii Prahova. De fapt, în aceeaşi perioadă, aveau să se organizeze astfel de conferinţe în toată ţara, în încercarea puterii de a informa populaţia, prin intermediul presei (e bună şi presa, când vor pedeliştii), că una-i una, şi alta-i alta, iar ce-a fost valabil ieri, nu mai este valabil azi. Căci ce spusese pe 22 octombrie un oficial al INS (“nu este obligatorie declararea CNP-ului”), a fost contrazis, câteva zile mai târziu, prin declaraţia şefului INS, care l-a şi demis pe purtătorul de cuvânt ce făcuse pârdalnica declaraţie. 
Regretatul Petre Ţuţea, după primele alegeri postdecembriste din mai 1990, obişnuia să spună despre guvernanţii României acelor vremuri: “Ăştia nu sunt în stare să conducă nicio comună rurală (denumirea antebelică a comunelor – n.red.), că încurcă apele şi seacă fântânele”. Acelaşi lucru s-ar putea spune foarte bine despre actualii guvernanţi de la Bucureşti, care nu au fost în stare să organizeze acest recensământ fără ca asupra lui să planeze numeroase umbre de îndoială.
Jurnalişti locali prezenţi la întâlnire au fost informaţi de către secretarul Primăriei de retragerea unui alt treilea recenzor (înlocuit rapid şi fără probleme), dar, mai ales, despre obligativitatea impusă (abuziv, consideră unii), tuturor celor recenzaţi de a-şi declara codul numeric personal. În caz contrar, autorităţile locale sunt gata să aplice toate măsurile coercitive legale împotriva persoanelor recenzate care refuză să facă acest lucru. “Cei care nu şi-au declarat CNP, precum şi cei care vor fi recenzaţi în următoarele zile, sunt obligaţi să-şi declare acest CNP. Vom ajunge, probabil, la aplicarea de amenzi, şi este păcat. Asta-i situaţia, pentru că asta-i legea şi ea trebuie respectată. Decât să fim noi amendaţi, mai bine îi amendăm noi pe cei care încalcă legea. Noi am dispus ca recenzorii să se întoarcă la cei care nu au declarat CNP pentru colectarea acestui cod. Cei care nu pot fi găsiţi acasă sunt rugaţi să vină sâmbătă (la sfârşitul săptămânii trecute – n.red.), la Primărie, unde va fi permanent o persoană de contact, pentru a-şi declara codul numeric personal. Vom face şi un fluturaş pentru a lămuri oamenii că este obligatorie declararea CNP, în ciuda unei declaraţii televizate contradictorii a purtătorului de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, asupra căreia, ulterior, s-a revenit. Fac apel la toţi localnicii care au conştiinţă să vină la Primărie (în cazul în care nu pot fi găsiţi de recenzori), pentru a-şi îndeplinii obligaţia declarării CNP. Recenzorii sunt persoane serioase, oneste. Toţi, fără excepţie, au fost verificaţi. Nu i-am fi trimis la uşile oamenilor dacă nu am fi fost siguri de corectitudinea şi seriozitatea lor. Aşa că, locuitorii îi pot primi în case fără probleme. Chiar fac apel la câmpineni să le permită accesul recenzorilor în locuinţă. Nu înţeleg de unde atâta neîncredere şi încăpăţânare la unele persoane, întrucât CNP-ul unui localnic poate fi aflat uşor de pe listele elctorale”, le-a spus ziariştilor Paul Moldoveanu.
Acesta a mai informat că, la nivelul întregului municipiu, s-au înregistrat câteva sute de cazuri în care oamenii au refuzat să-şi declare CNP. Neprecizarea cifrei ne-ar putea face să ne gândim că municipalitatea încearcă să ascundă numărul mare al celor care au refuzat să-şi declare codul numeric personal. Dacă nu revin asupra deciziei, acestora din urmă li se vor aplica amenzi contravenţionale al căror cuantum variază între 1500 şi 4500 de lei. Primele amenzi vor fi aplicate la începutul acestei săptămâni. Nu ştim dacă se vor aplica într-adevăr amenzi, dar un lucru este cert: acest recensământ va lăsa câmpinenilor, multă vreme, un gust amar.

Un comentariu

  1. Este un abuz de putere. Amenda pentru ce?Legi impotriva cetateanului. Inca o dovada ca statul face ce vrea cu turma pasiva. Sa va bagati amenzile in ***, jigodii si carpe ce sunteti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare