Câmpina are pentru 2011 un buget de 814,7 miliarde lei vechi. În 2010, bugetul aprobat la începutul anului era de peste 946 miliarde lei vechi, pentru ca în decembrie să se ajungă la aproape 880 miliarde lei. Dar şi în acest an, ca şi în 2010, vor urma mai multe rectificări bugetare. Ideal ar fi ca aceste rectificări să fie pozitive, adică să municipiul să primească bani, nu să i se ia. „Este cam sărăcuţ bugetul pentru 2011, dacă îl comparăm cu începutul anului trecut. Atunci aveam un buget de peste 900 miliarde lei vechi. Acum, însă, ni s-au impus nişte limite”, a spus primarul Horia Tiseanu, sintetizând situaţia bugetului local înainte de aprobarea sa, la finele acestei săptămâni.
Condiţii mai drastice impuse de Ministerul FinanţelorSpre deosebire de anii anteriori, Ministerul Finanţelor a adus câteva modificări la Codul Fiscal, ceea ce a dus la impunerea unor condiţii mai drastice. Astfel, pentru localităţile care nu au încasat veniturile în proporţie de peste 97% faţă de cele prognozate, nivelul veniturilor în bugetul local pentru anul următor nu poate depăşi nivelul anului precedent. La Câmpina, procentul din 2010 este de aproximativ 95%, dar se aplică această regulă, astfel că nivelul veniturilor a fost din start limitat de nivelul încasărilor din anul anterior. „Sunt unii primari care au umflat artifical veniturile, pentru a demara mai multe investiţii, iar când nu mai aveau bani făceau presiuni asupra Finanţelor sau Consiliului Judeţean. Noi am fost, însă, corecţi în estimarea veniturilor de fiecare dată, dar avem acum şi noi de suferit, pentru că ne blochează mărirea veniturilor faţă de 2010”, a declarat Tiseanu. La fel ca şi în anii precedenţi, bugetul Câmpinei se menţine pe două direcţii: asigurarea serviciilor publice şi de asistenţă socială, precum şi asigurarea dezvoltării edilitare a localităţii.
An de tăiat pangliciÎn acest an se anunţă încheierea mai multor lucrări de mare amploare, ceea ce va prilejui organizarea unor ceremonii cu… tăieri de panglici. Astfel, până la 1 mai trebuie finalizat bazinul de înot didactic din incinta Căminului Petrol, acolo unde intrarea va fi amenajată prin Strada Erupţiei. De asemenea, tot în acest an ar trebui să se finalizeze proiectul de suflet al primarului Tiseanu – modernizarea Căii Dacia, dar şi o investiţie privată de maximă importanţă, care „s-a născut” greu – complexul comercial Kaufland, care va fi construit pe terenul care a aparţinut societăţii IRA, pe B-dul Nicolae Bălcescu.
Încă un sens giratoriu, cu bani de la ministrul UdreaÎn proiectul bugetului local figurează o lucrare de realizare a unei căi de acces în DN1, în apropierea podului spre Poiana Câmpina. „Va fi o cale de acces din intersecţia străzilor Pictor Grigorescu şi Plevnei spre DN1, dar numai spre sensul Ploieşti-Sinaia. De altfel, vom realiza un sens giratoriu în zonă, astfel încât şi traficul din DN1 spre Poiana Câmpina, spre Proviţa şi alte localităţi din zonă, să nu mai tranziteze pe centrul Câmpinei. Pentru această lucrare sperăm să obţinem bani de la ministerul condus de Elena Udrea, în cadrul programului de modernizare a 10.000 km de străzi, din acelaşi program încercând să accesăm fonduri şi pentru reabilitarea bulevardelor Carol I şi Nicolae Bălcescu”, a spus primarul Horia Tiseanu.
Banii Pieţei Centrale, investiţi într-o parcare supraetajatăÎn proiectul de buget figurează mai puţine SF-uri (studii de fezabilitate) faţă de anii anteriori. „Avem deja studiile de fezabilitate făcute anii trecuţi, anul acesta demarăm lucrările respective. De aceea sunt mai puţine SF-uri”, a explicat primarul Tiseanu. Unul dintre studiile de fezabilitate care vor fi realizate în acest an se referă la o parcare supraetajată în zona bazarului din spatele pieţei. Doar SF-ul, pentru care se alocă 300 milioane lei vechi, va fi realizat de la bugetul local, lucrarea propriu-zisă urmând să fie realizată de Piaţa Centrală. „Excedentul bugetar din anii 2007-2010 al Pieţei Centrale îl păstram pentru realizarea corpului C2 al pieţei. După adoptarea hotărârii privind un parteneriat public-privat pentru acest nou corp al pieţei, banii respectivi pot fi folosiţi pentru o altă investiţie, în cadrul acelui parteneriat Servicul Pieţei contribuind doar cu terenul, investiţia propriu-zisă fiind a partenerului privat. În aceste condiţii, excedentul bugetar de aproximativ 14 miliarde lei vechi va fi folosit pentru realizarea acestei parcări supraetajate pe locul actualului bazar”, a precizat Marian Nistor, şeful Serviciului Public de Administrare şi Exploatare a Pieţei Centrale.
Consiliul Judeţean a alocat Câmpinei 14,6 miliarde lei vechiSăptămâna trecută, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, s-au aprobat sumele defalcate alocate localităţilor din Prahova. Câmpina a primit 14,6 miliarde lei vechi, din care 6 miliarde lei vechi sunt pentru infrastructura de apă şi canalizare, iar 8,6 miliarde lei vechi pentru alte lucrări de infrastructură.