Știri

Impresii de la lansarea unui roman incitant: CĂLUGĂRIŢA

La sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa unui public select, la Casa de Cultură “Geo Bogza” a fost lansată cea de-a douăzeci şi treia carte a scriitorului Ion Ochinciuc: “Călugăriţa. În umbra unei femei” (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2014).
Exuberant, cu un ton baritonal şi o dicţie bine temperată, poetul Florin Dochia, directorul Casei de Cultură, a deschis întâlnirea literară anunţând lectorii reuniunii: Theodor Marinescu, Constantin Trandafir, Serghie Bucur, Iulian Moreanu, Christian Crăciun, Ion Ochinciuc şi Ştefan Al. Saşa.
După o sumară prezentare a vieţii, a activităţii şi a operei scriitorului Ion Ochinciuc, cronicarul Theodor Marinescu a remarcat, între altele: “Meritul incontestabil al scriitorului I. Ochinciuc constă în asigurarea celor trei elemente definitorii ale unui roman de calitate: intrigă, caracterizarea personajelor şi cadrul, realizate impecabil în structura şi dinamica lucrării”.
Atent la intervenţiile lectorilor, cu o excelentă documentare, prof. dr. C-tin Trandafir a subliniat: “Autorul acestui gen trebuie să fie foarte inteligent, trebuie să aibă capacitatea de a crea o atitudine dramatică. Un roman poliţist nu trebuie să umble cu sentimentalisme. Autorul are toate calităţile pentru a scrie un roman poliţist. Are o experienţă bogată şi un stil dinamic. Există puţină analiză psihologică şi mai mult dialog”.
“Sunt un cititor constant al cărţilor maestrului Ochinciuc – a mărturisit publicistul Serghie Bucur. Cartea este minunată. Are rezonanţă balzaciană. M-am simţit în pielea lui Cozianu, dar am întâlnit şi câteva Simone. Personajele alcătuiesc o lume complexă”.
“De la primele pagini am crezut că este un roman de dragoste, dar ulterior am constatat că are şi alt conţinut. Cartea este fascinantă, se citeşte pe nerăsuflate” – a împărtăşit Iulian Moreanu asistenţei.
“Dl. Ion Ochinciuc, devenit câmpinean prin adopţie, are un ochi care vede conflictele şi evoluţiile sociale. Există aici o scanare a mediului social. Toţi suntem în umbra unei femei. Eu am fost impresionat de personajul feminin. Romanul se citeşte cu mare plăcere” –  a punctat prof. dr. Christian Crăciun. 
Emoţionat, dar încântat de prezenţa spectatorilor şi mai ales de aprecierile prezentatorilor, scriitorul Ion Ochinciuc (foto) a făcut câteva sublinieri interesante: “Emil Cioran susţinea că, dacă ai o idee, poţi scrie o carte. Dar ca să scrii un articol ori să faci o prefaţă de carte ai nevoie de mai multe idei. Se pare că lansarea de carte de azi n-a dus până acum lipsă de idei. În această carte, Călugăriţa pare-se că vine cu susţinerea unei idei ce nu mă sfiesc s-o exprim: «Poezia e a tinereţii, iar proza a maturităţii»”.
Catrenele axiologice semnate de Ştefan Al. Saşa au încheiat şi de această dată reuniunea literară. “De «Călugăriţă» am fost sedus/ Şi-o iubesc precum un derbedeu,/ De-aceea eu îl rog supus/ Să mă ierte bunul Dumnezeu” (Păcat Literar). (T.M.)

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare