Știri

Impresii de la lansarea unui roman incitant: CĂLUGĂRIŢA

La sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa unui public select, la Casa de Cultură “Geo Bogza” a fost lansată cea de-a douăzeci şi treia carte a scriitorului Ion Ochinciuc: “Călugăriţa. În umbra unei femei” (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2014).
Exuberant, cu un ton baritonal şi o dicţie bine temperată, poetul Florin Dochia, directorul Casei de Cultură, a deschis întâlnirea literară anunţând lectorii reuniunii: Theodor Marinescu, Constantin Trandafir, Serghie Bucur, Iulian Moreanu, Christian Crăciun, Ion Ochinciuc şi Ştefan Al. Saşa.
După o sumară prezentare a vieţii, a activităţii şi a operei scriitorului Ion Ochinciuc, cronicarul Theodor Marinescu a remarcat, între altele: “Meritul incontestabil al scriitorului I. Ochinciuc constă în asigurarea celor trei elemente definitorii ale unui roman de calitate: intrigă, caracterizarea personajelor şi cadrul, realizate impecabil în structura şi dinamica lucrării”.
Atent la intervenţiile lectorilor, cu o excelentă documentare, prof. dr. C-tin Trandafir a subliniat: “Autorul acestui gen trebuie să fie foarte inteligent, trebuie să aibă capacitatea de a crea o atitudine dramatică. Un roman poliţist nu trebuie să umble cu sentimentalisme. Autorul are toate calităţile pentru a scrie un roman poliţist. Are o experienţă bogată şi un stil dinamic. Există puţină analiză psihologică şi mai mult dialog”.
“Sunt un cititor constant al cărţilor maestrului Ochinciuc – a mărturisit publicistul Serghie Bucur. Cartea este minunată. Are rezonanţă balzaciană. M-am simţit în pielea lui Cozianu, dar am întâlnit şi câteva Simone. Personajele alcătuiesc o lume complexă”.
“De la primele pagini am crezut că este un roman de dragoste, dar ulterior am constatat că are şi alt conţinut. Cartea este fascinantă, se citeşte pe nerăsuflate” – a împărtăşit Iulian Moreanu asistenţei.
“Dl. Ion Ochinciuc, devenit câmpinean prin adopţie, are un ochi care vede conflictele şi evoluţiile sociale. Există aici o scanare a mediului social. Toţi suntem în umbra unei femei. Eu am fost impresionat de personajul feminin. Romanul se citeşte cu mare plăcere” –  a punctat prof. dr. Christian Crăciun. 
Emoţionat, dar încântat de prezenţa spectatorilor şi mai ales de aprecierile prezentatorilor, scriitorul Ion Ochinciuc (foto) a făcut câteva sublinieri interesante: “Emil Cioran susţinea că, dacă ai o idee, poţi scrie o carte. Dar ca să scrii un articol ori să faci o prefaţă de carte ai nevoie de mai multe idei. Se pare că lansarea de carte de azi n-a dus până acum lipsă de idei. În această carte, Călugăriţa pare-se că vine cu susţinerea unei idei ce nu mă sfiesc s-o exprim: «Poezia e a tinereţii, iar proza a maturităţii»”.
Catrenele axiologice semnate de Ştefan Al. Saşa au încheiat şi de această dată reuniunea literară. “De «Călugăriţă» am fost sedus/ Şi-o iubesc precum un derbedeu,/ De-aceea eu îl rog supus/ Să mă ierte bunul Dumnezeu” (Păcat Literar). (T.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare