Duminică, 15 iunie, câmpinenii s-au prezentat la turul al doilea de scrutin pentru a-şi desemna primarul pentru următorii patru ani. Pentru prima dată în istoria localităţii, câmpinenii au stabilit prin vot că actualul primar merită să mai fie încă patru ani în fruntea acestei comunităţi. Pentru prima dată, câmpinenii nu au mai votat schimbarea. 15 Iunie nu a fost o zi specială pentru câmpineni. Tensiunea specifică unei încleştări electorale cu o asemenea miză se simţea doar în preajma sediilor celor două formaţiuni politice implicate în această bătălie. În rest, linişte…Doar ambalatul motoarelor care încărcau şi descărcau în continuu câmpineni la şi de la vot mai schimba atmosfera. Şi ca să fie clar: ambele partide au recurs la această „strategie“ a ajutorării oamenilor fără posibilităţi să se deplaseze la vot. Se vorbeşte de zeci de maşini, din partea fiecărei formaţiuni, care s-au ocupat toată ziua de duminică numai cu acest lucru. În ce măsură spiritul votului popular a fost influenţat de această „strategie“ este greu de elucidat…
Mâncare, mâncare…
Mâncare, mâncare…
La primul tur al alegerilor locale, autoritatea electorală a stabilit că pentru a nu mai exista discuţii privind hrana asigurată preşedinţiilor şi locţiitorilor din secţiile de votare, în locul acesteia să li se acorde oamenilor bani. La fel s-a întâmplat şi la turul al doilea. Diferenţa a fost că spre deosebire de primul tur, duminică, atunci când reprezentanţii partidelor din secţia de votare primeau pacheţelele cu mâncare din partea formaţiunilor pe care le reprezentau, atât preşedintele, cât şi locţiitorul, primeau un pachet cu mâncare similar. Astfel, dacă la primul tur, preşedintele şi locţiitorul au fost nevoiţi să vină cu… sufertaşul de acasă, de această dată ei au avut mâncare din belşug.
Prezenţă ceva mai bună
Prezenţă ceva mai bună
Chiar dacă, în general, la turul al doilea venea mai puţină lume decât la primul tur, de această dată, cele două formaţiuni care au avut candidaţi şi-au mobilizat mai bine electoratul. Diferenţa nu a fost mare faţă de scrutinul de acum două săptămâni, dar s-a resimţit. Cu fiecare oră la care s-a raportat prezenţa la vot, s-a constatat că indicatorii au crescut încet dar sigur. Creşterea a devenit mai evidentă spre după-amiază, odată cu amplificarea „strategiei“ de transportare a oamenilor la vot. De altfel, cu o oră înaintea închiderii urnelor, la Câmpina se prezentaseră mai mulţi cetăţeni decât în urmă cu două săptămâni, ceea ce spune totul despre mobilizarea celor două formaţiuni politice implicate.S-au cumpărat voturi?Că s-a realizat transportarea câmpinenilor cu drept de vot la secţiile de votare este un lucru care este recunoscut aproape şi oficial de ambele formaţiuni politice implicate în turul al doilea. De acum, a apărut o altă problemă: dacă s-au şi cumpărat voturi. Cele două tabere s-au acuzat reciproc de astfel de practici, vehiculându-se şi valoarea unui astfel de vot: un milion de lei vechi. Ulterior, odată cu apropierea orei de închidere, la sediiile PD-L şi PNDC se discuta tot mai insistent de acest subiect, fiecare dintre combatanţi aruncând asupra celeilalte părţi această acuză. De dovedit nu a dovedit-o nimeni, dar este şi foarte greu – din punct de vedere al unui proces penal – să dovedeşti o astfel de faptă, atâta vreme cât legea sancţionează şi pe cel care dă mită electorală şi pe cel care o ia. Ar rămâne numai varianta flagrantului, dar…
O maşină a candidatului PNDC s-a ales cu cauciucul tăiat!
O maşină a candidatului PNDC s-a ales cu cauciucul tăiat!
Cu puţin timp înaintea închiderii urnelor, unul dintre reprezentanţii PNDC, Florin Marcu, a venit la sediul partidului său foarte tensionat. În periplul său pe la secţiile de votare cu o maşină aparţinând candidatului PNDC la funcţia de primar, Alin Moldoveanu, s-a trezit cu un cauciuc tăiat. „La secţia de votare de la Şcoala 6, atunci când am plecat cu maşina am constatat că am pană. M-am dat jos şi când colo am văzut o tăietură de câţiva centimetri buni în cauciuc. Nu mi-a venit să cred… Bineînţeles, nimeni nu a văzut nimic! Cred că cei care au făcut această faptă, au crezut că este maşina lui Alin Moldoveanu şi-au încercat să-i facă figura“, ne-a declarat Florin Marcu.
Va avea Poliţia curajul să-l amendeze pe Anastasescu?
La Câmpina nu s-au înregistrat incidente major în derularea celui de-al doilea tur de scrutin. Totuşi, au fost depuse două sesizări din partea PNDC. Una dintre acestea se referea la faptul că în dimineaţa zilei de vot pe panoul publicitar din apropierea blocului ABC (foto) a rulat clipul electoral al candidatului PD-L Horia Tiseanu, în care se făcea inclusiv precizarea expresă de a-l vota pe acel candidat. PNDC a sesizat acest fapt, iar hârtia semnată de preşedintele filialei judeţene a acestui partid, Dragoş Gunia, a ajuns pe masa Poliţiei Municipale, via Biroul Electoral.Panoul publicitar cu pricina, singurul de acest gen din urbe, aparţine unei firme controlate de omul de afaceri câmpinean Mihai Anastasescu. Sponsor puternic al PSD, iar în turul al doilea şi al PD-L, Anastasescu este unul dintre oamenii cei mai puternici şi influenţi din Câmpina şi va fi foarte interesant de văzut dacă Poliţia va avea curajul să-l amendeze contravenţional, aşa cum prevede legea. Cert este că imediat după depunerea acestei sesizări, spoturile care rulau pe panoul publicitar au fost întrerupte, iar la reluarea lor – în jurul orei 20 – lipsea clipul electoral al candidatului PD-L.
S-au distribuit ziare electorale?
S-au distribuit ziare electorale?
Cea de-a doua sesizare înaintată de PNDC Poliţiei Municipale, prin intermediul Biroului Electoral, s-a referit la distribuirea în ziua votării a unei publicaţii locale cu un pronunţat caracter electoral. Publicaţia cu pricina „apăruse la mijlocul săptămânii trecute şi a fost distribuită inclusiv duminică“, după cum afirmă reprezentanţii PNDC.
Bani şi sacoşe cu mâncare
Bani şi sacoşe cu mâncare
Este foarte greu de demonstrat dacă a fost încâlcată legea privind desfăşurarea alegerilor şi dacă toate „găinăriile“ care cu siguranţă s-au întâmplat au alterat sau nu votul final. Poate şi pe fondul supărării priciniuite de pierderea alegerilor, la sediul PNDC, tot mai mulţi oameni care veneau din teren afirmau clar că au văzut cetăţeni care au primit din partea reprezentanţilor candidatului PD-L fie diverse sume de bani, fie chiar sacoşe cu mâncare. „Au fost oameni care şi-au vândut votul şi pe 50.000 sau 100.000 de lei vechi. Este foarte trist că s-a ajuns la aşa ceva, iar oamenii care s-au lăsat mituiţi îşi merită un astfel de primar“, au spus la unison oamenii PNDC veniţi din teren în preajma orei de închidere a urnelor de votare.
Moldoveanu acuză!
Moldoveanu acuză!
Candidatul PNDC la funcţia de primar al municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, era destul de sceptic în privinţa şanselor sale cu puţin timp înaintea închiderii urnelor: „Nu cred că am mari şanse – a spus Alin Moldoveanu – în condiţiile în care contracandidatul meu şi echipa din jurul lui au recurs la manevre dintre cele mai murdare. Am informaţii clare de la zeci de oameni că patru societăţi mari din Câmpina, cu – probabil – mii de angajaţi au chemat oamenii la muncă astăzi, duminică. Le-au spus că sunt pontaţi dacă fac dovada că au votat, iar dacă iese Horia Tiseanu primar au şi o primă de un milion de lei vechi. Am zeci de oameni care mi-au confirmat această manevră la care au recurs oamenii care sunt speriaţi că ar putea pierde puterea. Iar cele patru societăţi implicate sunt Neptun, Electoutilaj, IRA şi Turnătoria Centrală“.Toate cele patru societăţi mari din Câmpina sunt deţinute sau controlate de oameni ai PSD – Mihai Anastasescu, în cazul primelor două, Ion Toma, la IRA şi familia Vasiliu, la Turnătorie.
Chef în stradă cu artificii
La mai bine de la o oră după închiderea secţiilor de votare rezultatele se conturaseră destul de clar, iar victoria lui Horia Tiseanu nu putea fi pusă la îndoială. Reacţiile la cele două sedii au fost diferite, dar au avut şi elemente comune. La PNDC, Alin Moldoveanu le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în această campanie şi l-au sprijinit şi a oferit câte o bere tuturor celor prezenţi.Sediul PD-L s-a dovedit neîncăpător, astfel că oamenii au ieşit afară, s-au pupat, s-au felicitat, s-au destupat sticlele de şampanie şi chiar s-a apelat la câteva artificii. De la sediul PD-L, întregul alai a pornit pe artera principală a Câmpinei, poposind la Terasa Muntenia, acolo unde a avut loc adevărata petrecere, care a durat până târziu în noapte şi la care au participat câteva sute de apropiaţi ai câştigătorului.
Candidaţii au votat cu… optimism
Printre cei aproape 5000 de câmpineni care şi-au exercitat dreptul la vot până la orele prânzului s-au numărat şi cei doi candidaţi aflaţi în cursa finală pentru fotoliul de primar – Horia Tiseanu (PD-L) şi Alin Moldoveanu (PNDC). La fel ca în urmă cu două săptămâni, Tiseanu şi Moldoveanu au votat în secţiile de la Şcoala nr. 5, respectiv Liceul Energetic, având alături familia, dar şi colegii de partid. Ambii candidaţi au declarat că s-au prezentat în faţa urnelor cu optimism şi cu încredere într-un viitor mai bun pentru Câmpina.
Candidaţii au votat cu… optimism
Printre cei aproape 5000 de câmpineni care şi-au exercitat dreptul la vot până la orele prânzului s-au numărat şi cei doi candidaţi aflaţi în cursa finală pentru fotoliul de primar – Horia Tiseanu (PD-L) şi Alin Moldoveanu (PNDC). La fel ca în urmă cu două săptămâni, Tiseanu şi Moldoveanu au votat în secţiile de la Şcoala nr. 5, respectiv Liceul Energetic, având alături familia, dar şi colegii de partid. Ambii candidaţi au declarat că s-au prezentat în faţa urnelor cu optimism şi cu încredere într-un viitor mai bun pentru Câmpina.
Rezultate finale în împrejurimi
Nu numai în Câmpina s-a organizat al doilea tur de scrutin, ci şi în alte localităţi din judeţul Prahova şi din zona Câmpinei. Vă prezentăm câştigătorii din unele dintre aceste localităţi:
Ploieşti – Andrei Volosevici – PD-L
Breaza – Nicolae Ferăstrăeru – PD-L
Băicoi – Ciprian Stătescu -PNDC
Azuga – Adrian Purcaru – PD-L
Brebu – Dumitru Comăniţă – PD-L
Şotrile – Daniel Davidescu – PSD
Telega – Gheorghe Ilie – PSD
Talea – Adrian Vasile – PNDC
Proviţa de Jos – Mihai Dumitrescu – PNDC
Scorţeni – Gheorghe Bazga – PNDC
Măgureni – Gheorghe Iarca – PNL