O părere la cald, după anunțarea rezultatelor alegerilor din 27 septembrie, am dorit să aflăm de la Horia Tiseanu, primarul municipiului Câmpina în ultimii 16 ani.
Cum comentați faptul că Alin Moldoveanu, un candidat independent, a câștigat alegerile la Câmpina?
Alegerile sunt ca un raliu unde concurează mai mulți și câștigă numai unul.
Vă așteptați să câștige Alin Moldoveanu?
În principiu ne așteptam, au fost semnale în timpul campaniei că stă bine în sondaje. Dar dacă m-ar fi întrebat cineva, în ziua alegerilor, cine va câștiga un mandat de primar, nu aș fi putut da niciun pronostic. Am fost prudent, având în vedere și situația specială care s-a creat prin renunțarea mea la candidatură. Rezultatul putea fi oricare.
Ați renunțat să mai candidați pentru un nou mandat chiar în timpul campaniei electorale. De ce ați luat această decizie?
Așa e, am renunțat când aveam bannere pe stâlpi. Dar conform înțelegerii între partide, m-am retras. Alianța a fost importantă pentru colegii mei, așa că dacă acesta a fost prețul pe care a trebuit să-l plătesc, așa am făcut. În continuare, am promovat candidatul USR-PLUS.
Dar Cătălin Florescu nu a obținut măcar un loc doi. De ce credeți că nu a reușit să strângă mai multe voturi?
Poate că a contat lipsa de notorietate. Noi, în campanie, am făcut tot posibilul să-i creștem notorietatea, dar nu a fost timp suficient și de aceea a obținut un rezultat mai slab decât ne-am fi dorit. Însă dacă alegătorii așa au ales, este dreptul lor suveran și le respect alegerea. Chiar îi doresc noului primar succes în activitate!
Cum vă simțiți acum, la final de mandat, după 16 ani în care ați fost primarul Câmpinei?
Mă simt degrevat de răspunderea pe care-o aveam. A fi primar e o mare responsabilitate. În ceea ce privesc serviciile publice, iluminatul, salubritatea, primarul e primul care răspunde și simțeam o răspundere continuă. Nu a fost ușor.
Când îi veți preda ștafeta noului primar?
Este dificil de estimat acum, probabil în decurs de o săptămână. Noul primar va trebui să fie validat de un judecător, depune jurământul și apoi mă poate înlocui în funcție. Îi voi preda cheile orașului și sigiliul care-l puneam pe dispozițiile date de mine, în calitate de primar.
Ce componență va avea noul Consiliu Local?
E prematur de spus astăzi, în prima zi de după alegeri. Însă știu că cele mai multe mandate de consilier local le va avea PNL-USR-PLUS, urmat de PSD, PMP, Partidul Verzilor, POL și Cotel Filip, candidat independent. Sunt mai multe partide ca în alți ani și poate e mai bine pe de o parte pentru că reprezintă mai bine dorința electoratului. Însă va fi mai greu de constituit o majoritate care să aleagă un viceprimar.
Ce va face Horia Tiseanu după ce va preda ștafeta de primar?
O să mă odihnesc puțin, apoi voi încerca să desfășor altă activitate, tot în domeniul administrației publice. Dacă 24 de ani am făcut administrație, nu are sens să mă apuc de altceva. Sunt niște propuneri, dar e prematur să le divulg. Însă nu mă retrag din administrație.
Vă retrageți din politică?
Deocamdată nu, dar rămâne de văzut ce se mai întâmplă. Mie îmi place politica, însă nu se știe ce întorsături vor lua lucrurile.
Sper însă ca viitorul primar și consilierii locali să continue ceea ce am început, avem multe proiecte valoroase și m-aș bucura să facă mai mult decât am reușit eu în mandatele anterioare pentru că îmi doresc tot ce e mai bun pentru Câmpina.
Le mulțumesc câmpinenilor care au ieșit la vot pentru că au făcut-o în condiții speciale de pandemie și pentru că au vrut să-și exprime punctul de vedere cu un oarecare risc.
(R.A.I.)