“Am avut o strângere de inimă când m-am aliat cu unii care mă înjuraseră, dar aşa este politica şi trebuie să faci şi unele compromisuri”
Cu puţine ore înaintea tragerii cortinei peste anul 2008, primarul Horia Tiseanu a acceptat obişnuitul nostru dialog de la cumpăna dintre ani. Tiseanu a vorbit atât despre realizări, cât şi despre lucruri mai puţin plăcute, a comentat mişcările politice de pe scena locală, dar a şi refuzat să răspundă la întrebări prea delicate.
Domnule primar, ne aflăm între Crăciun şi Anul Nou. Ce v-a adus Moş Crăciun?
Moş Crăciun mi-a adus daruri obişnuite acasă din partea familiei, a soţiei, a băiatului… Lucruri obişnuite, nimic deosebit.
“Cred în Moş Crăciun”
Credeţi în Moş Crăciun?
“Cred în Moş Crăciun”
Credeţi în Moş Crăciun?
Da! Pentru că am constatat şi cred cu tărie că în viaţă există anumite lucruri care vin de undeva de sus. Sunt nişte daruri, nişte ocazii şi cred că se poate spune că Moş Crăciun este cel care îţi oferă aceste ocazii, pe care tu trebuie să şti să le fructifici.
În ce mai credeţi, domnule Tiseanu?
În primul rând, cred în Dumnezeu, fără a fi un credincios practicant. Mai cred în bunătatea oamenilor, în faptul căîn fiecare om există o intenţie bună şi întotdeauna am încercat să găsesc şi să stimulez această parte a sufletului lor. Uneori, poate sunt prea naiv, pentru că am crezut prea mult în oameni care nu mi-au răspuns la fel, dar nu m-am răzbunat niciodată pe cei care m-au dezamăgit.
“2008 a fost un an zbuciumat şi mai stresant”
Cum a fost anul 2008 pentru primarul Horia Tiseanu?
“2008 a fost un an zbuciumat şi mai stresant”
Cum a fost anul 2008 pentru primarul Horia Tiseanu?
A fost un an zbuciumat, mai stresant faţă de anii anteriori, în special din cauza campaniei electorale şi aici mă refer numai la cea pentru alegerile locale. În schimb, ca şi realizări, a fost un an mai bun decât anteriorii. Eu zic că a fost un an mai bun, dar cel mai mult contează ca şi oamenii să considere acest lucru.
Care ar fi totuşi realizarea numărul unu a anului 2008?
În opinia mea, realizarea cea mai importantă ar fi dezvoltarea infrastructurii edilitare.Şi aici mă refer la modernizarea şi asfaltarea unor străzi, printre care Fluturaşi, Iasomiei, Pescăruşi, Rampei, Toma Ionescu, Macului, Rapsodiei, Sălaj, Beiuş, realizarea drumului spre Cornu, covorul asfaltic pe străzile 1 Mai şi Nucilor, dar şi realizarea de canalizări pe mai multe străzi. Am început şi modernizarea trotuarelor, care anii trecuţi s-a derulat mai timid. Aici se încadrează străzile 1 Mai, Energiei, Câmpului, Nucilor şi parţial Nicolae Bălcescu şi Carol I. De asemenea, au fost modernizate o serie de parcări, pe Rozelor, Orizontului, Toma Ionescu – aici şi cu un loc de joacă pentru copii – Vladimirescu, Odobescu, între blocurile P1 şi P2 de pe Carol I, dar şi parcarea de pe Strada Erupţiei, care, după părerea mea, este nu numai cea mai mare, dar şi cea mai bine realizată. S-au mai realizat locuri de joacă pe Culturii şi Rezervoarelor, s-a finalizat prima parte a lucrărilor de pe B-dul Culturii, unde au fost fonduri de la Agenţia Fondurilor de Mediu şi unde nu am putut realiza decât anumite lucrări, s-a finalizat semaforizarea de la intersecţia Bălcescu – Orizontului – Carol I – Schelelor – Sondei, care era solicitată de multă vreme şi am finalizat resturarea faţadei Muzeului Hasdeu, o lucrare, de asemenea, importantă.
Mai sunt şi alte tipuri de realizări?
Bineînţeles. Şi m-aş referi aici la realizările sociale, printre care îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a biletelor gratuite de transport pentru pensionari. Dacă până acum, acestea se acordau doar persoanelor de peste 75 de ani şi care aveau maximum 250 RON venit pe membru de familie, din acest an se acorda astfel de bilete celor care au împlinit 70 de ani şi au un venit maxim de 400 RON pe membru de familie. De asemenea, tot în anul 2008, au fost acceptate proiectele de finanţare din fonduri europene legate de modernizarea Căii Dacia şi asigurarea ieşirii spre DN1, un proiect de şase milioane euro, din care 98% nerambursabili, precum şi proiectul de alimentare cu apă în zona de nord a localităţii, un proiect de 1,7 milioane euro, din care un milion este nerambusarbil. Nu în ultimul rând aş vrea să amintesc şi de realizarea unui bazin de înot didactic, proiect care va fi finanţat cu fonduri guvernamentale.
Regretaţi ceva din anul 2008?
Nu prea am ce… Dacă ar fi să regret ceva, poate ar fi faptul că nu s-au prezentat la licitaţii societăţi comerciale foarte puternice din punct de vedere economic şi tehnic. Din acest motiv, unele lucrări au mers foarte greu, cum ar fi Strada În Luncă. Spre finalul anului, am schimbat stilul de lucru pentru pregătirea licitaţiilor, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Aşa a apărut firma din Bucureşti care a realizat excelent parcarea de pe Strada Erupţiei sau a revenit în Câmpina firma Cast de la Băneşti, care avusese anterior probleme cu Primăria Câmpina.
Cum colaboraţi cu noul Consiliu Local?
Mult mai bine decât cu precedentul Consiliu. Poate şi pentru faptul că avem o coaliţie de guvernare locală între PD-L, PSD şi PIN…
Funcţionează această coaliţie?
Da, funcţionează. În general bine, dar au mai fost şi câteva sincope inerente, dar fără importanţă prea mare. Oricum, mai nou am văzut că şi PNDC s-a raliat actualei coaliţii de guvernare locală.
Despre momentele delicate ale noului mandat
Au fost câteva momente semnificative ale activităţii noului Consiliu Local, pe care v-aş ruga să le comentaţi. Primul ar fi desfiinţarea echipei de fotbal FCM Câmpina.
Despre momentele delicate ale noului mandat
Au fost câteva momente semnificative ale activităţii noului Consiliu Local, pe care v-aş ruga să le comentaţi. Primul ar fi desfiinţarea echipei de fotbal FCM Câmpina.
N-aş vrea să mai revin asupra acestui subiect şi să acuz pe cineva. Dacă n-au fost alte interese, a fost rodul unei întâmplări nefericite, pe care n-am dorit-o. Poate a fost doar o ambiţie a conducătorului acestei echipe şi probabil că dacă accepta valoarea alocată iniţial de noi, ulterior, prin rectificări bugetare, ar mai fi primit şi alţi bani, aşa cum se mai întâmplase şi anii trecuţi. Oricum, desfiinţarea echipei de fotbal nu a fost o hotărâre a Consiliuluii Local.
Un alt moment important ar fi lichidarea Companiei.
Aceasta a fost o decizie corectă. Societatea mergea în pierdere şi nu a reuşit să se dezvolte după ce majoritatea activităţii a fost preluată de HidroPrahova. Lichidarea a fost o consecinţă firească şi, repet, corectă.
În fine, distrugerea pistei de motocros…
Nu ştiu ce să spun. Eu nu mă pricep prea bine la motocros, aşa cum nu mă pricep nici la fotbal şi nici nu prea-mi place. Mie îmi plac schiul, tenisul… N-am înţeles dacă prin adoptarea hotărârii privind realizarea unui drum în zonă se distruge practic pista de motocros, dar dacă este aşa, nu poate să-mi pară bine.
Viceprimarul Dragomir “mai are de învăţat”
Cum colaboraţi cu viceprimarul Ion Dragomir?
Viceprimarul Dragomir “mai are de învăţat”
Cum colaboraţi cu viceprimarul Ion Dragomir?
Eu colaborez bine. Cred că mai are încă de învăţat în acest domeniu… Apreciez că a venit cu nişte idei noi şi s-au realizat o serie de lucruri şi prin activitatea sa – plantarea arborilor, Ziua Curăţeniei, Festivalul Toamnei. Poate au fost acţiuni care au adus mai mult cetăţenii aproape de administraţia locală, iar pentru aceasta sunt şi meritele viceprimarului Dragomir şi ale coordonatorului acestor programe, Jenica Tabacu. Cred că singura problemă a viceprimarului Ion Dragomir este că e greu să-ţi schimbi stilul de la o funcţie de manager al unei firme private la o funcţie de conducere în administraţia locală.
Aţi fost consultat în alegerea viceprimarului?
Nu, nu am fost consultat. Conform înţelegerii coaliţiei, PSD urma să mă sprijine pe mine în turul al doilea al alegerilor locale, în vreme ce noi, PD-L, urma să votăm propunerea lor pentru funcţia de viceprimar. Viceprimarul a fost exclusiv alegerea PSD.
În schimbul susţinerii sale, Tiseanu le-a promis aliaţilor funcţiile de viceprimar şi administrator public
Apropo de această coaliţie. Pe unii i-a surprins că aţi acceptat o alianţă cu un partid al cărui lider v-a atacat extrem de dur în campanie. Ce aţi simţit dvs. personal?
În schimbul susţinerii sale, Tiseanu le-a promis aliaţilor funcţiile de viceprimar şi administrator public
Apropo de această coaliţie. Pe unii i-a surprins că aţi acceptat o alianţă cu un partid al cărui lider v-a atacat extrem de dur în campanie. Ce aţi simţit dvs. personal?
Normal că am avut o strângere de inimă când m-am aliat cu unii care mă înjuraseră, dar aşa este politica şi trebuie să faci şi unele compromisuri. Am acceptat această coaliţie pentru că, dincolo de turul al doilea, trebuia să avem o majoritate confortabilă, pentru că altfel se guvernează greu.
Pentru realizarea coaliţiei au fost negocieri. Care a fost schimbul? Ce ofereaţi dvs. în schimbul susţinerii celorlalte partide?
Înţelegerea a fost una simplă. PSD şi PIN mă sprijineau pe mine în turul al doilea, în vreme ce PSD urma să-şi desemneze viceprimarul, iar pentru PIN, în cazul în care un reprezentant al lor ar fi concurat pentru funcţia de administrator public, dacă ar fi câştigat avea susţinerea celorlalte două formaţiuni politice din coaliţie.
De ce are Jenica Tabacu birou în cadrul Primăriei şi dacă a fost ideea dvs?
Nu a fost numai ideea mea. A fost ideea viceprimarului şi a mea. Probabil că doamna Jenica Tabacu a pus atât de bine la punct activitatea muzeului încât este suficient să treacă numai din când în când pe acolo…
Nu a vrut să spună cine i-a finanţat campania!
Domnule Tiseanu, puteţi să ne spuneţi care au fost principalii finanţatori ai campaniei dvs. electorale?
Nu a vrut să spună cine i-a finanţat campania!
Domnule Tiseanu, puteţi să ne spuneţi care au fost principalii finanţatori ai campaniei dvs. electorale?
Nu, nu pot să vă spun.
De ce? Aveţi ceva de ascuns?
Nu, nu se pune problema că ar fi ceva de ascuns, dar nu, nu pot să vă spun.
De ce? Nu sunt informaţii publice, ca să nu mai vorbim de transparenţa care ar fi necesară şi în acest domeniu?
Nu, repet, că nu vă spun. Oamenii m-au rugat să fiu discret şi, probabil, la fel de discret, unii dintre ei au sprijinit mai multe formaţiuni politice în campania electorală pentru locale.
Dar vreunul dintre cei v-au finanţat v-au solicitat ceva după alegeri?
Deocamdată nu. Nu mi-a cerut nici unul dintre finanţatori nimic, dar şi dacă o va face, voi accepta o astfel de solicitare doar dacă este în limita legii, aşa cum de altfel aş accepta şi dacă ar veni din partea oricărei alte persoane.
Colaborare bună cu Mircea Cosma
Tot în campania electorală pentru alegerile locale s-a vorbit despre sprijinul PSD, care deţine preşedinţia Consiliului Judeţean. În ce a constat acest sprijin în a doua parte a anului 2008?
Colaborare bună cu Mircea Cosma
Tot în campania electorală pentru alegerile locale s-a vorbit despre sprijinul PSD, care deţine preşedinţia Consiliului Judeţean. În ce a constat acest sprijin în a doua parte a anului 2008?
Da, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, ne-a sprijinit în mod deosebit în realizarea unor proiecte. Am o relaţie foarte bună cu Mircea Cosma şi aşa cred că este normal.
Ne puteţi spune concret în ce a constat acest sprijin?
Da. Mircea Cosma a făcut lobby pentru proiectul de alimentare cu apă pentru zona de nord a Câmpinei şi chiar şi pentru proiectul de modernizare a Căii Dacia şi asigurarea ieşirii spre DN1. Preşedintele Consiliului Judeţean are un cuvânt important de spus şi ne-a sprijinit.
Cu Florin Anghel “nu pot să zic că am redevenit prietenii care am fost”
Colaborarea de acum cu Mircea Cosma este mai bună decât cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Anghel?
Cu Florin Anghel “nu pot să zic că am redevenit prietenii care am fost”
Colaborarea de acum cu Mircea Cosma este mai bună decât cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Anghel?
În acest moment, da. Colaborez mai bine cu Mircea Cosma decât cu precedentul preşedinte al Consiliului Judeţean, mai ales în ultima parte de mandat a acestuia.
Anul trecut, tot într-un interviu în “Oglinda” declaraţi că nu mai sunteţi prieten cu Florin Anghel. Între timp, aţi devenit colegi de partid. Sunteţi numai colegi sau aţi redevenit şi prieteni?
Suntem colegi de partid… Nu pot să zic că am redevenit prietenii care am fost, dar nici nu avem relaţii proaste. Oricum, a fost un mic şoc în organizaţia noastră să-l sprijinim pe Florin Anghel, după ce partidul său ne-a atacat sistematic şi dur în toată campania electorală pentru alegerile locale.
“Un parlamentar te poate ajuta doar prin lobby”
Sunteţi primar din partea partidului de guvernământ, sunteţi în relaţii bune cu preşedintele Consiliului Judeţean, aveţi doi parlamentari care provin din organizaţia dvs. de partid. Concret, ce vor aduce bun toate acestea pentru câmpineanul de rând?
“Un parlamentar te poate ajuta doar prin lobby”
Sunteţi primar din partea partidului de guvernământ, sunteţi în relaţii bune cu preşedintele Consiliului Judeţean, aveţi doi parlamentari care provin din organizaţia dvs. de partid. Concret, ce vor aduce bun toate acestea pentru câmpineanul de rând?
Este greu de spus acum. Un parlamentar te poate ajuta doar prin lobby, fie pentru atragerea de fonduri europene, fie pentru fonduri guvernamentale. În acest moment este prematur să vorbim prea concret. Totuşi, există un proiect pe care l-am discutat cu domnul Severin pentru preluarea de către administraţia locală a Muzeului “Grigorescu”.
Una dintre problemele anului trecut a fost legată de asigurarea gazelor pentru Spitalul Municipal. Viceprimarul Dragomir spunea că problema nu se putea rezolva “pe căi ortodoxe”. Dvs. susţineţi că aţi rezolvat această problemă. Cum?
Nu a fost prea greu de rezolvat. A fost vorba doar de insistenţă pe lângă directorul interimar al Spitalului Municipal, pe lângă cei din conducerea firmei Esco şi pe lângă conducerea Distrigaz. Acum sunt contracte separate. Spitalul a închiriat instalaţiile de la Esco şi are contract direct cu Distrigaz. Eu am fost doar un intermediar între discuţiile lor, iar din câte ştiu eu, pentru recuperarea datoriei, Distrigaz a acţionat în instanţa firma Esco.
Au rămas necheltuite din anul 2008 “câteva zeci de miliarde”
Domnule Tiseanu, în 2009 se anunţă o criză economică mondială. Bugetul local va avea de suferit de pe urma acestei crize? Şi eventual, ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru limitarea efectelor crizei?
Au rămas necheltuite din anul 2008 “câteva zeci de miliarde”
Domnule Tiseanu, în 2009 se anunţă o criză economică mondială. Bugetul local va avea de suferit de pe urma acestei crize? Şi eventual, ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru limitarea efectelor crizei?
Mi-e greu să spun în acest moment cât de puternică va fi influenţa crizei economice asupra bugetului local. Probabil că vor fi afectate sumele pe care le primim din cotele defalcate din impozitul pe venit. Probabil că vor fi dificultăţi şi în achitarea de către contribuabili a impozitelor locale. În anul 2009 intrăm cu un fond de rulment consistent, de ordinul a câteva zeci de miliarde, pentru că nu s-au putut realiza în timp util toate proiectele, astfel încât, cel puţin pentru început, nu vom avea probleme cu banii. Apoi, sper că odată cu atragerea fondurilor europene pentru proiectele de anvergură, bugetul local să fie cât mai puţin afectat de anunţata criză economică.
Înainte de final, o curiozitate. De ce se spune “semnează ca primarul”?
Chiar mă gândesc şi eu de unde o fi vorba asta. Nu ştiu, dar în ceea ce mă priveşte n-am semnat niciodată vreun document fără să-l citesc atent. E adevărat, însă, că volumul de documente pe care le are de semnat primarul este foarte mare şi, probabil, unii, fie pentru că nu se pricep, fie că nu au timpul fizic necesar, mai semnează… “ca primarul”.
În final, domnule Tiseanu, ce aşteptaţi de la anul 2009?
Aştept fondurile europene pentru proiectele pe care le-am câştigat, precum şi pentru altele, pe care le vom depune în prima parte a anului. De asemenea, aştept ca efectele crizei economice să fie cât mai reduse la Câmpina şi să avem posibilitatea să continuăm dezvoltarea edilitară a localităţii.
Vă mulţumesc şi vă doresc “La mulţi ani!”
Şi eu vă mulţumesc, vă doresc atât dvs., cât şi publicaţiei pe care o reprezentaţi toate cele bune în Noul An, iar dacă-mi permiteţi, prin intermediul dvs., le doresc tuturor câmpinenilor, dar nu numai, să aibă un an 2009 îmbelşugat, plin de bucurii alături de cei dragi, cu sănătate, noroc, cu îndeplinirea tuturor dorinţelor, să fie mereu alături de acţiunile administraţiei locale şi tradiţionalul “La mulţi ani!” însoţit de toate urările de bine!
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!