Pe 6 februarie s-au împlinit 111 ani de la naşterea scriitorului Geo Bogza. Cu această ocazie, Biblioteca Municipală „Dr. C.I. Istrati” a găzduit vineri, 8 februarie, un eveniment în cadrul căruia invitaţii şi-au amintit de Geo Bogza, citind din opera acestuia sau chiar povestind întâmplări trăite.
Activitatea se înscrie într-o serie de manifestări culturale pe care Biblioteca Municipală din Câmpina le va organiza în 2019 – Anul Cărţii în România.
Poet şi teoretician important al avangardei românești, maestru al reportajului literar, Geo Bogza s-a născut pe 6 februarie 1908, la Blejoi, lângă Ploiești. A avut șapte frați, dintre care doar cinci au ajuns la vârsta maturității. Printre ei se numără muzicianul Alexandru Bogza și scriitorii Ovidiu Bogza şi Nicolae Bogza, acesta din urmă mai cunoscut după pseudonimul său literar, Radu Tudoran. În 1926, Geo Bogza s-a stabilit la Buștenari, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție și unde a deschis o mică afacere împreună împreună cu fratele său, Ovidiu. Geo Bogza s-a manifestat de la începuturile sale literare ca un scriitor ce şi-a asumat propria creaţie din perspectiva trăirii intense sau prin transcrierea unor experienţe inedite. În anul 1928, Geo Bogza debutează literar cu poezia „Mea Culpa”, în primul număr al publicației „Câmpina”. Tot în 1928, publică la Câmpina revista „Urmuz”. Intitulată după pseudonimul scriitorului Urmuz, revista cuprindea elemente de dadaism şi de constructivism. Articolul program exalta „naşterea constructivismului şi a celorlalte isme dinamice, necesare vieţii noastre ameninţate cu îngheţul”. La programul avangardist al publicaţiei aderau, printre alţii, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Al. T. Miu.
În debutul întâlnirii, responsabilul bibliotecii, Liliana Ene-Susu, a prezentat câteva informaţii biografice. Apoi, domnul Gheorghe Tudor, fost primar al Municipiului Câmpina, a depănat împreună cu cei prezenţi amintiri din satul său natal, Buştenari, povestind despre legăturile sale cu familia scriitorului, în special despre Ovidiu Bogza, care i-a fost profesor la școala elementară.
Au luat cuvântul, pe rând, criticul literar Constantin Trandafir, profesorul Gheorghe Modoianu, jurnalistul Florin Frăţilă, scriitorul Codruţ Constantinescu şi scriitorul Florin Dochia. S-a vorbit despre iubitele lui Geo Bogza, s-a citit din volumele „Cartea Oltului”, „Eu sunt ţinta: Geo Bogza în dialog cu Diana Turconi”, „Ca să fii om întreg”, s-a amintit despre călătoria pe care Geo Bogza a întreprins-o în Uniunea Sovietică, s-au recitat poeme şi a fost prezentată a doua serie a revistei „Urmuz” pe care poetul Florin Dochia o îngrijeşte şi o tipăreşte printr-o iniţiativă privată.
Redăm mai jos un fragment din cartea „Ca să fii om întreg”, în care Geo Bogza ne mărturiseşte care este scopul scrisului său: „De ce scriu? Ca să-i tulbur pe oameni, să le reamintesc că sînt oameni, că omenia e o realitate care poate fi simţită şi pe care se poate conta, ca pe mireasma şi substanţa pîinii, plămădită din grîul care e un dar al soarelui. Din credinţa că aş putea să-i fac pe cei ce mă citesc mai buni, aşa cum cei pe care eu i-am citit m-au făcut mai bun, ca să pun încă o aşchie pe focul ce arde de veacuri, într-un atît de mare întuneric, în ceasul în care mi-a fost dat să fac de veghe asupra lui. Ca să lupt împotriva înstrăinării omului de sine însuşi, împotriva a tot ceea ce generează, şi perpetuează, şi agravează înstrăinarea: împotriva standardizării şi abstractizării vieţii, împotriva mecanismelor de gîndire, forme ale unei morţi mai rea decît moartea. De ce scriu ? Pentru că sînt convins de frumuseţea vieţii şi a lumii, pentru că socotesc existenţa universului şi existenţa noastră în univers, capacitatea noastră de a-l percepe şi de a reflecta asupra lui, o aventură extraordinară, în stare să ne taie respiraţia în fiecare clipă, în toate clipele vieţii noastre şi de-a lungul tuturor mileniilor în care omenirea va fi prezentă în univers”.