Avantajele tranzacţionării în piaţa futures (II)
Operaţiuni speculative cu costuri mult reduse
Gradul mare de standardizare al contractelor futures le face la fel de uşor transmisibile precum acţiunile. Ţinând cont şi de mişcarea corelată dintre preţurile de la BVB şi cele ale derivatelor pe acţiuni, descoperim motivele care atrag în piaţa Sibex în numeroşi speculatori de pe piaţa de capital.Speculatorul este un investitor „înfometat” după profit rapid şi mai ales după randament. Dacă din punct de vedere al volatilităţii, cele două pieţe generează aproximativ aceleaşi rezultate, în schimb, la capitolul „investiţie necesară” cea futures are un avantaj net. De asemenea, Sibex este singura piaţă unde se poate realiza speculaţia pe scădere de preţ (short selling) iar comisioanele de tranzacţionare sunt foarte reduse. La acestea se adaugă tranzacţionarea „în marjă”, care permite unui investitor să „mişte” cu aceeaşi sumă de bani o cantitate de 5 – 6 ori mai mare de acţiuni sau devize decât pe piaţa spot.Se ştie că în activitatea de tranzaţionare, costurile aferente joacă un rol important în determinarea randamentului. La Sibex, comisionul de tranzacţionare perceput de bursă şi Casa de Compensaţie este de 0,6 lei/contract indiferent de valoarea sau scadenţa acestuia. Brokerul va adăuga la cei 0,6 lei un comision care este, în general, de 1 leu/contract. De exemplu, la tranzacţionarea unui contract futures DESIF2, echivalent a 1.000 acţiuni SIF 2 Moldova, cumpărat pentru scadenţa 18 decembrie, la preţul de 0,34 lei/acţiune, un comision de 1,2 lei perceput de Sibex (0,6 la deschiderea poziţiei şi 0,6 la închiderea ei) reprezintă un procent de circa 0,3% din valoarea contractului, comparativ cu costul tranzacţionării aceleiaşi cantităţi de acţiuni pe piaţa spot. La aceasta se adaugă comisionul brokerului, sumă investită rămânând totuşi foarte redusă.
Potenţialde profit pe intervale înguste de preţ
Avantajul comisioanelor extrem de mici dublat de pasul de tranzacţionare de 1 leu vechi (0,0001 RON) practicat pentru toate contractele futures face ca până şi o variaţie de 50 – 100 lei vechi să fie potenţial rentabilă pentru un speculator. În aceste condiţii, un randament de 50% al sumei investite, realizabil în câteva luni sau chiar 1 an pe piaţa spot, poate fi obţinut pe piaţa futures în doar câteva zile sau chiar ore (dacă preţul evoluează accelerat în direcţia anticipată de investitor). De asemenea, pentru speculatorii înrăiţi, operaţiunile intra-day (deschidere şi închidere de poziţii în aceeaşi sesiune de tranzacţionare) pot genera randamente cumulate de peste 100 – 200 % pe lună.Dacă acestor argumente îl adăugăm pe cel a lichidităţii în creştere (pe unele contracte chiar mai mare decât la BVB) şi cel al posibilităţii de arbitraj între pieţele spot şi futures, avem tabloul complet al unui teren de manevră perfect pentru un investitor orientat spre operaţiuni speculative.
Decebal N. Todăriţă, purtător de cuvânt Sibex
Acest articol are rolul unui demers educaţional. Strategiile prezentate nu reprezintă sfaturi de investiţie. Responsabilitatea aplicării acestora aparţine doar investitorilor.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!