Știri

Fostul premier Adrian Năstase, elogiat de doi importanţi lideri locali ai PSD

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa locală, senatorul social-democrat George Severin şi omul de afaceri Victor Bercăroiu, deputat PSD în legislatura 2000-2004, au ţinut să elogieze activitatea universitară şi politică a fostului premier Adrian Năstase. Se întâmpla în ziua când Adrian Năstase împlinea 62 de ani, la două zile de la tentativa sa de suicid, consumată într-una din camerele locuinţei sale de pe strada Zambaccian şi urmată de internarea urgentă a primului preşedinte al PSD la Spitalul Floreasca, unde medicii aveau să îl opereze cu succes. 
Cazul tentativei de suicid comise de Năstase şi tot ce a urmat după aceea sunt prea cunoscute pentru a insista asupra lor. Nici cei doi lideri social-democraţi locali nu au făcut-o, intervenţiile acestora fiind axate, în principal, pe activitatea politică, de cadru didactic şi autor de manuale universitare, de iubitor şi colecţionar de artă, desfăşurată de Năstase în decursul ultimelor decenii, precum şi pe intervenţiile sale în sprijinul modernizării municipiului nostru, făcute în special în perioada când a condus guvernul României, adică în 2000-2004.  
 Senatorul Severin a amintit asistentei că, oricâte acuze i-ar aduce duşmanii politici lui Adrian Năstase, oricum şi oricât l-ar judeca lumea pentru greşelile comise în trecutul său politic, “nu trebuie să uităm că el a fost şi rămâne  unul dintre stâlpii politicii româneşti de după 1990. Puţini politicieni români se pot lăuda cu înaltele demnităţi şi funcţii de conducere deţinute de Năstase, de-a lungul carierei sale politice: ministru de externe, preşedinte (şi vicepreşedinte) al Camerei Deputaţilor, premier ş.a. În acelaşi timp, Adrian Năstase rămâne şi un universitar rafinat, un om de cultură, un om care, în timp ce alţii colecţionează oi, este cel mai important colecţionar de hărţi din România. În timp ce alţii se plimbă nestingheriţi prin ţară cu  valize pline cu milioane de euro, Năstase este acuzat –  fără ca instanţa care l-a condamnat să deţină vreo probă în acest sens, că ar fi adus statului un prejudiciu de un million şi jumătate de euro, prejudiciu nerecunoscut de nicio instituţie sau autoritate publică centrală.“  
Severin a mai amintit că, în perioada în care Năstase a condus România în mod autoritar, în “perioada aroganţelor lui Năstase”, nimeni nu şi-a bătut joc de democraţie, de Parlamentul României şi de alte autorităţi şi instituţii fundamentale ale statului român, aşa cum s-a întâmplat de când în fruntea ţării este Traian Băsescu.  “Aş fi ipocrit să nu recunosc că, în perioada 2000-2004, Năstase a instaurat o guvernare extrem de forte, dar, în acelaşi timp, şi extrem de eficientă. În perioada amintită, Parlamentul era dominat de PSD, al doilea partid parlamentar devenise PRM, iar PNL şi PD aveau puţini parlamentari şi puţină influenţă. Cu toate acestea, la discutarea Legii electorale, au fost chemate la dezbateri toate grupurile parlamentare ale partidele, şi chiar cele mai mici aveau drept de veto. La dezbaterile pe marginea Constituţiei din 2003, la fel, fiecare partid, cât de mic, avea drept de veto. Constituţia din 2003, cu toate imperfecţiunile ei, a creat toate premisele ca România să adere la U.E.”  
Severin a subliniat, de asemenea, că în perioada când Năstase a fost şeful guvernului, el a ajutat foarte mult Câmpina, într-o vreme când nu existau fonduri externe de accesat, nici măcar cele de preaderare la UE, toţi banii fiind alocaţi din bugetul de stat. În susţinerea acestei idei s-a raliat şi celălat vorbitor, Victor Bercăroiu, care a reliefat că “Adrian Năstase a ajutat foarte mult Câmpina, direcţionând spre oraşul nostru, în vederea derulării unor importante investiţii publice, aproximativ 38 de miliarde de lei vechi. Fondurile guvernamentale au fost alocate pe programe concrete, printre care s-au numărat şi cele referitoare la asfaltarea a numeroase străzi. Cel mai important program realizat cu sprijinul premierului României din acea vreme a fost cel care s-a finalizat cu cedarea de către Ministerul Culturii a Casei cu Grifoni municipalităţii (în care, ulterior, a fost amenajat sediul Primăriei Câmpina, lucrările costând aproape 20 de miliarde de lei vechi).”

3 Comentarii  

  1. ,,Istoricul'' severin ar fi trebuit sa aminteasca si adevarul ca nastase era in '89 in esalonul doi al pcr, a fost casatorit cu fata ministrului comunist al agriculturii angelo miculescu iar tatal lui, marin nastase, a fost casatorit cu fata lui liderului comunist grigore preoteasa, si s-a aflat in avionul ce a ratat aterizarea la moscova, in 1957, eveniment cand a si murit g. preoteasca, dar a scapat ceausescu, acest marin nastase si alti calai ai romanilor democrati.

  2. doi comunisti cu carnet au tupeul sa vb de nastase si de politica acesti domni sunt securiti trecutului care dadeau note despre oamenii si au multi pe constiinta

  3. Un comunist si un fost securist(cunoscut "traseist" politic) ii aduc osanale unui penal. Cazul lui Nastase este cu atit mai grav cu cit el are si pregatire profesionala in domeniu. Deci se poate spune ca a eludat legea cu stiinta.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare