Știri

Flash

Ce şi cum scriem

Panourile publicitare montate în intersecţiile centrale ale urbei, şi nu doar aici, te îndeamnă, vilegiaturist ori simplu localnic, să vizitezi cu încredere muzeele aşezării.
Toate bune şi la locul lor, îţi spui, numai că textul acestora (nu mai mult de patru sau cinci cuvinte) este, se vede public cale de atâta timp, o treabă mult prea greu de… scris corect.
Se ştie că numele unor personalităţi dat instituţiilor publice (în cazul nostru cu specific cultural) se scriu prin menţionarea lor între ghilimele ori folosindu-se litere cu corpuri şi caractere diferite de cele cu care este scris restul textului, aşa fel încât să se deosebească de acesta din urmă.
În lipsa lor – (este cazul, mai cu seamă, al unor astfel de panouri publicitare) -, transcrierea grafică a numelui se face prin folosirea unor cerneluri ori vopsele diferite coloristic de cele cu care este scris textul propriu-zis.
Ei bine, nici una din aceste situaţii normale nu poate fi întâlnită în scrisul de pe panourile stradale locale, în cauză.
De prisos, credem, să mai întrebăm (şi oare pe cine?), de ce această situaţie.
Şi încă ceva. De ce se insistă, local, de atâta vreme în cazul Muzeului «B.P. Hasdeu», pe formula publicitară Castelul «Iulia Hasdeu» când, corectă, credem a fi doar prima formulare. În fond, ceea ce se vizitează în clădirea castelului este, în principal, patrimoniul expoziţional al Muzeului «B.P. Hasdeu» existent aici şi nu doar castelul (imobilul) ca atare, în care este instalat muzeul. (Se poate găsi, dacă se vrea cu tot dinadinsul, chiar şi o fomulare comună).
Dar un panou publicitar cu menţiunea Muzeul «B.P. Hasdeu» nu a existat şi nu există nici astăzi. Cu toate astea, ne place ori nu, aici funcţionează Muzeul «B.P. Hasdeu» şi acest lucru trebuie menţionat ca atare.

La intrarea dinspre Băneşti în oraş, un alt panou publicitar cu o existenţă de ani, anunţă cu privire la acelaşi obiectiv muzeistic limpezind parcă lucrurile în acest fel: Vizitaţi Muzeul I.[ulia] Hasdeu !?!
Împăcat pe deplin după ce vezi toate acestea, poţi să exclami acum, trecând mai departe, în sfârşit, lămurit: „Ei, aşa mai merge!”

         Ion T. ŞOVĂIALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare