Știri

Finanţări de 15.000 euro prin programul „Casa Eficientă Energetic”

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, românii pot accesa programul „ Casa Eficientă Energetic” prin care pot beneficia de finanţări de până la 15.000 pentru a-şi eficientiza energetic locuinţele, informează Ziarul financiar.ro 
Programul vizează reducerea consumului de energie din locuinţele românilor, cât şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Bugetul total al programului este de 430 milioane de lei şi va oferi şansa a 9.000 de proprietari de case din România de a-şi eficientiza energetic locuinţele. Conform programului, finanţarea nerambursabilă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o oferă prin AFM va deconta 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma stabilită în proiect, respectiv 15.000 de euro. 
Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică. 
Românii care sunt interesaţi de acest program pot depune online cererea pentru prima energetică, împreună cu un certificat de performanţă energetică cât şi un audit energetic al casei unde intenţionează sa facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei. 
De asemenea, programul vizează oferirea de finanţări şi pentru instituţiile publice, mai exact pentru şcoli şi grădiniţe: 
„Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a şcolilor sau grădiniţelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie şi scad costurile cu utilităţile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor şi a elevilor este mult mai în siguranţă. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ din ţară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri şi un aer în clădire care nu susţine pe deplin perfomanţa elevilor”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. 
Peste 400 de şcoli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Astfel, orice şcoală din România poate primi finanţare prin AFM pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, pentru reducerea consumului de energie sau investiţii care conduc, în final, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare