Știri

Ferindu-se să răspundă unor întrebări incomode

Horia Tiseanu a refuzat  să participe 
alături de contracandidaţi la o confruntare tv
Se ştie deja, în bătălia electorală de la 10 iunie pentru cucerirea Primăriei sunt angajaţi şapte candidaţi. În ordinea în care sunt înscrişi pe buletinul de vot (ordine stabilită prin tragere la sorţi de către Comisia Electorală de Circumscripţie Câmpina), Ciprian Murariu, candidatul organizaţiei municipale a UNPR, va ocupa prima pozitie. El va fi secondat de primarul în funcţie Horia Tiseanu (candidatul PDL). Poziţia a treia va fi ocupată de Virgil Guran, reprezentantul USL, iar următorii pe buletinul de vot sunt înscrişi Liviu Corcodel (PNG-CD), Elvis Arghir (Partidul Verde), Adrian Piţigoi (PP-DD) şi Andrei Istrate (PRM).
Până duminică, 3 iunie 2012, cei şapte candidaţi nu s-au înfruntat într-o întâlnire comună televizată, care să ofere fiecăruia dintre ei ocazia de a-şi face cunoscut mai bine programul electoral cu care se prezintă înaintea alegătorilor, de a pune întrebări critice rivalilor politici, de a-şi exprima nemulţumirile vizavi de felul în care a fost condus oraşul nostru, timp de opt ani,  de către actuala administraţie Tiseanu (ieri, portocalie, astăzi, verzulie), de modul încare sunt alcătuite platformele electorale ale contracandidaţilor etc.
Televiziunea regională Valea Prahovei TV (singura televiziune care i-a mai rămas Câmpinei), a lansat o invitaţie celor şapte candidaţi la fotoliul de primar, pentru o confruntare televizată pe scena Casei Tineretului, în după-amiaza ultimei zile a săptămânii trecute. 
Precaut şi plin de temeri, primarul în funcţie Horia Tiseanu a trimis o scrisoare conducerii televiziunii gazdă, prin care explica de ce a luat decizia de a nu participa la emisiunea electorală. Din adresa edilului, reiese că acesta nu a dorit să participe la întâlnirea cu contracandidaţii săi, deoarece, în opinia sa, realizările sale sunt bine cunoscute de către câmpineni, iar prezenţa lui la dezbaterea televizată nu ar fi făcut altceva decât să dea prilejul adversarilor săi să-l critice, ştiut fiind că este mai uşor să critici decât să construieşti.
“Trebuie să remarcăm atitudinea discutabilă a reprezentanţilor televiziunii Valea Prahovei, care, în loc să solicite, în prealabil, participarea candidaţilor, au preferat să anunţe dezbaterea în ziarul Valea Prahovei, chiar în ediţia apărută în aceeaşi zi în care am primit invitaţia”, se precizează în comunicatul trimis de Horia Tiseanu către VP TV. După cum se vede, lui Tiseanu i-a fost (şi probabil îi este încă) teamă să răspundă unor întrebări legate de costurilor exagerate ale unor investiţii publice (care au schimbat, într-adevăr, imaginea oraşului, dar cu nişte sacrificii şi preţuri prea mari), de faptul că până şi la proiectul european al modernizării Căii Daciei, din cauza unor suspiciuni de nereguli descoperite de inspectorii UE în desfăşurarea licitaţiei pentru construirea pasajului rutier de la DN1, municipalitatea a trebuit să plătească pentru realizarea lucrărilor 10 miliarde de lei vechi din bugetul local, bani pe care diriguitorii de la Bruxelles ni i-a tăiat din “porţia” financiară promisă iniţial.
De asemenea, nu au onorat cu prezenţa această confruntare televizată (care ar fi putut lămuri şi clarifica multe lucruri), nici candidaţii Elvis Arghir (PV) şi Andrei Istrate (PRM), din motive necunoscute la ora începerii emisiunii electorale. Prin urmare, s-au confruntat în faţa spectatorilor şi a telespectatorilor doar patru candidaţi la fotoliul de primar: Virgil Guran (USL), Adrian Ioan Piţigoi (PP-DD), Ciprian Murariu (UNPR) şi Liviu Corcodel (PNG-CD).
Cel mai bine s-a prezentat, în opinia noastră, Virgil Guran, care a răspuns prompt şi aplicat tuturor întrebărilor, a făcut chiar două-trei glume cu contracandidaţii săi, pentru a înviora atmosfera, l-a “cadorisit” pe Horia Tiseanu cu câteva ironii fine pentru “curajul” dovedit prin absenţa de la confruntare etc. Orice s-ar spune, Virgil Guran a fost pata de culoare a emisiunii. După un program alcătuit de organizatori, confruntarea a avut mai multe momente. 
La început, candidaţii au răspuns unor întrebări ale celor doi moderatori (Luiza Toboc şi Dan Dimache), legate de principalele probleme ale comunităţii, după care aceştia au tras fiecare câte două bilete cu întrebări dintr-un bol de sticlă, întrebări la care au răspuns; unii mai bine, alţii, mai puţin. În continuare, candidaţii au mai primit o invitaţie: să-şi adreseze reciproc întrebări, în mai multe serii. Întrebările, dar şi răspunsurile, nu s-au ridicat întotdeauna la înălţimea aşteptărilor celor din sală. La final, a avut loc un dialog al aspiranţilor la prima demnitate publică locală cu mai mulţi spectatori din sală, cel mai solicitat în acest sens fiind Adrian Piţigoi, candidatul PP-DD. După susţinerile candidaţilor, principalele proiecte pe care aceştia le vor promova, în varianta câştigării alegerilor, sunt: asistenţă şi sprijin social, sistemul de apă si canalizare, accesarea cât mai multor proiecte europene, în special de către firmele private, nu doar de către instituţiile publice, modernizarea infrastructurii stradale, îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor locale, crearea de noi locuri de muncă,  izolarea termică a blocurilor de locuinţe, amplasarea şi amenajarea de panouri solare generatoare de energie neconvenţională, locuinţe sociale prin mansardarea blocurilor cu patru etaje etc. Virgil Guran a insistat pe necesitatea relansării economiei, ca singura cale de creare a noi locuri de muncă, promiţând că, dacă va câştiga alegerile, executivul local se va implica în accesarea de către agenţii economici privaţi a unor fonduri europene. “Nu doar statul trebuie să atragă fonduri europene, ci şi investitorii privaţi, fapt care va genera o dezvoltare economică aducătoare de progres şi bunăstare”,  a subliniat candidatul USL, care a crescut foarte mult în ultimele sondaje locale, suflându-i în ceafă lui Horia Tiseanu.
Ultima parte a înfruntării a fost ceva mai tensionată, căci întrebările unor spectatori i-au deranjat pe candidaţii cărora le fuseseră adresate. Până la urmă, se poate spune că această confruntare electorală a fost benefică şi s-a desfăşurat în limitele decenţei şi ale regulilor jocului politic. Şi suntem convinşi că aşa s-ar fi desfăşurat şi dacă ar fi participat la emisiune liderul PDL Horia Tiseanu, care simte, probabil, că al treilea mandat de primar nu îi mai este la fel de aproape aşa cum părea în urmă cu câteva săptămâni. 
Duminică, în timpul confruntării, 
primarul Horia Tiseanu dădea… plase prin oraş 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare