Știri

EVENIMENT CULTURAL. 110 ani de la înfiinţarea Bibliotecii publice la Câmpina

Cu o puternică tradiție culturală, marcată de unele dintre personalitățile reprezentative ale culturii românești, Câmpina se poate lăuda cu o primă bibliotecă publică încă din anul 1906. Anul acesta se împlinesc 110 ani de când a fost înființată biblioteca populară, de către un comitet ce îl avea drept președinte chiar pe B.P. Hasdeu, având la bază o donație a doctorului C.I. Istrati și a prietenilor săi, intelectuali ai perioadei respective și mari personalități ale culturii romanești. Sediul acestei biblioteci era în localul Școlii de Băieți nr.1. La momentul acela, biblioteca deținea aproximativ 4500 de volume și câteva zeci de abonamente la ziarele vremii. La stăruința directorului școlii, institutorul Anastasie Scripcă, și a soției sale, Maria Scripcă, fondul de carte se îmbogățește în fiecare an, prin achiziții și, mai ales, donații. În timpul primului război mondial, sub ocupație germană, biblioteca este devastată, dar prin munca soților Scripcă, instituția este refăcută, ajungând ca în 1929 să posede 6000 de volume și abonamente la aproximativ 30 de periodice. Din anul 1948, activitatea bibliotecii se întrerupe, fondul de carte fiind distrus în război.
Biblioteca Municipală „Dr.C.I. Istrati” împlinește anul acesta 67 de ani de existență. Ea a început să funcționeze în anul 1949, sub denumirea de „Biblioteca căminului cultural”. 
Schimbând denumiri și sedii, biblioteca de astăzi a avut o istorie zbuciumată, dar a reușit să depăşească momentele grele prin dragostea de carte a celor care au slujit-o de-a lungul anilor. 
Continuatoare a tradiției inițiate de dr. C.I. Istrati, Biblioteca Municipală Câmpina deţine la ora actuală un număr de 82.000 de volume (dintre care 11.000 în limba engleză) din toate domeniile cunoşterii, organizate în sistem CZU (Clasificarea Zecimală Universală este o schemă întrebuințată în biblioteci pentru clasificarea documentelor în funcție de subiectele pe care le tratează).
„Ziua Bibliotecii” este denumirea evenimentului care va marca cei 110 ani de existenţă a unei biblioteci publice în Câmpina şi 67 de ani de existenţă a bibliotecii actuale. 
Acesta se va desfăşura vineri, 30 septembrie, începând cu ora 14.00. În cadrul manifestării vor fi premiaţi cu diplome şi cărţi cei mai fideli cititori, atât copii cât şi adulţi. Istoricul Alin Ciupală va susţine o prelegere cu tema „Biblioteca din Câmpina – file de istorie”. Nu vor lipsi nici lansările de carte. Este vorba despre Venera Badea – „Dincolo de cuvinte”; Elena Corina Cernica – „Mit şi simbol în proza fantastică românescă. I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Vasile Voiculescu”; Ștefan Al.-Sașa – „Cântece de lăutar pribeag” și Florin Dochia – „Stare de lectură (2)”. Se vor strecura, spre încântarea auditoriului, momente muzicale susținute de Venera Badea și Ștefan Al.-Sașa. Pictorița Corina Chirilă va expune lucrările incluse în volumul de poezie al Venerei Badea, „Dincolo de cuvinte”.
Liliana Ene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare