Știri

Eroii jandarmi, comemoraţi pentru a 24-a oară

Cu toate că, de doi ani, Unitatea de Jandarmi din Câmpina (denumită, în ultima parte a existenţei sale, “Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor pentru Comunicaţii, Informatică şi Logistică Jandarmi Câmpina”), a fost desfiinţată, iar în locul ei a rămas doar un detaşament de jandarmi, manifestările organizate, acum câteva zile, pentru comemorarea eroilor unităţii, căzuţi în ziua de 23 decembrie 1989 pe altarul Revoluţiei, au avut aceeaşi amploare şi aproape acelaşi grad de participare ca şi în anii trecuţi. Atât din punct de vedere al participării oficialităţilor locale, cât şi ca numeric al rudelor celor căzuţi la Otopeni, seceraţi, din eroare, tocmai de cei în sprijinul cărora veniseră să lupte. Evenimentele de atunci sunt, îndeobşte, cunoscute, dar le vom aduce încă o dată în atenţia cititorilor mai tineri, ca un pios omagiu închinat acelor 37 de tineri frumoşi şi puri, seceraţi mişeleşte din ordinul unor comandanţi nevolnici. Pe 23 decembrie, acum 24 de ani, 72 de militari ai unităţii, însoţiţi de trei ofiţeri şi trei şoferi civili au plecat la Bucureşti să sprijine Revoluţia. Psihoza aşa-zişilor terorişti, care nici până în ziua de azi nu au fost descoperiţi, atinsese punctul culminant. 
De la cazarma Băneasa, trupele din Câmpina au primit misiunea să apere Aeroportul Otopeni. Când au ajuns în faţa aeroportului, asupra celor trei camioane cu militari a început să se tragă din toate părţile, deşi convoiul militar fusese verificat la două baraje, iar misiunea fusese confirmată încă de la filtrul existent pe podul Otopeni. S-a tras continuu aproape un sfert de oră, inclusiv de pe un TAB aflat la mică distanţă. Mulţi dintre militari au murit în camioane sau imediat după ce au coborât din ele. După ce focul a încetat, cei care au scăpat teferi s-au îndreptat, apoi, cu mâinile ridicate spre clădirea aerogării. După câteva minute rafalele au reînceput. Când totul s-a sfârşit, supravieţuitorii au fost arestaţi şi legaţi cu cătuşele de calorifere. Până la urmă lucrurile s-au lămurit, după mai multe ore de detenţie. 
Au murit atunci 37 de militari din unitatea câmpineană. Nici astăzi nu se ştie exact cum a fost posibilă o astfel de nenorocire, o atât de mare lipsă de comunicare între trupe şi comandă. După ani de zile în care anchetele procurorilor militari au lâncezit, au fost găsiţi vinovaţi, în cele din urmă, câţiva ofiţeri de la divizionul de artilerie al aeroportului, care comandaseră forţelor din subordinea lor deschiderea focului. Aceştia au făcut câţiva ani de închisoare, lăsând însă în urma lor amintirea duroroasă a jertfei celor 37 de eroi ai Unităţii de Jandarmi din Câmpina, pentru care lacrimile rudelor şi apropiaţilor nu vor seca niciodată. Sâmbătă, la ora 11.00, la troiţa de lângă gardul fostei unităţi, ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unui număr important de oficialităţi, după toate rigorile militare ale unor astfel de manifestări. Au fost strigate, pe rând, numele celor 37 de soldaţi eroi de la Unitatea de Jandarmi Câmpina, iar după strigarea fiecărui nume, membrii gărzii de onoare răspundeau printr-un glas puternic: „Căzut la datorie!” Să te jertfeşti pentru patria-mumă, pe altarul României profunde şi bune, chiar şi ca victimă colaterală, deci fără un eroism asumat, nu te introduce automat în paginile manualelor de istorie, dar nici nu te va scoate vreodată din memoria neamului tău, din inima semenilor tăi rămaşi, între Carpaţi şi Mare, nu pentru o veşnicie, ci numai pentru o bucată de vreme relativ scurtă, într-o existenţă sumbră pentru foarte mulţi, incertă pentru mulţi, tihnită pentru puţini, probabil opulentă doar pentru câţiva. Un sobor de şapte preoţi, în frunte cu protopopul Costică Dumitru, a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor unităţii. După depunerea de coroane de către cei prezenţi organizaţi în delegaţii, ceremonialul nu s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, ca în vremurile bune de dinaintea desfiinţării unităţii de jandarmi, dar acest obicei poate reînvia măcar anul viitor, atunci când se împlinesc 25 de ani de la jertfa celor 37 de soldaţi ai fostei Unităţi de Jandarmi Câmpina. A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare