Știri

Editorial

DANSÎND PE RUINE

Dacă micul (niciodată nu va fi el însuşi, mereu „micul” altcineva) Stalin de la PSD şi-ar fi propus să fure adepţilor săi şi ultimul argument logic pentru susţinerea acestui partid- aberaţie, atunci a reuşit cu brio. Ştiu că în lumea noastră politico-mediatică logica şi interesul public sunt ultimele dintre ultimele preocupări….şi totuşi! Într-o Europă pe pragul prăbuşirii, a iniţia suspendarea primilor doi oameni din stat, a bloca practic vreme de mai multe luni activitatea Senatului, a face un gest care duce clar la pierderea locului 2 în stat, sunt dovezi nu numai de prostie (au scris-o săptămîna asta cîţiva oameni excedaţi de stupiditatea co(s)mică a deciziei), ci de-a dreptul de înaltă trădare. Nu mă joc cu vorbele. Dl. Ponta nu a avut nici măcar minima decenţă de a inventa un motiv, anunţă suspendarea preşedintelui, urmînd ca „argumentele” să fie comunicate ulterior. Colegul de alianţă, profesorul de istorie Antonescu, ar putea să-i amintească dlui. Ponta că tocmai acesta era scenariul proceselor staliniste: se fixa sentinţa de condamnare şi apoi se căutau şi dovezile (dar cine mai avea timp de asta?). Cu excluderea lui Geoană lucrurile stau la fel, cine a citit stenogramele şedinţelor forurilor decizionale, are de ce să aibă frisoane despre ce ar însemna ţara ajunsă pe mîna acestor oameni. Presa, în loc să funcţioneze după principiul urgenţei, joacă disperată pe audienţă, şi nu pare a realiza că stabilitatea este singura monedă de schimb care ne permite supravieţuirea într-un moment de criză pe care Europa nu l-a mai avut de la război încoace, adică de aproape 7 decenii, ocoleşte temele majore. E lesne de plîns pe umărul pensionarilor care manifestau în faţa guvernului. Dar cine să observe cu cîte procente scăzuse real pensia lor în chiar acea zi prin devalorizarea abruptă a leului în momentul în care s-a anunţat pornirea procedurilor de suspendare a preşedintelui?

Legătura dintre cele două evenimente este evidentă pentru cine nu este hipnotizat de televizor. Domnului Ponta nu i se poate face propriu zis un portret, el este „omul fără însuşiri” perfect, dincolo de monomania anti-Băsescu nu a emis niciodată vreo idee politică notabilă. Asta nu-l împiedică să deţină o foame de putere din care s-au întrupat toţi dictatorii veacului trecut. Dl Dîncu, de care se legau la un moment dat speranţele de reformare ale PSD, (observaţi că de 22 de ani acest partid trăieşte din speranţele iraţionale că se va reforma „cîndva”, s-a vorbit despre asta de n ori de-a lungul istoriei sale) îi poate face un portret ditirambic lui Ponta, un partid defilînd sub stindardul procurorului va fi mereu un mare pericol pentru România şi pentru democraţie. Pentru că revenirea lui Voicu penalul printre legislatorii naţiei, conferinţa despre corupţie a lui Severin, revenirea tot mai vocală a dlui Năstase, lipsa completă de regrete a bătrînului Iliescu sunt argumente suficinte împotriva prezenţei nocive a acestui partid pe scena noastră politică. El reprezintă tot ce ţine mai profund de negativitatea sufletului naţional, toate alterările (ireversibile?) pe care comunismul le-a provocat celulei identitare. Toate eforturile acestui partid sunt împotriva schimbării, a modernizării prin regăsirea rădăcinilor. Evenimentele din  ultimele săptămîni ţin nu doar de mizeriile interne ale unui partid, astfel de lucruri se întîmplă cam pretutindeni. Ci ele au scos la lumină păcatul fundamental al FSN-ului decembrist şi intrat în politică în 1990. Doar cînd ultimele urme ale FSN-ului de atunci vor dispărea din politica noastră, vom putea vorbi despre începerea reconstrucţiei politice. Pînă atunci… vom lipi petice. Îmi reproşa un cititor că nu sunt, vezi Doamne, obiectiv, cum ar trebui să fie un analist politic. Da` cine a spus că sunt comentator politic? Pur şi simplu, ca în Zorba, mă uit cum şandramaua se dărîmă, dar nu urmează nici un dans. Pentru că, pe ruinele unei Europe în degringoladă morală şi economică, ale unei Românii ruptă în două, cîţiva politiceni români inconştienţi şi-au propus să accelereze distrugerile.

Christian CRACIUN

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare