Știri

Editorial

CUM SĂ INSULŢI UN POPOR
   
Mai întîi minţindu-l: gros, vulgar, de la o oră la alta schimbînd declaraţiile, arătîndu-i hîrtia neagră şi spunînd senin că e albă. Apoi distrugîndu-i elitele, cele care nu şi-au pierdut memoria. Şi dezbinînd aceste elite, prin exacerbarea ambiţiilor şi orgoliilor. Numai săptămîna aceasta am primit cîteva mailuri care îl făceau albie de porci pe cel mai mare scriitor român în viaţă. Distribuite de alţi scriitori, evident satisfăcuţi. QED. Apoi: distrugînd învăţămîntul prin continua coborîre a nivelului de exigenţă şi introducerea unor „reforme” aberante. Vezi recenta simulare a Bac-ului (în care ţară se mai dau simulări de bac?) şi explicaţiile stupefiante date de inspectori rezultatelor catastrofale. Apoi: introducînd în parlament şi în guvern şi în conducerea partidelor persoane cu probleme penale grave. Care persoane vor vota fireşte legi proaste sau făcute să le apere privilegiile. Vezi recentul statut al parlamentarilor. Sau legi prost concepute şi prost redactate care nu se aplică sau se schimbă într-un ritm ce împiedică din capul locului acţiunea lor. Apoi: construind programe de radio şi Tv care să promoveze false modele, false probleme, comportamente deviante, asta exact în măsura în care conducerea instituţiilor de media publice este politizată pînă la unghii. Apoi: promovînd un discurs public demagogic, anti-european, stupid naţionalist şi care exacerbează în realitate nu calităţile, ci defectele majore ale acestui sărman popor. Apoi: inventînd false teme de discuţie publică, pentru a le evita pe cele reale. Apoi: dînd pentru cultură zero virgulă un pic din buget, sub pretextul că e un lux. Apoi: încurajînd anomia, ne-implicarea cetăţenească, ideea stupidă că „toţi sunt la fel”, „toţi fură”, „să-i votăm pe-ăia care au mai fost, că sunt deja sătui” şamd.

Care politician sau mare mahăr de opinie media are curajul să se ducă la Oltchim să le spună: oameni buni, cu cine aţi votat în ultimii 20 de ani? Nu cumva sunteţi şi voi vinovaţi de distrugerea combinatului? Sau, dacă nu mai ţineţi minte, cu cine aţi votat acum în noiembrie? Nu cumva ar trebui să vă asumaţi consecinţele opţiunilor voastre? Apoi: prin folosirea unei limbi române urîţite, sărăcite, incorecte gramatical. E una din cele mai grave injurii. Pe situl Ministerului Culturii scria recent „reînoieşte” şi „a primii”, greşeli corectate după semnalizări din presă. Un domn din Ministerul Agriculturii, explicînd cum e cu carnea de cal a rostit pînă la disperare „noi ca şi minister”, „noi ca şi guvern”, „noi ca şi ţară”, repetînd la 2-3 fraze această oribilă formulă. Dar domnul era foarte mîndru de realizările sale….nu-şi dădea seama că batjocoreşte limba română. Apoi: refuzînd de mai bine de 20 ani o necesară lustraţie, Securi-activismul este azi la putere în România. Nu este Dan Voiculescu unul dintre cei mai puternici oameni din ţară, nu are o armată de lingăi care, la ordin, insultă pe oricine pe canale media atotputernice? Nu sunt atîţia „foşti” care deţin toate pîrghiile puterii în România? Sau mai tineri, dar cu mintea forjată exact după structurile vremilor dinainte. Apoi: compromiţînd prin orice mijloace justiţia, pentruc a nimeni să nu aibă încredere în ea. Aşa cum cocalarii cu jipan te înjură la cedează trecerea sau la zebră pentru că nu te-ai dat la o parte, aşa ne injuriază ăştia zi de zi şi seară de seară, de la tribunele politice, audio-vizuale, internautice, sau tipărite pentru că mai trăieşti. Pentru că mai gîndeşti altfel decît ei. Pentru că nu vrei să plăteşti dări din ce în ce mai mari. Pentru că vrei să respiri adevăr şi nu minciună. Valoare şi nu impostură. Ne înjură. Ca indivizi şi ca popor.

P.S. Impostură este şi asumarea de titluri academice necuvenite. Dl. Ponta, după ce  a făcut o gafă diplomatică colosală în Italia, după ce s-a răzgândit de la o zi alta cu alegerile din sectorul IV, după ce s-a bîlbîit enorm în chestia cărnii de cal, după ce se ciocneşte de disperarea oamenilor atinşi de recesiune, se crede în continuare om politic. De fapt prezenţa sa ca plagiator în fruntea guvernului este o injurie în sine.

 Christian CRÃCIUN

2 Comentarii  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare