Știri

Editorial

PROLIFERAREA RĂULUI
   
Formula „banalizarea răului” aparţine marii gînditoare a secolului XX Hannah Arendt. Istoria noastră de după 1989 ne apare, la o rapidă retrospectivă, ca o continuă şi tenace sporire a Răului. A fost mai întîi regimul Iliescu, cu mineriadele şi opoziţia atroce la înscrierea României pe o cale democratică autentică. La fel a fost perceput Năstase, ca o blocare a ţării în corupţie şi amorţire a spiritului critic. A urmat ridicolul „liderului regional” Constantinescu, cu rizibilele „cocopa” şi „cocopo”, cu incapacitatea de a lua orice decizie, perioadă în care s-a pierdut pentru cîteva decenii şansa României de a fi realemnte altfel decît este acum. A venit apoi marea speranţă a schimbării, regimul Băsescu-Boc, încălecat de compromisuri inavuabile şi de o criză care a făcut să pară cel mai rău dintre toate, pentru că s-a atins de nivelul de trai al oamenilor. Acum suntem sub triumviratul Ponta-Antonescu-Voiculescu, care a ocupat instituţional ţara, distrugînd tot ce se zidise, cu chiu cu vai, în cele două decenii precedente. Şi spunem iar: „mai rău de-atît nu se poate”. Eu adopt poziţia optimistului: ba se poate!

Actuala guvernare poate fi cea mai rea dintre toate. Principiul său: după noi potopul, face şi mai dificilă analitica Răului. Mai ales că ni s-a impus să credem că acest rău (numele lui: schimbarea constituţiei, regionalizarea, legile de funcţionare a justiţiei, etc.) are şi o majoră cauţionare populară. De fapt, enumerarea de mai sus trebuia pornită de la un moment istoric precedent. La începutul anilor 90 orice sondaj l-ar fi înfăţişat pe Ceauşescu drept întruchiparea răului absolut. Astăzi, într-o campanie electorală organizată democratic de cuplul malefic de forţe Dragnea-Intact şi supervizată cu entuziasm formal de UE, Ceauşescu ar cîştiga detaşat în faţa oricărui alt politician în activitate. Deci nu numai că răul se propagă de la un deceniu la altul după legea bulgărelui de zăpadă, el mai este şi circular, ne închide într-un ochi de ciclon din care nu mai avem scăpare. Astăzi cînd scriu este duminica orbului, cei care au prins alegerile din vara lui 90 ştiu ce semnificaţie istorică are această dată. A fost atunci o bifurcaţie de destin naţional care ne-a înscris pe o anume traiectorie, şi orice încercare făcută de atunci de a ne smulge de pe acea traiectorie s-a dovedit a spori răul, în loc să-l combată. Fatalismul mioritic ne face să percepem această ineluctabilă progresie a răului ca pe un blestem istoric sau ca pe o mega-conspiraţie mondială. Sunt două moduri facile de a ne exonera de vina noastră naţională. Pentru că, indiferent de numele pe care-l dăm răului, de la Ceauşescu la Voiculescu, numele acesta propriu e doar un purtător al virusului şi nu generatorul lui. Răul e în noi şi refuzul nostru de a ne trata, de a recunoaşte măcar că suntem bolnavi, îngăduite proliferarea lui cancerigenă. Nu sunt un mizofil. Urmăresc însetat orice semn al binelui care apare pe teritoriul scumpei noastre patrii. Al binelui autentic, nu al găunoaselor exerciţii de imagine cu care ne asfixiază media oficială. Şi totuşi…răul proliferează şi se banalizează pe zi ce trece. Ne-am obişnuit cu el, încît nici nu-l mai băgăm în seamă. De fapt, acesta e răul cel mare.

p.s. Universitatea Bucureşti i-a desfăcut contractul de muncă unui condamnat penal pe nume Adrian Năstase, fost profesor universitar. Lumea s-a mirat, ca şi cum asta n-ar fi trebuit să fie ceva de la sine înţeles. Nu şi pentru decanul unei facultăţi private de drept care considera ca pe ceva foarte normal ca dl. Năstase să predea în continuare. Ce-are a face morala cu dreptul, vorba dlui. Caragiale. Dar, printre motivele desfacerii contractului de muncă nu se află şi girarea unui doctorat plagiat. Sau nu există nici o prevedere legală în acest sens?

 Christian CRĂCIUN     

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare